fbpx

FRISS HÍREK

Az Alföldet bemutató pályamű nyerte a Capa-nagydíjat

- Advertisement -

Árnyéksáv című pályaművével nyerte el Móricz-Sabján Simon a fotográfusok Capa-nagydíját. A pályázat az alföldi életmód változásait dokumentálja.

A Capa-nagydíj megnyeréséhez kiemelkedő tehetség és megalapozott szakmai múlt szükséges. Az alkotóknak a társadalmat gazdagító kreatív műveket kell alkotniuk. A díjjal hárommillió forint jár, amivel szeretnék az alkotók további fejlődését ösztönzi.

Tavaly döntött arról a zsűri, hogy ki az a három fotográfus, aki ösztöndíjasként pályázhat majd a 2022-es nagydíjra. A végső listára Barakonyi Szabolcs, Horváth Katalin Fanni és Móricz-Sabján Simon kerültek fel.

Gyermekként több nyarat töltött az Alföldön Móricz-Sabján Simon, aminek köszönhetően kialakult benne egy határozott vidéki kép. Arra a kérdésre kereste a választ, hogy a sorsszerű változások miképpen alakítják át az Alföld településeit, és hogyan alakul az ott élők jövőképe – mindezt a személyes ügyének is tekinti az alkotó.

Hasonló cikkünk:  Bloomberg: annyira elmérgesedett Matolcsy és Orbán között a viszony, hogy szóba se állnak egymással

Elvándorolnak a fiatalok, elöregednek a települések, így veszítve el a hagyományokat és szokásokat. A közösségi terek lassan megszűnnek, iskolák, kisüzletek, kocsmák zárnak be. Erre jött idén az aszály, erdőtüzek, ergo nehezebb lett változatlanul élni a változó világban.

Móricz-Sabján Simon így ír a pályázatában:

„Az Alföldön élőknek a jövőben valószínűleg sok mindent újra kell értelmezni, miközben a kérdések egyelőre válaszok nélkül sokasodnak. A vidéki emberekben és közösségekben rengeteg erő van. Ellenálló képességük az erős identitás- és hovatartozás-érzésből fakad, ami helyben tartja őket. A vidéki ember attól erős, hogy mindig tudta: mindegy hol a hatalom, a világ közepe ott van, ahol ő él. Az idősebb generációt semmilyen probléma nem tudja elűzni a szülőföldjéről, még úgy sem, hogy a gyermekek és unokák elköltözése miatt gyakran az elmagányosodás vár rájuk”.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...