fbpx
12.1 C
Kecskemét
2024. február 23., péntek

FRISS HÍREK

A Mercedes-gyárnak jutott a legtöbb a versenyképesség-növelő támogatásból

- Advertisement -

Tavaly december végén 33 szerződést írtak alá, amelyek a versenyképesség-növelő támogatás (VNT) kapcsán születtek meg, és amelyekről a Szijjártó Péter vezette tárca döntött. Mindössze 8-an kapták meg eddig a pénzt, a 2021-es VNT nyertesei 85 százalékban külföldi cégek.

A koronavirus.gov.hu idézte 2020 júniusában a külgazdasági és külügyminisztert: „Munkahelymegőrző beruházásaihoz 806 magyar vállalat kap állami támogatást a versenyképesség-növelő támogatási programban, amelynek teljes keretösszege a kezdeti 50 milliárd forintról már 169 milliárd forintra emelkedett”.

Először azok a cégek pályázhattak, akik nehéz helyzetbe kerültek a koronavírus okozta problémák miatt, és a támogatási forma kizárólag közép-és nagyvállalatok számára volt elérhető. A VNT kiírása szerint kisvállalkozások nem vehettek részt a programban. 2021-ben a Külgazdasági és Külügyminisztérium 221 milliárd forintnyi VNT kifizetéséről döntött, az 1000 támogatott cég között sok a külföldi, akik összesen 55,66 milliárd forintnyi támogatást nyertek el – a kiírás ellenére végül kisvállalkozások is kaptak támogatást.

Hasonló cikkünk:  Magyar felhőkarcolók: a vidék legmagasabb lakóházai, ma is álló tornyok

226-an kaptak pénzt az 50 főnél kisebb cégek közül 46 milliárd forint értékben. Exporttal kapcsolatos tevékenység sem kaphatott volna támogatást a kiírás szerint, ehhez képest a Berkemann Magyarország Bt. 282 millió forint támogatást kapott.

„A Berkemann 1995-ben a nagy múltú magyar cipőgyártásnak szavazott bizalmat, és Kiskunfélegyházán építette fel az egész világot kiszolgáló gyártóüzemét. Így bárki, aki ma Berkemannt visel a világon, magyar mesteremberek munkájának gyümölcsét hordja. Így jelenleg több mint háromszáz magyar családnak ad munkát a vállalat” – írják.

A legtöbb pénzt a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kapta, 15,4 milliárd forintot. A gyár 2018 óta 306,2 millió euró adózás előtti eredményt ért el. Ez 400 forintos árfolyamon számolva 122,5 milliárd forint nyereséget jelent. A nyertesek döntő többsége autóipari beszállító, azonban nem mindenki kapta meg még a pénzt.

Bővebben a furcsaságokról az Átlátszón olvashatnak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kamu igazoltatásokkal csaltak ki TAO-pénzeket a KTE kézilabdacsapatánál

A Magyar Narancs csütörtöki lapszámában megjelent cikk szerint jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és többrendbeli személyes adattal való...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...