fbpx
14 C
Kecskemét
2023. október 4., szerda

FRISS HÍREK

A Magyar Írószövetség szerint a Libri felvásárlása hozzájárulhat a kiegyensúlyozottabb piaci működéshez

Enyhén szólva is borzolta a kedélyeket a magyar irodalmi életben és könyvszakmában a hír, miszerint a kormányközeli MCC újabb tulajdonrészt vásárolt a Libriben. Ezzel ők lesznek a piacvezető könyvkiadói és -kereskedelmi vállalat 98,4 százalékos tulajdonosai. A hírre reagálva több szerző közölte, hogy nem dolgoznak többet a vállalattal, azonban Bödőcs Tibor (Helikon) és Tompa Andrea (Jelenkor) egyelőre a személyes bizalom miatt maradnak kiadójuknál, de figyelni fogják a változásokat.

Tompa így reagált: „A Jelenkor kiadó működése, a gondoskodás a kéziratokról és utóéletükről olyan minőség, amihez ragaszkodom. Ha bármi személyi vagy minőségi változás lesz a kiadóban, akkor nyilván nekem is meg kell fontolnom, hogy hol van jó helyen egy kéziratom.”

Az ősszel új kötettel jelentkező Bödőcs így filozofált: „Nem fogom cserben hagyni, de tényleg jó lenne, ha elmondanák: Origó, Index vagy ATV lesz a Libriből középhosszúrövid távon? Szinte mindegy, de jó lenne tudni, az ember kíváncsi, olvasó állat.”

Van olyan könyvszakmai szereplő azonban, amelyik nem aggódik. A Magyar Írószövetség Facebookon megosztott közleményében azt írják, hogy a szervezet elnöksége „várakozással tekint arra a piaci változásra, amit a Libri tulajdonosváltása idézhet elő.”

„A magyar írótársadalom elsöprő többségét képviselő Magyar Írószövetség úgy látja, hogy a tehetséggondozásért és a minőségi felsőoktatásért elkötelezett MCC többségi tulajdonossá válása a Libri Csoportban hozzájárulhat a kiegyensúlyozottabb piaci működéshez. Az Írószövetség vezetése reméli, hogy a Libri a jövőben a független irodalmi könyvkiadók minőségi kínálatának terjesztésére nagyobb hangsúlyt fog helyezni annál, mint amit az elmúlt évtizedekben megtapasztalhattunk. Ennek érdekében a Magyar Írószövetség nyitott a párbeszédre és a szakmai együttműködésre” – írja a szervezet.

Hasonló cikkünk:  Egyelőre Kecskemét a rekorder a későn kidobott karácsonyfák versenyében

Az írószövetség elnökségében ül L. Simon László, választmányi tagságában pedig megtalálható a fideszes kultúrharcban aktív Orbán János Dénes, Demeter Szilárd, illetve az a Döbrentei Kornél is, akinek antiszemita beszéde miatt 2004-ben több mint százan kiléptek az Írószövetségből, például Nádas Péter, Szabó Magda, Konrád György, Esterházy Péter, illetve Parti Nagy Lajos.

Hasonló cikkünk:  G7: A dízel-mellékvonalak bezárása helyett több lehetőség is szóba jöhetett volna

via 24.hu

Hirdetés

Felkapottak

Pesty László első „ügye” a Kecskemét melletti gyümölcsfeldolgozó pár milliárdos csalása

A 24.hu írta meg hétvégén, hogy Pesty László közzétette az első ügyet, ami szerinte a NER működését mutatja be. Pesty...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...