Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A magyarok túlnyomó többségének nincs érdemi megtakarítása – Önnek van?

- Advertisement -

A gazdasági bizonytalanság hatására a lakosság elkezdte visszafogni költéseit, és sokan előre gondolkodnak a megtakarítások terén – derült ki az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatásából. A felmérés arra is rámutatott, hogy részben a megtakarítást újonnan elkezdők miatt, részben a kedvezőtlenebb gazdasági helyzet hatására csökkent a 3 millió forint feletti megtakarítók aránya, és sokan vannak, akik csak általános tartalékkal rendelkeznek (42 százalék), vagyis konkrét célok nélkül vésztartalékként tekintenek a pénzükre.

A pénzintézet egy másik felméréséből pedig az derült ki, hogy a teljes magyar lakkoságnak csupán a 20 százaléka (nagyjából 1,3 millió fő) rendelkezik 500 ezer forint feletti megtakarítással.

Fokozódott a bizonytalanság a magyar lakosság körében a hazai és nemzetközi gazdasági helyzettel kapcsolatban” – közölte az OTP Bank Öngondoskodási Index adataira reflektálva Takács Domokos. Az OTP Bank Daily Banking területének vezetője szerint egyre többen szeretnék rugalmas, azonnal hozzáférhető formában tartani a megtakarításaikat. A spórolás általánossá vált, de a többség kevesebbet tud félretenni, mint korábban.Az 1 millió forint alatti megtakarítók között vannak legnagyobb arányban az olyanok, akik inkább megtakarításaik csökkentését, mintsem növelését tervezik, vagy várhatóan erre kényszerülnek majd” – közölte.

A 2022-es Öngondoskodási Index eredményei alapján összességében az látható, hogy a lakosság majdnem fele nem tudja kezelni a kis összegű megtakarításokat, ezért otthon, vagy csak látra szóló egyenlegen tartják pénzüket. A megtakarításukat otthon tartók és a bankszámlán látra szóló egyenleggel rendelkezők egyaránt 43-43 százaléka azért teszi ezt, mert túl kevésnek ítélik az összespórolt összeget.

A megtakarítások területén le kell számolni azzal a mítosszal, miszerint nem érdemes kis összegeket megtakarítani, mert több vele a „macera”, mint amennyit megtérülést eredményez” – nyilatkozta Fabriczki Rita, az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás menedzsment terület vezetője. Hozzátette, érdemes mielőbb elkezdeni a rendszeres megtakarítást, akár egészen kis értékben is, hiszen ahogy a mondás is tartja: sok kicsi sokra megy.

Ön is osztja a kevesebb néha több elvet a megtakarítások terén, így rendszeresen tesz félre valamennyit a nehezebb időkre? Esetleg napról napra, vagy a mának él? Szavazzon!

Poll not found
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version