Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Emberi segítséggel raktak fészket a partifecskék

- Advertisement -

A bácsalmási önkormányzat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve dolgozik azért, hogy a homokfalakban fészkelő madarak (partifecskék és gyurgyalagok) számára mesterséges falakat alakítsanak ki. Idén tavasszal egy homokbánya falát frissítették fel a Bácsalmási Agráripari Zrt. felajánlásának köszönhetően.

A partifecskék minden évben új költőüreget készítenek maguknak a megtelepedő paraziták ellen védekezve. Egy idő után a partfalak, bányafalak megtelnek lyukakkal, a szabad falfelület hiányában pedig a kolónia elnéptelenedik. Ekkor jön jól az emberi segítség, a munkagéppel kialakított friss, fészkelésre alkalmas fal.

A hím partifecskék kezdik el kiásni a fészkelőüreget május végén, ezért a falfrissítést még előtte végezték el. Jól látható az eredmény, hiszen a bányában mintegy 400 új, idei költőüreget számláltak össze.

„Ez a tavalyi mennyiség duplája, ami azt mutatja, hogy a partifecskéket nem nehéz megtelepíteni, ha a természetvédelmi célú beavatkozás megfelelő helyen és időben, közvetlenül a fecskék érkezése előtt történik” – mondta Tamás Ádám természetvédelmi őrkerület-vezető.

via Berek.hu

- Advertisement -
Exit mobile version