fbpx

FRISS HÍREK

Egy jogi kiskapuval megkerülték a magyar kormány korábbi tartózkodását Ukrajna támogatásával kapcsolatban

- Advertisement -

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, az EU tanácsi ülésének szünetében arról beszélt, hogy a magyar kormány nem ért egyet a lefoglalt orosz vagyonból származó bevétel egy részének az ukrajnai fegyverszállításokra való felhasználásával.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő elmondta, hogy találtak egy jogi kiskaput, ugyanis a döntéshez nem kellett egyhangúság, azaz a magyar kormány nem blokkolhatta, mert a pénz nem az uniós adófizetőktől jön, és az alap létrehozásánál, amin keresztül a beszerzést intézik, a magyar kormány tartózkodott – írta a Politico.

Szijjártó úgy fogalmazott, hogy a kormány „tartózkodott az első olyan szavazásnál”, amely a lefoglalt orosz vagyon profitjának „felhasználásáról szólt”. A minisztériumi „Tanács jogi szolgálata, Brüsszel, a bürokraták és egyes tagországok is úgy gondolták, hogy ez kellő hivatkozási alap” a kormány döntési jogának semmibe vételére. Így az „álláspontjának figyelmen kívül hagyásával arról döntöttek, hogy az Európai Békekeretből 1,4 milliárd eurónyi forrást újabb, Ukrajnába irányuló fegyverszállítások finanszírozására használnak”.

A magyar külügyminiszter szerint „a demokrácia és a jogállamiság saját maguk által felkent harcosai most a lehető legszégyentelenebbül lépték át és vették semmibe a szabályokat Magyarország kizárásával ebből a döntésből. A háborúpárti indulat tehát gyakorlatilag elvakította a döntéshozókat”.

Szijjártó szerint ismét hatalmas nyomás nehezedett rá, hogy a kormány engedje körülbelül 6,5 milliárd euró felszabadítását az Európai Békekeretből a további ukrajnai fegyverszállításokra. Hozzátette, hogy amíg az ukrán hatóságok nem hagynak fel a magyar vállalatok hátrányos megkülönböztetésével, addig erről szó sem lehet.

Hasonló cikkünk:  Új törvény kidolgozásába kezdett a kormány a fizetésképtelenségi eljárások kapcsán

Szijjártó megerősítette a Politico korábbi értesülését, hogy a magyar kormányt a paksi bővítéshez adott garanciákkal sikerült leszerelni. „Öröm az ürömben”, hogy ez a csomag sem veszélyezteti a magyar energiaellátás biztonságát, sőt, az új paksi erőmű építése és minden eleme „teljes és általános mentességet kap a szankciós intézkedések alól”. Ha európai vállalatok részt vesznek a beruházásban, még a saját tagállami hatóságaiktól sem kell engedélyt kérniük, mondta.

„Egyetlen egy európai uniós kormány sem tud gátat szabni európai cégek részvételének a paksi beruházásban”, ezzel egy „csomó akadályt kiiktattunk”.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár” – interjú a Szívós borozó tulajdonosával, Tóth Imrével

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével,...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...