Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Európa idén az új Ariane 6 rakétával saját erőből visszajuthat a világűrbe

- Advertisement -

Az uniós országok jelenleg csak Elon Musk Space X cégével vagy indiai hordozórakétákkal tudnak műholdakat fellőni. Ez súlyos biztonsági kihívást jelent a szakértők szerint – szól az Euronews tudosítása.

Brüsszelben, a 16. Európai Űrkonferencián az uniós vezetők és az iparági szakértők ígéretet tettek, hogy Európa visszajut a világűrbe 2024-ben. Tavaly nyár óta, amikor kivezették az Ariane 5 rakétarendszert, a kontinens saját kilövőállás nélkül maradt. Ez hátrányt jelent a versenyképességben és a biztonság terén is, mert az uniós országok most nem képesek önállóan műholdakat pályára állítani, amik fontosak a navigációs és védelmi rendszerek számára.

2020-ban tervezték beüzemelni az új Ariane 6 rakétát, azonban beszállítói és technológiai problémák miatt csúszott a program. Az új beüzemelési időpontot június közepe és július vége között tervezik, ez pedig majd visszahelyezheti Európát az űripar térképére. Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos elmondta:

„Legyünk őszinték. Soha nem látott válságot látunk itt, hiszen Európa elveszítette az önálló hozzáférését a világűrhöz. Ez pedig veszélyezteti a Galileo, a Copernicus és akár az IRIS rendszereit is. Vagyis a szuverenitásunk visszaszerzése az űrhöz való hozzáférésben kulcsfontosságú, ha az EU hiteles szereplő szeretne maradni ezen a területen”.

Az elmúlt két évben Európa a háború miatt lemondott az orosz Szojuz rakéták használatáról. Az ipari szereplők szerint le kell vonni a tanulságot a mostani űrválságból.

„Elsősorban biztosítanunk kell azt, hogy átfedés van a régi és az új generációs rakéták használata között. Ezt tanultuk meg a mostani Ariane 5 körüli helyzetből, amit tavaly júliusban kivezettünk, hogy legközelebb legalább három, négy éves átmenetre lesz szükség, amikor a két rendszer párhuzamosan működik. És azt is garantálni kell, hogy az ilyen nehéz kilövőrendszerek újrahasznosíthatóak legyenek” – mondta Josef Aschbacher, az Európai Űrügynökség igazgatója.

- Advertisement -
Exit mobile version