fbpx
25.6 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Az Eurostat adatai szerint egyedül a bolgárok élnek rosszabbul nálunk az EU-ban

- Advertisement -

2022-ben egyedül a bolgárok éltek rosszabbul a magyaroknál – derült ki az Eurostat most frissített adataiból. Fogyasztásra az uniós átlag 71 százalékát költöttük, míg a bolgárok 69 százalékát. A bolgárok viszont nagyot hajráznak, így mostantól valós a veszély, hogy idén már ők is megelőznek minket, vagyis a magyarok lesznek a legszegényebbek az EU-ban.

2021-hez képest a magyar adat egy százalékpontot javult, ám az idei rekordmagas infláció miatt összeomlott a magyar lakosság fogyasztása, a kiskereskedelem forgalma ugyanis 10 százalékkal csökkent. Az EU más országaiban nem volt ilyen erőteljes inflációs és fogyasztási sokk, így reális annak az esélye, hogy a 2023-as adatok alapján az utolsó helyre kerülünk, ám ez leghamarabb fél év múlva derülhet ki.

A több mérési módszer között az egyéni fogyasztás mérése az egyik legjobban használható mutató jólét, illetve a szegénység mérésére. Az Eurostat az uniós országok fogyasztási adatait vásárlóerőparitáson számolja, amely kiegyensúlyozza az árfolyamkülönbségből és az eltérő árszínvonalból fakadó eltéréseket, vagyis a tényleges fogyasztást mérik.

E számítások szerint 2022-ben Luxemburgban volt a legmagasabb az egy főre jutó fogyasztás, itt az EU átlagának 138 százalékát költötték magukra a polgárok. Őket követi Ausztria és Németország az uniós átlag 118 százalékával.

Hasonló cikkünk:  A szűrővizsgálat kimutatta a betegséget, így időben léphettem!

Hátulról vizsgálva a rangsort Bulgária található az utolsó helyen az uniós átlag 69 százalékával, második legszegényebb ország Magyarország lett az uniós fogyasztás 71 százalékával, majd alulról a harmadik leggyengébb adatot Horvátországban és Lettországban mérték 76-76 százalékkal.

Románia már fényévekre van a magyar fogyasztási adatoktól.

Ott a tavalyi adatok alapján az uniós átlag 86 százalékát költötték el, ami már nincs is egy ligában a magyar 71 százalékos adattal. Románia gazdasága az elmúlt években erőteljes felzárkozást mutatott, ez érzékelhető a román fogyasztási adatokon is. Az országban idén is lényegesen alacsonyabb volt az infláció, de gazdasága is gyorsabban növekszik a magyarnál.

Az Orbán-kormány célkitűzése szerint 2030-ra hazánknak Európa öt legélhetőbb országa közé kell tartoznia. A másik célkitűzés az, hogy erre az időpontra érje el a magyar gazdaság Ausztria fejlettségének 90 százalékát. A fogyasztási adatokat látva ezek a célok irreálisak. A jelenlegi felzárkózási szintet tartva közel 50 év alatt érhetnénk utol Ausztriát. Egy fokkal reálisabb cél lenne a román gazdaság fejlettségének megközelítése, ám ehhez is komoly erőfeszítéseket kellene tennie a magyar gazdaságpolitikának.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...