fbpx
8.6 C
Kecskemét
2024. április 24., szerda

FRISS HÍREK

Újabb nemzeti konzultációra készül a Fidesz

- Advertisement -

Kocsis Máté és Simicskó István frakcióvezetők tájékoztatták a nyilvánosságot a Balatonalmádiban tartott közös frakcióülés szünetében, hogy a Fidesz az energetikai szankciókról tervez nemzeti konzultációt indítani. A Fidesz-KDNP felkérte a kormányt, hogy indítson egy ilyet – mondta Kocsis. Valójában Oroszország nyer a szankciókkal, mert sokkal gazdagabb lesz az Ukrajnát lerohanó állam, míg Európa szegényebb. Kocsis úgy látja, ha a szankciókat visszavonnák, nem lenne infláció és recesszió sem.

A magyar kormány lesz az első az Európai Unióban, aki megkérdezi a népet a szankciókról. Az Oroszországgal szemben hozott energetikai szankciókat meg kell szüntetni, és erről meg kell győzni az európai politikusokat. A nemzeti konzultáció „politikai eszköz” lesz a kezükben – mondta Kocsis. A szankció jelenleg a a szénnel szemben van érvényben, az olajjal jövő év elejétől kell számítani, azonban Magyarország felmentést kapott alóla.

Orbán garantálja, hogy a nagy, stratégiai célokat később folytatni tudják, a családtámogatási rendszer pedig jövő évtől működhet – mondta Simicskó.

Kocsis szerint Magyarország gázbiztonsága rendben van, azonban lesznek olyan országok, amelyekben fűtési problémák adódhatnak. Egy magyar háztartásnak ma havi 150-300 ezer forintot adnak azzal, hogy „érvényben van a rezsicsökkentés”. Azt nem tudja, mekkora számlája lesz a következő hónapokban, miután a felesége foglalkozik vele, de abban biztos, hogy átlag feletti fogyasztóknak számítanak.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormány dolgozik azon, hogy mivel és hogyan mérnék fel az iskolai osztálytermekben a hőmérsékletet. Azt nem hiszi, hogy ezt szigorúan ellenőriznék majd. A frakcióülés helyszínéül szolgáló balatonalmádi szállodában is 18 fok volt, mégis tudtak dolgozni – tette hozzá.

Hasonló cikkünk:  Egy kormányhatározat szerint tízmilliárdokat ad Magyarország Ukrajna fegyverutánpótlására

Szó volt még a DK árnyékkormányáról is, amire Kocsis azt mondta, hogy árnyékban is le lehet égni. Szerinte nem szigorítottak abortuszkérdésben – a szívhangos szabályozással kapcsolatban – „az érintett nő dönt, a döntést nem vette el senki” – azonban ha az Országgyűlés elé került volna a döntés, természetesen ott is támogatták volna. Egyedül Hadházy Ákos tehet róla, hogy még nem tehette le a képviselői esküjét – mondta még el Kocsis.

Az ellenzéki pártok reagáltak a nemzeti konzultáció bejelentésére. A DK szerint semmi értelme azokról az uniós szankciókról konzultálni, amelyeket Orbán Viktor egytől egyig megszavazott.

„Miközben a magyar családok azt számolgatják, hogy hó végén a hétszeresére emelt rezsit fizessék be, vagy bevásároljanak, miközben a szülők azért aggódnak, hogy megfázik-e majd a gyerekük a fűtetlen iskolában, aközben a kormány milliárdokat szórna el az aktuális hazugságai terjesztésére” – tájékoztatott a párt a közleményében. Szerintük valójában nem a háború, hanem az Orbán-kormány a megélhetési válság oka.

A Momentum szerint – „A szankciók működnek! A kormány annyira belezavarodott a saját alternatív valóságába, hogy azt is elfelejtette: alig fél évvel korábban mind a magyar kormány, mind a Fidesz EP-képviselői megszavazták az Oroszország elleni szankciókat” – írja a párt Facebook-bejegyzésében.

„Most akkor a saját döntéseik ellen tiltakoznak? A saját, fél évvel korábban meghozott döntésükről indítanak nemzeti konzultációt? Ne nézzék hülyének a választóikat: döntsék el, hogy támogatják vagy nem támogatják a szankciókat.”

via Magyar Hang

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...