fbpx

FRISS HÍREK

Titokban pénzelték Orbánék az egyik legnagyobb európai tévécsatorna megvásárlását

- Advertisement -

2021 végén jelentették be, hogy Pedro Vargas Santos David portugál üzletember meg fogja vásárolni a saját állítása szerint havonta 145 millió nézőt elérő, egyik legnagyobb európai hírcsatornát, az Euronews-t. Azt lehetett akkor is tudni, hogy David szoros személyes és üzleti szálakon is kötődik Orbán Viktor kormányához, így nagy volt a riadalom a csatorna szerkesztőségében.

A Direkt36 birtokába került iratok bizonyítják, hogy 45 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 17,5 milliárd forintot) egy magyar állami tőkealap biztosított az ügylethez. Ez a korábban a Pénzügyminisztérium alá tartozó, majd később egy egyetem alá kiszervezett Széchenyi Alapok (SZTA) nevű cég volt. A pénzt az Euronewst végső soron felvásárló, European Future Media Investment Fund nevű befektetési alapba helyezték el.

A vásárláshoz köze volt egy olyan cégnek is, amely a cégiratok szerint a magyar kormány propagandakampányainak egyik fontos szereplője. A European Future Media Investment Fund egyik befektetője 12,5 millió euró értékben kapott hosszú lejáratú kölcsönt a New Land Media nevű magyar cégtől. Ez a társaság annak a Balásy Gyulának az érdekeltsége, akinek cégei az elmúlt tíz évben több százmilliárd forint értékben kaptak megbízásokat a kormányzati kommunikációs kampányokban. Ezeket a kampányokat Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője felügyeli.

Hasonló cikkünk:  Orbán újra a Kossuth rádióban indította a péntek reggelt

Bár az Euronews belső működését ismerő források szerint nincs jele annak, hogy az új tulajdonosok beavatkoznának a szerkesztőségi döntésekbe, a kiszivárgott iratokban vannak arra utaló információk, amelyek szerint a csatorna felvásárlását politikai célok is kísérték. Az SZTA munkatársai által készített egyik előkészítő anyagban például szerepelt, hogy a célok között van egyetemekkel együttműködni a „baloldali eszmék és elfogultság / egyoldalúság enyhítése” érdekében.

A Direkt36, az Expresso és a Le Monde francia lappal közös nyomozásról és annak szövevényes szálairól a Telex cikkében olvashatja el a részleteket.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...