fbpx
17.3 C
Kecskemét
2024. július 27., szombat

FRISS HÍREK

Az állam különadója nagy terhet ró a biztosítókra, ezt az ügyfelek is megérzik

- Advertisement -

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss, a harmadik negyedévről szóló adatai szerint egy év alatt 12 százalékkal, több mint 52 ezer forintra drágult a kötelező biztosítás éves átlagdíja. Így nem csak azok fizetnek többet, akik balesetet okoztak. Az igaz, hogy január és szeptember között 27 500-zal többen kötöttek kötelező biztosítást, mint egy évvel korábban, ám 7 ezerrel csökkent a cascósok száma.

A jegybanki adatokból az is kiderül, hogy minden 100 forint biztosítási díjból 16 az államkasszában landol különadó formájában. Emellett a csökkenő életszínvonal miatt több ezren mondták fel lakás-, élet- vagy casco-biztosításukat, a tarifák pedig 10-15 százalékkal emelkedtek a megugrott költségek hatására.

Tóth Levente, a Bank360.hu kommunikációs vezetője elmondta, hogy életbiztosításból 16 ezerrel, vagyonbiztosításból pedig 12 ezerrel kevesebbet tartottak nyilván, mert sokan felmondták szerződésüket.

„Ha valakinek nincsen biztosítása, mondjuk lakásbiztosítása vagy cascója, akkor egyszerűen növeli a kockázatát. De ha valamin spórolni kell, akkor a biztosításd havi díját könnyebb lehúzni, mint mondjuk az élelmiszerbevásárlást csökkenteni” – mondta Tóth.

Palkó István, a Portfolio.hu vezető elemzője szerint

Hasonló cikkünk:  Orbán lánya egy milliárdért buliztatott influenszereket, a DK feljelentést tesz

„ha megnézzük, hogy mi lesz a sorsa 100 forintnyi befizetett díjunknak, akkor az látható, hogy 1 forint lesz biztosítói nyereség, 16 forintot viszont elvon az állam biztosítói különadó formájában. Ez nagyon jelentős összeg, sehol Európában valószínűleg nincs ekkora teher a biztosításokon.”

Májusban arról írt a biztosítók szövetsége, hogy idén „akár el is tűnhet” a nyereségük a különadók miatt. Mára kiderült, nemcsak eltűnt, hanem a harmadik negyedévben 4,6 milliárdos veszteséget termeltek. Ám a jegybank szerint az ügyfeleknek nincs miért aggódniuk.

„A magyar biztosítási szektor stabilan és megbízhatóan működik. Közel 4 ezer milliárd forintnyi összeg áll a biztosítási szektor rendelkezésére a tartalékban, illetve tőkében. Ebből 3250 milliárd forint az ügyfelek befektetett pénze, de emellett még egy nagyon masszív 750 milliárdos tőke áll a biztosítók mögött” – mondta Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője.

A kormány a rezsicsökkentés fenntartására hivatkozva vetett ki különadókat másfél évvel ezelőtt. Eredetileg azt ígérték, hogy idén év végén kivezetik ezeket, de végül a jövő évi költségvetést is az ágazati többletterhekkel tervezték.

via RTL

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Csoportosan küldtek el dolgozókat a kecskeméti Mercedes-gyárból

Olvasónktól értesültünk arról, hogy a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban hirtelen, az előzetes kommunikációval ellentétesen közölték több kölcsönzött munkavállalói csoporttal, hogy...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...