fbpx
7.8 C
Kecskemét
2024. március 1., péntek

FRISS HÍREK

Az Alföldet bemutató pályamű nyerte a Capa-nagydíjat

- Advertisement -

Árnyéksáv című pályaművével nyerte el Móricz-Sabján Simon a fotográfusok Capa-nagydíját. A pályázat az alföldi életmód változásait dokumentálja.

A Capa-nagydíj megnyeréséhez kiemelkedő tehetség és megalapozott szakmai múlt szükséges. Az alkotóknak a társadalmat gazdagító kreatív műveket kell alkotniuk. A díjjal hárommillió forint jár, amivel szeretnék az alkotók további fejlődését ösztönzi.

Tavaly döntött arról a zsűri, hogy ki az a három fotográfus, aki ösztöndíjasként pályázhat majd a 2022-es nagydíjra. A végső listára Barakonyi Szabolcs, Horváth Katalin Fanni és Móricz-Sabján Simon kerültek fel.

Gyermekként több nyarat töltött az Alföldön Móricz-Sabján Simon, aminek köszönhetően kialakult benne egy határozott vidéki kép. Arra a kérdésre kereste a választ, hogy a sorsszerű változások miképpen alakítják át az Alföld településeit, és hogyan alakul az ott élők jövőképe – mindezt a személyes ügyének is tekinti az alkotó.

Hasonló cikkünk:  Nagy Márton esélyesnek tartja, hogy a benzinárak a régiós középmezőnyben maradjanak

Elvándorolnak a fiatalok, elöregednek a települések, így veszítve el a hagyományokat és szokásokat. A közösségi terek lassan megszűnnek, iskolák, kisüzletek, kocsmák zárnak be. Erre jött idén az aszály, erdőtüzek, ergo nehezebb lett változatlanul élni a változó világban.

Móricz-Sabján Simon így ír a pályázatában:

„Az Alföldön élőknek a jövőben valószínűleg sok mindent újra kell értelmezni, miközben a kérdések egyelőre válaszok nélkül sokasodnak. A vidéki emberekben és közösségekben rengeteg erő van. Ellenálló képességük az erős identitás- és hovatartozás-érzésből fakad, ami helyben tartja őket. A vidéki ember attól erős, hogy mindig tudta: mindegy hol a hatalom, a világ közepe ott van, ahol ő él. Az idősebb generációt semmilyen probléma nem tudja elűzni a szülőföldjéről, még úgy sem, hogy a gyermekek és unokák elköltözése miatt gyakran az elmagányosodás vár rájuk”.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Sztrájkbizottság alakult a kecskeméti Mercedes-gyárban

A lassan fél éve folyó bértárgyalások során nem közeledtek eléggé az álláspontok - közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség. Ezért...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...