fbpx

FRISS HÍREK

A magyar–ukrán kettős állampolgárok jogosulatlanul kaphattak szociális juttatásokat Németországban

- Advertisement -

A német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (Bamf) vizsgálatba kezdett, hogy a magyar útlevéllel is rendelkező ukrajnai menekültek jogosan kaptak-e szociális juttatásokat. Az előzmény, hogy több magyar–ukrán kettős állampolgársággal rendelkező személy kérhetett ukrán menekültként védelmet Németországban.

Christoph Sander, a Bamf szóvivője közölte, hogy február 19-ig összesen 5609 gyanús esetet jelentettek a német tartományokból. Hozzétette: „Az ideiglenes védelmet kérelmezők állampolgárságával kapcsolatos kételyek tisztázására irányuló külön eljárást jelenleg csak ukrán–magyar kötődésű személyek esetében folytatnak”.

A Bamf koordinálja az állampolgársági ellenőrzéseket, kapcsolatban vannak az ukrán és a magyar hatóságokkal is. Eddig 1258 ember esetében igazolták az ukrán állampolgárságot, 208 emberről pedig kiderült, hogy magyar állampolgársággal rendelkezik.

Az ukrán menekülteknek nem kell hosszas menedékjogi procedúrákon keresztülmenniük, jogosultak a német szociális törvények szerinti állampolgári támogatásra, az úgynevezett Bürgergeldre. Ennek összege tavaly egy egyedülálló esetében 502 euró, azaz nagyjából 198 ezer forint volt havonta.

Hasonló cikkünk:  Mi a közös egy Fülöp-szigeteki horgolócsoport és egy magyar ellenzéki Facebook-csoportban?

Mivel a magyar kettős állampolgárok uniós ország állampolgárai is, így ezek a segítségek közvetlenül nem járnak. Ha valaki magyar állampolgársággal is rendelkezik, az ideiglenes védelem alapján nem kaphat tartózkodási engedélyt Németországban, mivel az uniós állampolgárokra ez a könnyítés nem vonatkozik.

via Rtl.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...