fbpx

FRISS HÍREK

Veszteségről és bomlásról – Dóka Gábor fotókiállítása VIDEÓVAL

- Advertisement -

Dóka Gábor első önálló kiállítását tavasszal láthatta a közönség az L1 lakásgalériában. A fiatal kecskeméti fotográfus sorozata az első szerelem elvesztését dolgozza fel sajátos szimbólumokkal. A tárlat mögött húzódó lélektani folyamatok olvasásában Bognár Boglárka szakpszichológus megnyitó sorai segítettek.

Dóka Gábor a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Intézet harmadéves fotográfus hallgatója, a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának tagja. Kiállított fotósorozatának címe egy kérdés, amit a volt partneréhez intéz: Do you remember the first time you saw me? (Emlékszel, mikor először láttál engem?)

Radics Jakab, Dóka Gábor és Bognár Boglárka a megnyitón / Fotó: Kollab média

Bognár Boglárka tanácsadó szakpszichológus pár-és családterapeuta a munkája során általában csak a szakítási folyamat utolsó stádiumával találkozik. Ritkán láthatja azokat örömöket és felismeréseket, amik megelőzik a kapcsolat fokozatos leépülését. Szakpszichológusként arra segíti rá az embereket, hogy visszafejtsék az érzéseiket a kiüresedettség és teljes gyász állapotából; egy egészséges feldolgozási módszert kínál.

Boglárka munkája során a szakítási folyamat utolsó stádiumával találkozik / Fotó: Kollab média

“Legyünk egy kicsit kegyetlenek magunkkal.” – mondta a megnyitón Boglárka – “Mindent meg kell tenni, a zuhany alatt énekelni, újranézni a romantikus filmjeleneteket. Az a feladatunk, hogy visszaidézzük és rendezzük az emlékeket úgy, ahogy tényleg történtek.”

Gábor ma már kevésbé kapcsolódik a képekhez, de sorozat összeállítása korábban fontos volt számára. A kapcsolat alatt készült fotókísérleteket és új, elidegenítő hatású képeket rendezett egy ciklusba, hogy a saját alkotói nyelvén dolgozza fel az érzéseit. A kiállításról készült videóban erről részletesen beszél:

 

A megnyitón fiatalok és felnőttek is részt vettek. Játszottak a kihelyezett játékokkal és kötetlenül beszélgettek Boglárkával a működőképes párkapcsolati dinamikákról. Sokakat megérintett a tárlat.

A saját nehéz gondolatainkkal kellett szembesülnünk, melyeknek jelentős teret enged a fekete-fehér képek letisztultsága, a szimbólumok egyszerűsége. Dóka Gábor fotográfiái arról tanúskodnak, hogy az önreflexióval nem csupán a veszteség és bomlás folyamatára tapintunk rá, de az újrarendeződés és idővel a felépülés lehetőségére is.

Dóka Gábor / Fotó: Kollab média

Bár a tárlat már nem látogatható, a sorozat több fotója megjelent a Mélymerülés utcalap IV. évfolyam 1. számában. Ez megvásárolható a Védőháló Adományboltban, a Katona József Nemzeti Színházban, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, a Koch Borházban és a Védőháló honlapján is.

Dóka Gáborral 2022-ben lapunk interjút készített, ami itt is olvasható:

„Magával ránt az elitizmus” – Beszélgetés Dóka Gáborral, fiatal fotográfussal

 

Videó: Szűcs Zoltán

Képek: Kollab média

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...