Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Mészáros Lőrinc útja – tíz év alatt 660 milliárd forintos vagyon

- Advertisement -

Mészáros Lőrinc egykori gázszerelő csak tíz éve került a milliárdosok körébe, példátlanul rövid idő alatt vált az ország leggazdagabb emberévé. A 24.hu vette sorra az állomásokat, amiken keresztül Orbán Viktor barátja eljutott az ezermilliárdos üzletekig és a 62 méteres luxusjachtig.

Mészáros először 2014-ben került fel a 100 leggazdagabb magyar vállalkozó listájára 7,7 milliárd forinttal és kevesebb, mint egy tucat céggel a tarsolyában – azóta 85-szörösére, 660 milliárd forintra nőtt a becsült vagyona.

Orbán Viktor alapította 2004-ben a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, aminek főkurátora Mészáros Lőrinc volt, cége, a Mészáros és Mészáros Kft. pedig az alapítvány támogatóinak egyike. 2012-ben még csak a felcsúti sportakadémia tűnt fel a grandiózus sport- és turisztikai terveivel, amiket a Magyar Labdarúgó Szövetségnek adott le. Három év alatt több mint 10 milliárd forint sportberuházást célzott meg a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány.

Az akkoriban polgármesterként is működő vállalkozó kezdetben alvállalkozóként, esetleg konzorciumi partnerként jelent meg a közpénzes tenderek tengerében. Ahogy az egyik mélyépítő cég vezetője visszaemlékezett, „akkoriban elég sok pénz folyt át a Mészáros és Mészáros Kft.-n”, és közben rengeteg referenciát szerzett – érzékeltette, hogy nem feltétlenül a munkavégzés volt a közreműködés értelme.

Már polgármesterként felhívta magára a figyelmet Mészáros, a 2013-as vagyonnyilatkozata szenzációszámba ment azzal, hogy négy év alatt a 77-szeresére növelte jövedelmét. Birtokai mellett 400 millió forintos megtakarítása, 20 millió forint készpénze volt, és cégeiből 943 milliós osztalékot vett ki.

Simicska Lajos bukásával eljött az idő, amikor a Közgép helyébe új cégek léptek a közpénzes tendereken. A tiszakécskei Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt Kft. addigra már nagy falatokat hasított ki, például a Makó és az országhatár közti autópályaszakasz 46 milliárdos projektjét, de a Mészáros és Mészáros Kft. is mindenfelé felbukkant, legyen az fővárosi csatornázás vagy dél-magyarországi ivóvízprogram.

Építőipari berkekben a Mészáros-Szíjj párosról idővel úgy beszéltek, mint annak idején Simicskáról és Nyerges Zsoltról, pontosabban az a vélemény alakult ki, hogy Mészáros mellé „odatették a szakmát”, vagyis Szíjj Lászlót, hogy együtt szervezzék a mélyépítő projekteket. Egymást érték a statisztikák arról, hány százmilliárdnyi közpénzes munkát nyertek el a cégeik. Az egyik, alvállalkozóvá degradált forrás így egyszerűsítette a képet: „Megnyerték a tendereket, és fővállalkozóként ők osztották le a munkát a piac többi szereplőjének”.

A cél az volt, hogy terjeszkedjenek minél több fontos üzletágban. Egy informátor szerint az út sokféle, „elvesznek másoktól vagyonelemeket, vagy mondhatjuk finomabban, részt vesznek a vagyonok újraosztásában” – utalva ezzel a Simicska-cégek átvételére és a fizetésképtelenné vált vállalkozások felszámolásából történő vagyonszerzésre.

Volt olyan szerződés, amelyben Mészáros követeléskezelőt bízott meg, hogy olyan tartozásokat vásároljon fel számára, melyek révén a felszámolások során megfelelő vagyonhoz juthat. A NER-ben széleskörben alkalmazott módszert bevetve hordták szét például a felszámolásba dőlt Quaestor-cégek vagyonelemeit. Ezzel párhuzamosan folyt a más vállalkozóktól elkívánt vagyondarabok megszerzése Leisztinger Tamás Hunguest hotelláncától Demján Sándor balatoni borászatáig.

Nem is számít nagyvállalkozónak az, akivel még nem jött szembe az egykori gázszerelő. Van, akit kivásárol, van, aki mellé beszáll, van, akivel együtt dolgozik. Arról nem volt hír, hogy a bárki akadékoskodott volna, a lap itt szedte össze a Mészárossal nyélbe ütött üzleteket.

Idővel tőzsdei cég lett a Mészáros-birodalom középpontja, ami minőségi változást jelentett. Az Opus Global Nyrt.-be gyömöszölték a turisztikai, építőipari, energetikai és egyéb üzletágakat és vállalkozásokat. Mészáros pénzügyi szakértőnek Jászai Gellértet kapta partneréül. A pénzügyi szektorban az OTP megszorongatását tűzték célul. Már 2018-ban kiszivárgott, hogy óriásbankot raknak össze Mészáros Lőrincnek, megvalósítva Orbán régóta dédelgetett ötletét.

Mészáros első lépésként az MKB Bankban szerzett érdekeltséget, és úgy sikerült a Budapest Bankkal és a Takarékbankkal a fúzió, hogy Mészáros lett a domináns tulajdonosa a Magyar Bankholdingnak, ami az OTP után a második legnagyobb banknak számít. Bekövetkezett az is, amitől az OTP-vezér, Csányi Sándor tartott, hogy az uniós pénzeket átfolyatva előnyös helyzetbe kerülhet a versenytárs. A Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránitbank és a Bankholding nyert az MFB Zrt. pályázatán, így a 2021-2027-es ciklusban ők üzemeltethetik az MFB Pont Plusz vállalati hálózatot, amelynél az uniós fejlesztési programokban elérhető forrásokat igényelhetik a vállalkozások.

2019-ben Jászai és Mészáros útjai különváltak, amiről a piacon úgy vélik, Jászai pénzügyes szakértelme hiányzik a Mészáros-birodalomból. De ez nem volt akadálya, hogy Mészáros újabb szintekre ugorjon. Cégével, az RM International Zrt.-vel a kínaiakkal közös óriásprojekt részese lett a Budapest–Belgrád vasútvonal induláskor 700 milliárd forintra becsült építkezésén. Az orbáni külpolitika keleti orientációjához kapcsolódó nagyberuházás megtérülését helyszíni kutatásai alapján 979 évre tette az Investigate Europe.

A belgrádi vasútnál is nagyságrenddel nagyobb, több ezer milliárdos üzlet az autópálya-koncesszió, amelyet 35 évre nyertek el a Mészároshoz és Szíjjhoz kötődőnek mondott magántőkealapok. A G7 azt számolta ki az első néhány hónap nyeresége alapján, hogy a 35 éves koncessziós időszak alatt 684 milliárd forint ütheti Szíjj László és Mészáros Lőrinc markát.

Mészároshoz számos magántőkealapot kötnek, amelyeknek az a lényegük, hogy rejtve maradnak azok, akik a pénzt beteszik és a nyereséget kiveszik. Egyesek ebből arra következtetnek, hogy őrületes vagyontömeghez van köze, mások viszont arra, hogy a százmilliárdok feloldódnak a magántőkealapok és a bizalmi vagyonkezelők dzsungelében. Mivel a befektetők és tulajdonosok nyom nélkül cserélhetők, talán nem is annyira fontos, hogy milyen néven gyűlt össze 660 vagy annál is több milliárd.

- Advertisement -
Exit mobile version