Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A közelmúlt kúriai kinevezéseire is felfigyelt az EU

- Advertisement -

Nehezítik az Orbán-kormány dolgát Brüsszelben Varga Zs. András közelmúltban történt kúriai kinevezései, ugyanis az Európai Bizottság aggódik amiatt, hogy ezek nem voltak jogszerűek.

Ismerik a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) jelentését a pályázati eljárásokról, valamint az Országos Bírósági Tanács július 6-i határozatát, amely kimondja, hogy Varga Zs. András Kúria-elnök tavalyi kinevezési tevékenysége nem felelt meg a törvényi előírásoknak – erősítette meg a testület szóvivője, Anitta Hipper.

Varga Zs. az előírásokkal szemben egyszer sem kérte az Országos Bírói Tanács egyetértését, amikor a kúriai bírák és bírósági vezetők kinevezésekor 11 pályázatból öt esetben nem az első helyen rangsorolt bíró kinevezését, illetve áthelyezését kezdeményezte. Egy esetben a negyedik helyre rangsorolt pályázót nyilvánította nyertesnek, amire a törvény egyáltalán nem ad lehetőséget.

Az idei beszámolóban konkrét ajánlást fogalmaztunk meg Magyarország számára, többek között arról, hogy az európai normák figyelembevételével meg kell erősíteni az igazságügyi szervek ellenőrzését a Kúria elnöke felett – közölte Anitta Hipper. Az EB kérte a magyarországi hatóságoktól, hogy úgy módosítsák a Kúriára vonatkozó szabályokat, hogy lehetetlenné váljanak a rendes eljáráson kívüli bírói kinevezések, és megerősödjön az ellenőrzés a legfelsőbb bírói szerv felett.

“Figyelemmel kísérjük a helyzetet és a következő jogállamisági jelentés keretében értékelni fogjuk az ajánlások végrehajtását” – mondta a bizottsági szóvivő.

Tegnapi lapszemlénkben megírtuk, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter jelenleg intenzív tárgyalásokon igyekszik meggyőzni az Európai Bizottságot a jogállamiság megsértésével, az igazságszolgáltatás független működésével kapcsolatban, hogy az országtól emiatt ne vonjanak el uniós forrásokat. A tárgyalásokat nagy eséllyel nem segítik Varga Zs. András nyilvánosságra került praktikái.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version