Áprilisban 24 százalékkal voltak magasabbak az árak Magyarországon, mint egy évvel korábban, írja a KSH. Ez valamivel alacsonyabb a decemberi inflációnál, de magasabb a novemberinél.
Az élelmiszer-infláció 37,9 százalék, márciusban 42,6 volt. Lassú, enyhe javulás látszik, de élelmiszerdrágulásban továbbra is vezető helyen vagyunk Európában, márciusban előztük a környékbeli országokat is. Itt vannak a rekorder élelmiszerek:
- vaj, vajkrém (62 százalék)
- kenyér (62 százalék)
- tojás (51 százalék)
- száraztészta (48 százalék)
- péksütemények (47 százalék)
Ha az előző hónapi árakat vesszük alapul, akkor összességében nem sokkal, 0,7 százalékkal nőttek az árak, az élelmiszerek pedig nem drágultak márciushoz képest. Ez persze csak átlagosan igaz, a sajt például egyetlen hónap alatt 4 százalékkal drágult, a tej pedig majdnem 3-al.
via 444