fbpx
9 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Kecskeméten időhiányra hivatkozva, Kiskőrösön már kimondottan a politikai paródiái miatt nem léphet fel Somogyi András

- Advertisement -

Tavaly október végén megírtuk, hogy a népszerű parodista, Somogyi András szívesen jönne Kecskemétre, a Hírös Agórába, de még 2024-re sem tudták a műsorát beilleszteni a programnaptárba. Akkor ezt egy YouTube-videóban mondta el Somogyi. Most a kiskőrösi művelődési házból kapott szokatlanul egyenes elutasító választ.

A parodista évek óta járja az országot Hangok a fejemben című önálló estjével, amiben celebeket és politikusokat is parodizál. Ezzel a műsorral szeretett volna fellépni Kiskőrösön is, ám a Petőfi Sándor Művelődési Központban nem bérelhettek termet erre a célra. Az intézmény nem kívánt nyilatkozni az esetről, Somogyi viszont azt mondta, hogy rendszeresen ütközik falakba a fideszes vezetésű városokban.

Szabadi-Maglódi Kitti, a kiskőrösi művelődési központ vezetője deklaráltan Somogyi politikai töltetű humorával indokolta a döntést: A programon elhangzó politikai paródiákat (attól függetlenül, hogy kiről/kikről szólnak) és ahhoz kapcsolódó műsort, előadókat nem engedhetünk fel a színpadra.

A 24.hu megkereste a művelődési központot, hogy ki és milyen alapon döntött arról, hogy politikai paródiákat tartalmazó műsorral nem lehet fellépni. Válasz nem érkezett, azonban Somogyi Andrást sikerült elérni telefonon: egyáltalán nem egyedi eset, hogy kormánypárti vezetésű városokban falakba ütköznek a szervezés során, és az érzékelhető közönségigény ellenére sem tudnak fellépni bérelhető terem híján.

„Az új elem csak az, hogy ilyen nyíltan le is írják az elutasítás valódi okát. Legtöbb esetben ez úgy szokott kinézni, hogy először örülnek a megkeresésnek, majd amikor meghallják a nevemet, akkor nyelnek egy nagyot, és mondanak valami olyasmit, hogy »Egyeztetünk az igazgató úrral, és visszaszólunk.« Na most, ez általában annyit tesz, hogy innentől nem kapunk választ az emailekre, a telefont sem veszik fel nekünk. Vagy ha mégis, akkor egy kis türelmet kérnek, majd kezdődik az egész elölről” – mondta Somogyi.

Hozzátette, hogy a kedvenc kifogása az, amikor arra hivatkoznak egy önkormányzati intézményben, hogy a következő évekre már nincs szabad időpontjuk – így járt Kecskeméten is a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központtal. Somogyi elmondása szerint a tárgyalások ezt követően újraindultak, ám ezzel együtt a lebegtetés is, így még azóta sem kaptak fix időpontot a terembérlésre.

Hasonló cikkünk:  Totális ellenőrzés alá vonnák a kultúrát, a kormány szerint csak az átláthatóság a cél

A parodista szerint egyre jobban érzékelhető a feszengés a fideszes vezetésű városokban, ugyanis közelednek a júniusi EP- és önkormányzati választások. Kecskemét mellett falakba ütköztek például Békéscsabán, Gyulán, illetve most Kiskőrösön, ahol – szinte üdítő kivételként – már nem is időponthiányra hivatkoztak, hanem egyértelműen nevesítették, hogy a politikai tartalom a kizáró ok.

„Különös, hogy egy közintézményben nem léphetek fel, mondván, hogy ide politikai tartalmú produkciók nem jöhetnek. Ezt még a júniusi választások sem igazolhatják, mert azért hál’ istennek tavasszal és nyár elején is elég sok helyen megfordulok majd, ahol már folyamatban van a jegyértékesítés. Egy jogállamban szerintem egységes szabályok kellenek: vagy bárhol felléphetek, vagy pedig sehol. Ráadásul én humorista vagyok, nem politikus. A Kádár-rendszerben Hofi Géza – még ha megtűrt státuszban is –, de elmondhatta a humor nyelvén a véleményét az országról. Gyalázatosnak tartom, hogy 2024-ben Európa közepén ez nem igazán, vagy csak korlátozottan történhet meg. De hát mit várjon az ember egy olyan rendszertől, amiben Tóth Gabi és Győzike jelenti a kultúrát?” – mondta.

Somogyinak meggyőződése, hogy ha a Békemeneten ott vonulna az első sorban, Semjén Zsolt és Bayer Zsolt kezét fogva, akkor nem ütköznének ilyen nehézségekbe, amikor egy művelődési házba vagy csarnokba akarnak fellépést szervezni.

„Sőt, ha ott vonulnék, a buksisimogatás mellé talán még némi közpénzt is kaphatnék” – tette hozzá Somogyi, aki műsorában és videóiban ellenzéki politikusokat – többek között Gyurcsány Ferencet is szokta parodizálni.

Az kétségtelen, hogy gyakrabban teszi vicc tárgyává a kormánypárti politikusokat és a NER szereplőit, akárcsak a szilveszteri videójában is, ahol Gáspár Győző mellett Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor és Novák Katalin nevében mondott szatirikus újévi köszöntőt:

„Ne várja el senki tőlem, hogy ne legyek kritikus a tizennégy éve regnáló hatalommal szemben, akik az életünket és a társadalmat meghatározó törvényeket hoznak, és hétről hétre tálcán kínálják nekem humoristaként a témákat.”

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...