fbpx

FRISS HÍREK

Szezonális oltásnak nyilvánították a Covid-elleni vakcinát Magyarországon

- Advertisement -

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerügyi Központ (NNGYK) a szezonális oltások közé sorolta a Covid-elleni vakcinákat, ezzel egyidejűleg az Országos Kórházi Főigazgatóság arra kérte az oltópontokat működtető intézményeket, hogy nyissanak új időpontokat a saját foglalórendszerükben. Már azok is foglalhatnak időpontot az E-térben az új Covid-oltásra, akik korábban már négy vakcinát kaptak – értesült a Népszava.

A lap úgy tudja, hogy az oltópontokon elérhető az új omikron variánsok elleni Spikevax (Moderna) monovalens XBB, és egy korábbi Pfizer bivalens (Wu/Om BA1.2) vakcina. Az újabb Covid elleni vakcinát azoknak ajánlják, akik a megelőző három hónapban nem estek át igazolt koronavírus fertőzésen és ez idő alatt nem kaptak COVID-19 elleni oltást sem.

Az NNGYK utolsó járványügyi jelentése szerint az elemzett légúti mintáknak csak mintegy 7 százalékában okozta az influenza-vírus a betegek tüneteit, ezzel szemben 40 százalékban a Covid volt a felelős. Sokan kerülnek súlyosabb tünetekkel kórházba, ezért a szakemberek figyelmeztettek arra, hogy az oltás nem véd a megfertőződés ellen, de segít elkerülni a súlyosabb tünetek kialakulását.

Hasonló cikkünk:  Kocsis Máté be akarta támadni Magyar Pétert, ehelyett öngólt lőtt

24 kórház adatai szerint a megbetegedettek közül 243-an szorultak kórházi kezelésre, közülük 31 beteg intenzív ellátásra. A kórházi ápolásra szorulók közel negyede két év alatti gyerek, és több mint felük (56,8 százalékuk) 60 évesnél idősebb volt. A Covid-fertőzéssel kórházba kerülők mintegy kétharmada volt 60 éves vagy annál idősebb.

A járványügyi hivatal is fokozottan ajánlja az idősek valamint életkortól függetlenül a krónikus betegséggel élők, így a cukorbetegek, a súlyosan elhízottak és az immunológiai betegek immunizációjának frissítését, azaz az újraoltását. Az emlékeztető vakcina ajánlott a rizikócsoportba tartozók családtagjaiknak is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...