fbpx
27.7 C
Kecskemét
2024. június 18., kedd

FRISS HÍREK

A Lakiteleki Újság nem újság, pedig Lezsák Sándor a felelős kiadója

- Advertisement -

Érdekelt bennünket, hogy a Lakiteleki Újság miért áll bele ilyen keményen a Fidesz kampányába és miért tagadja le, hogy további jelölt is indul a lakiteleki választáson, miközben ez nem igaz, ezért kérdéseket küldtünk volna a kiadónak, csakhogy ekkor derült ki, az újságnak kinéző kiadvány talán nem is újság, mert nem található a kiadója.

2024. május 25-én jelent meg a Lakiteleki Újság című kiadvány legfrissebb száma, melynek címlapján egy keretes írásban a június 9-ei választás fontosságára hívják fel a figyelmet. Általános választási felhívásnak tűnik elsőre a lap tartalma, de valójában egy kampányújságról van szó, ami világosan kiderül az abban szóló több írásból is. Így írnak az újságban: „Nálunk nincs kihívója az előző testületnek, így az 5. oldalon látható régi ismerősökre szavazhat. Ott található a névsor is, értük nem kell aggódni!” illetve „Csak a béke! Csak a nyugalom! Csak a fejlődés! Csak a Fidesz!”.

Közhiteles sajtónyilvántartás: nincs benne a Lakiteleki Újság

Első körben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság sajtónyilvántartásához fordultunk, mivel ez egy közhiteles nyilvántartás, ami itt szerepel azt fogadja el minden magyar bíróság valós adatnak. Meglepő módon nem taláható az adatbázisban a Lakiteleki Újságra vonatkozóan semmilyen adat. Az NMHH kérdésünkre ezt írta:

„A Hatóság megállapította, hogy a Lakiteleki Újság című sajtótermék vonatkozásában az utolsó kötelespéldány szolgáltatásra 1998. évben került sor” és ezért „a Lakiteleki Újság című nyomtatott sajtótermék nyilvántartásból való törléséről rendelkezett„. Továbbá „megállapítottuk, hogy a Lakiteleki Újság című kiadvány vonatkozásában további kötelespéldányok szolgáltatására került sor, utolsó alkalommal 2019. évben.

A Hivatal azt is közölte, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy kiadványnak ahhoz, hogy sajtóterméknek nyilvánuljon és bejelentési kötelezettsége legyen a kiadónak:

a) az önálló gazdasági szolgáltatás fogalmi elemnek való megfelelés,
b) a szerkesztői felelősség,
c) a tájékoztatási, szórakoztatási vagy oktatási cél,
d) a nyilvánossághoz történő eljuttatás, mint elsődleges cél.

A Lakiteleki Újság példányai a helyi boltban. Fotó: KecsUP
A Lakiteleki Újság példányai a helyi boltban. Fotó: KecsUP

Ezért elmentünk Lakitelekre és kicsit utánajártunk a témának. Az újságot például a piacnál lévő Coop áruházban lehet megvásárolni 150 forintért. A belső oldalakon több helyen is vállalkozói és politikai hirdetéseket tartalmaz a lap, amely így megfelel a gazdasági szolgáltatásnak. A kiadvány hátulján szerepel, hogy „A kiadásért felelős: Lezsák Sándor. Felelős szerkesztő: Czinege Edit„, tehát szerkesztett kiadványról van szó. Az újság tartalmában a sok fideszes politikai üzenet mellett megtalálhatók a település programjai, orvosi ügyelet és egyéb tájékoztató tartalmak. És mivel boltban árulják, ezért a nyilvánossághoz juttatás is megjelenik, mint elsődleges cél. Olyannyira, hogy információink szerint az újság elektronikus példányát több száz email címre is elküldik, az impresszumban pedig szerepel, hogy 1000 példányban jelenik meg.

Czinege Edit e-mailje az olvasóknak.
Czinege Edit e-mailje az olvasóknak. Felmerül a kérdés, hogy ha csak egy független van, akkor a többiek miért nevezik magukat függetlennek.

