fbpx

FRISS HÍREK

Az állam különadója nagy terhet ró a biztosítókra, ezt az ügyfelek is megérzik

- Advertisement -

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss, a harmadik negyedévről szóló adatai szerint egy év alatt 12 százalékkal, több mint 52 ezer forintra drágult a kötelező biztosítás éves átlagdíja. Így nem csak azok fizetnek többet, akik balesetet okoztak. Az igaz, hogy január és szeptember között 27 500-zal többen kötöttek kötelező biztosítást, mint egy évvel korábban, ám 7 ezerrel csökkent a cascósok száma.

A jegybanki adatokból az is kiderül, hogy minden 100 forint biztosítási díjból 16 az államkasszában landol különadó formájában. Emellett a csökkenő életszínvonal miatt több ezren mondták fel lakás-, élet- vagy casco-biztosításukat, a tarifák pedig 10-15 százalékkal emelkedtek a megugrott költségek hatására.

Tóth Levente, a Bank360.hu kommunikációs vezetője elmondta, hogy életbiztosításból 16 ezerrel, vagyonbiztosításból pedig 12 ezerrel kevesebbet tartottak nyilván, mert sokan felmondták szerződésüket.

„Ha valakinek nincsen biztosítása, mondjuk lakásbiztosítása vagy cascója, akkor egyszerűen növeli a kockázatát. De ha valamin spórolni kell, akkor a biztosításd havi díját könnyebb lehúzni, mint mondjuk az élelmiszerbevásárlást csökkenteni” – mondta Tóth.

Palkó István, a Portfolio.hu vezető elemzője szerint

Hasonló cikkünk:  Mi a közös egy Fülöp-szigeteki horgolócsoport és egy magyar ellenzéki Facebook-csoportban?

„ha megnézzük, hogy mi lesz a sorsa 100 forintnyi befizetett díjunknak, akkor az látható, hogy 1 forint lesz biztosítói nyereség, 16 forintot viszont elvon az állam biztosítói különadó formájában. Ez nagyon jelentős összeg, sehol Európában valószínűleg nincs ekkora teher a biztosításokon.”

Májusban arról írt a biztosítók szövetsége, hogy idén „akár el is tűnhet” a nyereségük a különadók miatt. Mára kiderült, nemcsak eltűnt, hanem a harmadik negyedévben 4,6 milliárdos veszteséget termeltek. Ám a jegybank szerint az ügyfeleknek nincs miért aggódniuk.

„A magyar biztosítási szektor stabilan és megbízhatóan működik. Közel 4 ezer milliárd forintnyi összeg áll a biztosítási szektor rendelkezésére a tartalékban, illetve tőkében. Ebből 3250 milliárd forint az ügyfelek befektetett pénze, de emellett még egy nagyon masszív 750 milliárdos tőke áll a biztosítók mögött” – mondta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője.

A kormány a rezsicsökkentés fenntartására hivatkozva vetett ki különadókat másfél évvel ezelőtt. Eredetileg azt ígérték, hogy idén év végén kivezetik ezeket, de végül a jövő évi költségvetést is az ágazati többletterhekkel tervezték.

via RTL

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...