fbpx

FRISS HÍREK

Totális ellenőrzés alá vonnák a kultúrát, a kormány szerint csak az átláthatóság a cél

- Advertisement -

A kulturális feladat ellátásról szóló új törvény végleges tervezete szerint totális központosítás jöhet, egy-egy intézmény alá rendelnék a vármegyei kulturális intézményeket, bevezetik az országos ellenőrzési és minősítési rendszert – írja a Telex az Indexre hivatkozva.

Demeter Szilárd, a Nemzeti Múzeum főigazgatója március végén megerősítette a Telexnek, hogy valóban van egy ilyen tervezet, amelyet a miniszter szeretne széles körben megvitatni, de ami tudomása szerint még nem került semmilyen kormányzati fórum elé. Így szerinte „a szivárványszínű repülő egyszarvúak anatómiájáról is beszélhetünk, csak nem tudjuk a tények alapján verifikálni az állításaink igazságtartalmát. Minden hídon akkor megyünk át, ha odaérünk” – közölte.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, az a szándéka, hogy „legyen egy egységes, átlátható és arányos kulturális törvény”. Hozzátette, a szabályozásra azért van szükség, mert jelenleg egy „szétesett kulturális szabályozási rendszer van” Magyarországon, ahol egyes területeken részletesen ki van dolgozva a rendszer, más részeken meg egyáltalán nincs.

Az Index birtokába jutott végleges tervezet szerint három törvényt vált ki az új szabályozás, egységes rendszerbe helyezi a múzeumi, könyvtári, közművelődési, előadó-művészeti és alkotóművészeti területeket, és majd ehhez igazodik a támogatási, a szakmai koordináló és ellenőrzési rendszer.

Hasonló cikkünk:  Nyilvánosságra került Magyar Péter beígért hangfelvétele, kiderül majd mire lesz elég

A tervezet szerint a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház, a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok, az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség, a táncszervezetek a Nemzeti Táncszínház, a könyvtárak az Országos Széchényi Könyvtár, a múzeumok pedig a Magyar Nemzeti Múzeum ellenőrzése alá kerülhetnek. Az ellenőrzés azt jelenti, hogy a vármegyei intézményeknek a stratégiai tervet, munka- vagy üzleti tervet, szolgáltatási tervet és a beszámolót a kijelölt központi intézménynek küldenék el jóváhagyásra.

A törvénytervezet szerint a vezetőválasztást is egységesítik: a pályázati eljárások tekintetében egységes eljárásrendet vezetnek be, ugyanakkor pályázat nélkül is lehetőség nyílik vezetőválasztásra.

Arról is központilag döntenének, milyen könyvek kerülhetnek a települések közösségi tereibe. Erről az újonnan létrehozott Nemzeti Könyvkultúra Kuratórium döntene, amely az Országos Széchényi Könyvtár szervezeti egységeként működik majd. A cél, hogy „egységes, értékelven működő települési könyvellátást” hozzanak létre.

A tervezet szerint „létrejön továbbá egy országos kulturális szakmai ellenőrzési rendszer, amely az állami kulturális feladatellátást, a közpénz hatékony, szakmai elvű felhasználását, valamint a szakmai feladatellátást ellenőrzi”.

Az új törvény a tervek szerint 2025. január 1-jén lép hatályba, a tervezet melléklete szerint az előterjesztés előtt még több szakmai szervezettel, többek között a Magyar Teátrumi Társasággal és a Magyar Állami Operaházzal is egyeztetne a minisztérium.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...