fbpx
14 C
Kecskemét
2024. május 4., szombat

FRISS HÍREK

Városi legenda, vagy igaz, hogy Columbo lenyugtatta a románokat egy tv-üzenetben?

- Advertisement -

Évtizedek óta tartja magát egy legenda: Peter Falkot megkereste a román külügy, hogy a segítségét kérje. Az ok: Románia kifogyott a Columbo-részekből, ám a nép ezt nem hiszi el, és már-már lincshangulat uralkodik. Falk jött, látott és még románul is beszélt az állami tévében.

A hetvenes években Romániában is sugározták a Columbo sorozatot, ami Peter Falkból világsztárt, magyar és román földön pedig halhatatlan ikont csinált. Mivel a sorozatból évente nagyjából 10 rész készült el, a románok pedig hetente kettesével adták a Columbót, igen hamar kifogytak a részekből.

A tévénézők meg voltak győződve arról, hogy epizódokat titkol el előlük az ország vezetése, emiatt pedig heves tiltakozások indultak Romániában, kisebb felkelés szerveződött azért, hogy mutassanak be minden Columbo-epizódot.

Peter Falk kétszer részletezte élete során a román megbízatását: egyszer a saját könyvében, másszor pedig David Letterman talkshow-jában. A többek által ismert, leggyakrabban hallott anekdotája úgy hangzik, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma meghívta őt egy New York-i szállodába, bekísérték egy szobába, ahol a román külügy emberei várták. A színész zavarba jött a szituációtól, könyvében idézi is a reakcióját:

Már elnézést, de mi a fasz közöm van nekem a román kormányhoz?!

Válaszként elmagyarázták neki a fennálló helyzetet: a sorozat elképesztően népszerű Romániában, „Columbo az ottani Elvis Presley”, így neki kellene megnyugtatnia a románokat, hogy minden egyes Columbo-epizódot leadtak. Falknak ráadásul adtak egy szöveget is, melyben fonetikusan, román kiejtéssel volt minden lejegyezve. Vállalta a feladatot.

A WikiLeaks oldalán elérhető a beszéd leirata:

„Elnézést, van egy percük? Columbo hadnagy vagyok, sokan úgy ismernek: Peter Falk. Amikor egy színész szerepet játszik, csak remélheti, hogy olyan karaktert formál meg, amellyel közönsége azonosulni tud. Abból, amit mi Hollywoodban hallottunk a román nép szeretetéről a Columbót illetően, úgy hiszem, valamit tényleg jól csinálunk. Megfogalmazni sem tudom, mennyire hálásak vagyunk ezért mi, akik dolgoztunk a műsoron. Köszönetet kell mondjak a román televíziónak, hogy szombaton és vasárnap is sugározzák a filmeket, ez nagy dolog mindannyiunk számára: nekem, a stábnak, minden színésznek. A román népet is köszönet illeti. Remélem, egy nap eljutok az országba, és találkozhatunk, megízlelve a román nép kultúráját, vendégszeretetét. Addig is: hamarosan találkozunk majd a tévében, idén ősszel. Köszönöm, a legjobbakat! Ja, csak még egy dolog: minden jót Önöknek!”

Az egész sztori a Romániába delegált amerikai nagykövetnek, Henry Barnes Jr.-nak köszönhető: ő közölte a külüggyel, hogy Romániában véget ér májusban a Columbo, több rész importálása nincs kilátásban – vagy gazdasági vagy más okokból. Továbbította a látszólag érdektelen információkat Henry Kissinger amerikai külügyminiszternek.

Hasonló cikkünk:  Magyarország volt terítéken az EP jelenlegi mandátumának utolsó vitáján

A Slate.com újságírója, Willa Paskin frenetikus módon eredt a rejtélyes Columbo-üzenet nyomába, egészen a román állami tévéig vezették a szálak. Megtalálta a 93 éves Yan Yonelt, aki állítólag a hetvenes években kiválasztotta a sorozatot, hogy sugározzák az országban. Ő a főnökök egyike volt ott: minden rajta ment keresztül, ami külföldről érkezett Romániába. Fordított, feliratozott, adásba tette a tartalmakat.

Szerinte soha nem is került képernyőkre a Falk-üzenet.

Elképzelése az, hogy vélhetően csak Ceaușescu láthatta a felvételt, ami egyfajta kedveskedés lehetett neki és feleségének az amerikaiaktól. Noha Yonel biztos abban, hogy a román tévé ezt a felvételt nem adta le, a WikiLeaks-adatok mégis azt mutatják, voltak diplomáciai megbeszélések, egy bizonyos Tudor Vornicu, a román rádió és tévé nagy hatalmú programigazgatója örömét fejezte ki a Falkkal való együttműködésnek.

A WikiLeaks-papírok arról árulkodnak, június 1-jén valóban adásba került a Columbo „utolsó epizódja” a román tévében, egy kiegészített Falk-üzenettel.

Richard Gilbert, az amerikai nagykövetség korábbi moszkvai sajtóattaséja a Slate újságírójának úgy emlékezett vissza, ő maga látta a felvétel rögzítését, egészen pontosan azt, hogy „Peter Falk egy nappaliban ült, és románul beszélt”. Bár mondandója komolyságát némileg árnyalja, hogy visszaemlékezését úgy zárja: „De lehet, megkopott a memóriám”.

Alexandra Bardan, a Bukaresti Egyetem újságíró- és kommunikációprofesszora, levéltári médiakutatást végzett Romániában az ügy miatt: mint megtudta, négy különböző korabeli újság is említést tett arról, hogy „mielőtt elhagyná a kis képernyőnket, a Los Angeles-i hadnagy egy percre visszatér, és kizárólag a nézőink számára hoz pár szót Hollywoodból”.

Azaz: bár a részletek nem világosak, de Peter Falk másfél-két percre tényleg adásba kerülhetett a román állami tévében, és elmondott valamilyen szöveget.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Két új kecskeméti polgármesterjelölt – bővülhet még a számuk

Hódi Zsuzsanna, a Mi Hazánk és Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltje is leadta - Szemereyné...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...