fbpx
14.1 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

A Magyar Írószövetség szerint a Libri felvásárlása hozzájárulhat a kiegyensúlyozottabb piaci működéshez

- Advertisement -

Enyhén szólva is borzolta a kedélyeket a magyar irodalmi életben és könyvszakmában a hír, miszerint a kormányközeli MCC újabb tulajdonrészt vásárolt a Libriben. Ezzel ők lesznek a piacvezető könyvkiadói és -kereskedelmi vállalat 98,4 százalékos tulajdonosai. A hírre reagálva több szerző közölte, hogy nem dolgoznak többet a vállalattal, azonban Bödőcs Tibor (Helikon) és Tompa Andrea (Jelenkor) egyelőre a személyes bizalom miatt maradnak kiadójuknál, de figyelni fogják a változásokat.

Tompa így reagált: „A Jelenkor kiadó működése, a gondoskodás a kéziratokról és utóéletükről olyan minőség, amihez ragaszkodom. Ha bármi személyi vagy minőségi változás lesz a kiadóban, akkor nyilván nekem is meg kell fontolnom, hogy hol van jó helyen egy kéziratom.”

Az ősszel új kötettel jelentkező Bödőcs így filozofált: „Nem fogom cserben hagyni, de tényleg jó lenne, ha elmondanák: Origó, Index vagy ATV lesz a Libriből középhosszúrövid távon? Szinte mindegy, de jó lenne tudni, az ember kíváncsi, olvasó állat.”

Van olyan könyvszakmai szereplő azonban, amelyik nem aggódik. A Magyar Írószövetség Facebookon megosztott közleményében azt írják, hogy a szervezet elnöksége „várakozással tekint arra a piaci változásra, amit a Libri tulajdonosváltása idézhet elő.”

„A magyar írótársadalom elsöprő többségét képviselő Magyar Írószövetség úgy látja, hogy a tehetséggondozásért és a minőségi felsőoktatásért elkötelezett MCC többségi tulajdonossá válása a Libri Csoportban hozzájárulhat a kiegyensúlyozottabb piaci működéshez. Az Írószövetség vezetése reméli, hogy a Libri a jövőben a független irodalmi könyvkiadók minőségi kínálatának terjesztésére nagyobb hangsúlyt fog helyezni annál, mint amit az elmúlt évtizedekben megtapasztalhattunk. Ennek érdekében a Magyar Írószövetség nyitott a párbeszédre és a szakmai együttműködésre” – írja a szervezet.

Hasonló cikkünk:  Direkt36: Kiszivárogtak az MCC luxusköltései

Az írószövetség elnökségében ül L. Simon László, választmányi tagságában pedig megtalálható a fideszes kultúrharcban aktív Orbán János Dénes, Demeter Szilárd, illetve az a Döbrentei Kornél is, akinek antiszemita beszéde miatt 2004-ben több mint százan kiléptek az Írószövetségből, például Nádas Péter, Szabó Magda, Konrád György, Esterházy Péter, illetve Parti Nagy Lajos.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...