fbpx
7.8 C
Kecskemét
2024. március 1., péntek

FRISS HÍREK

Szemétgyűjtő gátakkal állítanák meg a romániai úszó hulladékot

- Advertisement -

A román-magyar határ mentén több folyón is szemétgyűjtő gátakat szerelnek fel, ezzel akadályozva meg a vízben úszó hulladék átjutását Magyarországra – számolt be az MTI. A hidrotechnikai berendezéseket a megye határ menti térségében szerelik fel a Berettyó, a Sebes-Körös és a Fekete-Körös egy-egy szakaszán – nyilatkozta a román Agerpres hírügynökségnek Pásztor Sándor, az erdélyi Bihar megye vízügyi igazgatóságának vezetője.

650 ezer eurós nemzetközi finanszírozást szerzett erre a célra a vízügyi hatóság. 2024 decemberéig kell felszerelni az úszó hulladék összegyűjtésére alkalmas berendezéseket. Nagyvárad közelében már alkalmaznak hasonló eszközt, amely nagy mennyiségű hulladékot gyűjt össze – mondta el az igazgató.

A berendezések a part közelébe irányítják a folyón úszó hulladékot, amelyet utána kotrógéppel emelnek ki. Pásztor rámutatott, hogy próbálják orvosolni az emberek iskolázatlansága miatti helyzetet, és megakadályozni, hogy a szemét átjusson Magyarországra, ugyanakkor nem a vízügyi igazgatóság feladata a szemét összegyűjtése. 

Hasonló cikkünk:  Az ukrán vezetés nem ért egyet Robert Ficóval: nem fognak feladni területeket

A nagyobb baj a Tiszán és a Szamoson van, ugyanis a folyók Beszterce és Kolozsvár környékéről, valamint Ukrajnából is szállítják a szemetet. A Körösök vízgyűjtő medencéjének bihari szakaszát gyakrabban tisztítják, az Éren és a Berettyón is újabb hidrotechnikai berendezéseket terveznek felszerelni.

Romániában évek óta súlyos környezetszennyezést okoz, hogy több tonnányi műanyag palack és faanyag kerül a folyókba, amelynek egy része átjut Magyarországra.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Sztrájkbizottság alakult a kecskeméti Mercedes-gyárban

A lassan fél éve folyó bértárgyalások során nem közeledtek eléggé az álláspontok - közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség. Ezért...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...