Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Ahol a napkeletnek tartó erős sodrú Duna hirtelen délnek kanyarodik, itt fekszik Kisoroszi

- Advertisement -

Ahol a napkeletnek tartó erős sodrú Duna nem tudta áttörni a hegyek parti nyúlványát, hirtelen délnek kanyarodott, és a magával hordott kavicsból, fövenyből lerakódott szigettalaj miatt két ágra szakad – itt fekszik Kisoroszi. Valamikor őrhely volt – írta Rexa Dezső, ma már a Dunakanyar egyik legkedveltebb települése, ami egyszerre vonzó a kirándulók számára, és kedvelt helyszíne a baráti és családi programoknak.

Húsvéthétfőn már megtelt a Szigetcsúcs, ugyan még nem táborozókkal, de sokan gondolták úgy, hogy az idei év első nyárias napját a festői fekvésű dunai szigeten töltik.

A Homokhátságról nézve a nyárfás-füzes, galériaerdős szigetspicc, ahol alacsony vízállásnál a kavicspadokon gázolhatunk keresztül, igazán természetközeli vizes élményben van részünk. A helyiek és a természetbarátok aggódtak is, hogy a turizmusfejlesztés hódításával tehetik tönkre a romantikája és érintetlensége miatt kedvelt területet. Egy besorolási hiba miatt néhány éve a helyi önkormányzat strandfejlesztési beruházásra készült, amit végül zöld szervezetek és a helyiek tiltakozása miatt a kormány leállíttatott. 2021-ben vált a Szigetcsúcs hivatalosan a Duna-Ipoly Nemzeti Park részévé.

Kisoroszi megmaradt a séták, a fűben ücsörgés, a csendes rekreáció és a gondolkodás kiváló célpontjának. A bájos falucska egynapos pihenéshez és többnapos programokhoz is remek helyszín, ahol helyi ízeket és kiváló borokat kóstolhatunk. Ha viszont megszomjazunk, elég néhány sarkot sétálnunk, és a számos utcai közkút egyikéből tölthetjük meg a kulacsunkat.

Kisoroszi olyan írókat ihletett meg, mint Baktay Ervin indiológus, aki az 1930-as években nyaranta barátaival és követőivel kialakították a western játékokat; – indián sátrakban laktak, és egy időre „kivonultak a civilizációból”. Fekete István a „Tüskevár” folytatásának tekinthető „Téli berek” című regénye nagy részét itt írta. És Polcz Alaine-t, akinek a nyaralójában gyakran vendégeskedett Esterházy Péter, Kukorelly Endre és Nádas Péter.

Kisoroszi autóval a Szentendrei-szigetről, Tahitótfalu irányából közelíthető meg. Arra érdemes ügyelni, hogy május 1-jétől a Szigetcsúcsnál lévő parkoló fizetős (nem túl drága), azonban könnyen előfordulhat, hogy a szűkös hely miatt, mégis vissza kell fordulni, és távolabb helyet keresni.

- Advertisement -
Exit mobile version