A felelős szerkesztő egyelőre nem válaszolt

Természetesen megkerestük Czinege Editet, akit az impresszum felelős szerkesztőként tüntet fel. Kérdéseket tettünk fel, hogy ki látja el a kiadói feladatokat, kinek fizetnek a hirdetők? Rákérdeztünk a kiadványban megjelenő politikai hirdetésekre és cikkekre is, hogy ezeknek ki volt a megrendelője. Majd az NMHH-tól kapott válasz után szerettük volna tisztázni, hogy a fenti négy pont alapján újságnak minősíti-e a kiadványt. Czinege Edit megkapta kérdéseinket, de nem akart válaszolni nekünk.

Hasonló cikkünk:  Egy kutatásban azt vizsgálták, tényleg korruptabbak-e a fideszes önkormányzatok

A „régi ismerősök” hirdetéséről a polgármester nem tud semmit

Megkerestük Madari Róbert polgármestert is, akit arról kérdzetünk, hogy a lap 5. oldalán található hirdetést ki rendelte meg és ki fizette ki, az utóbbi 5 évben az önkormányzat támogatta-e bármilyen formában az újság megjelenését? Válaszában megírta, hogy a megjelölt cikk megrendeléséről és finanszírozásáról nem rendelkezik információval. Hozzátette: „Lakitelek Önkormányzata semmilyen formában nem támogatta a Lakiteleki Újság megjelenését. A tények pontosítása érdekében a Lakiteleki Újság egy Lezsák Sándor által 1989-ben alapított magán havilap, annak szerkesztői gyakorlatára, gondolatiságára Lakitelek Önkormányzatának nincs, nem is volt ráhatása.

„Ha ezt élve megússzuk, azt csak az oroszoknak köszönhetjük”

Az újság tartalmát átnézve, egyértelműen a kormány háborús propagandája köszön vissza szinte minden oldaláról. A címlapon „Ne árts!” címmel a főszerkesztő jegyzete olvasható, melynek mondanivalója, hogy egyesek „mert gigavagyonuk van” „háborúsdiban százezreket vessenek a frontra„, „ béke helyett eszkalációt fontolgatnak”. És további hasonló kifejezések sorakoznak, az olvasó már-már elbizonytalanodik, hogy az oroszokról ír a szerző. De a végén tisztába teszi a dolgokat: „Június 9-én BÉKEPÁRTI, hazáját és népét szerető küldötteket válasszunk! Én biztosan megyek! Szeretnék veled, önnel is találkozni.

A 4. oldalon Deutsch Tamást idézik, aki azt mondta: „Soha nem volt még ilyen nagy a tét. Háború vagy béke, erről döntünk június 9-én. Június 9-én csak a béke, csak a Fidesz!

Az 5. oldalon az önkormányzati jelöltek hirdetése alatt ismét szóba kerül a szavazás: „Nem szabad szavazni a hazánkat elárulók pártjára, csak arra, akik nem viszik háborúba az országunkat, és romlásba a gazdaságunkat. Jelen állás szerint a Fidesz képviselői képviselik hazánk biztonságát. Nem kell szeretni, csak a saját érdekében támogatni!

Lezsák Sándor székelyföldi látogatását bemutató írás mellett megjelenik a világháború is, amit a NATO fog megindítani: „A NATO egy ukrajnai misszió felállítását tervezi. Amit látunk, az a legrosszabb forgatókönyv, mert egy világháborúhoz is vezethet„, ennek a cikknek az aláírója a Kormányzai Tájékoztatási Központ. Az oldal alján VTA rövid jegyzete szerint „Elrettentő az az ukrán nemzei színekbe öltözött, elfogult nyugati őrület, amely nem ismer kíméletet. Itt állunk – Európa biztosan – a Pokol kapujában. Még az is lehet, hogy egyik barátom jóslata válik valóra: Ha ezt élve megússzuk, azt csak az oroszoknak köszönhetjük. Csak legyen szerencsénk.

A történet végén nincs csattanó

Pár hetes kérdezősködésünk végén eljutottunk oda, hogy Lakiteleken egy országgyűlési képviselő – Lezsák Sándor – felelős kiadásában jelenik meg egy kiadvány, ami megfelel a sajtótermék törvényben támasztott kritériumainak. De a kiadó mégsem jelentette be a kiadványt a Hatóság felé, így megnehezítve, hogy esetleges jogsértés esetén az érintettek eljárjanak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...