fbpx
29 C
Kecskemét
2024. június 18., kedd

FRISS HÍREK

Kövesse velünk a választást! – egész napos tudósítás a KecsUP-on – folyamatosan frissül

- Advertisement -

A KecsUP június 9-én folyamatosan beszámol a választással kapcsolatos fejleményekről, érdekességekről, részvételi adatokról, az esetleges rendkívüli eseményekről és természetesen részletesen majd az eredményekről is.

Bács-Kiskun megyében a következő településeken már eldőlt, hogy kinyerte polgármester választást

A választópolgárok csak egy polgármester-jelöltet találtak a szavazólapon az alábbi településeken:

Szentkirály, Lakitelek, Tiszaug, Felsőlajos, Ladánybene, Kunbaracs, Kerekegyháza, Ballószög, Helvécia, Orgovány, Páhi, Tabdi, Kiskőrös, Harta, Dunapataj, Ordas, Dunaszentbenedek, Uszód, Szakmár, Kunszállás, Bugac, Móricgát, Petőfiszállás, Kömpöc, Csólyospálos, Balotaszállás, Drágszél, Sükösd, Érsekcsanád, Csávoly, Bácsbokod, Gara, Bácsszentgyörgy, Fülöpszállás, Apostag. (Falusi Norbert)

Hivatalosan vége a választásnak

19 órakor véget ért a választás, ezután megkezdődik a szavaztok összeszámlálása. A KecsUP újságírója a 46. szavazókörben (Károli Gáspár Református Egyetem Pedagógiai Karának a könyvtárában) követi figyelemmel az urnanyitást. (Falusi Norbert)

Fel nem használt szavazólapok számolása / Fotó: Hraskó István

Vannak olyan részei Kecskemétnek, ahol nagyon alacsony a részvétel

Az általában magas részvétel ellenére vannak olyan kecskeméti szavazókörök, ahol 17 óráig a 30 százalékot sem érte el a részvétel. A 9. egyéni választókerületen belül – ahol a képviselő jelenleg a fideszes Jánosi István – ilyen az 55. szavazókör, ahol a részvétel 22,84 százalék volt, elment szavazni 193 fő. Az 56.-ban a részvétel 27,57 százalék volt, szavazott 180 fő, míg a 71. szavazókörben a szavazók 28,76 százaléka vett részt, ez 195 szavazót jelent. A Műkerti sétány, a Zöldfa utca, a Zsinór utca, a Thököly utca, a Szultán utca és környéki utcák tartoznak ide. (Falusi Norbert)

Forrás: valasztas.hu

További rosszullétek

Délután is történt néhány rendkívüli esemény, a megyét és Kecskemétet egyik sem érintette. Gyulajon a helyi választási bizottság egy tagja a szavazóhelyiségen kívül rosszul lett, az elnök mentőt hívott hozzá. Vassurányban pedig egy szavazó lett rosszul, a bizottság ugyancsak riasztotta a mentőket. Újszentmargitán szavazás közben az egyik műanyag urnát lezáró plomba valahogy megsérült.

48,22 százalékos volt a részvétel Kecskeméten 17 órakor

Ez annyit jelent, hogy 41560-an mentek el szavazni délután 5-ig.

A megyei részvételi adat 17 órakor kicsit alacsonyabb, 47,30 százalék volt, az országos magasabb, 50,69 százalékos.

A legaktívabb választókerületnek 17 óráig a 7-es (Vacsiköz, Bethlenváros és belváros egy része) bizonyult 54,36 százalékkal. A magasabb részvételi arányú körzetek közé tartozott még délután 5-ig az 1-es, a 3-as és a 10-es.

Forrás: valasztas.hu

Az önkormányzati választásról már este 8-tól lehetnek eredmények

A szavazás lezárultát követően, este 19 óra után kezdődik meg a leadott szavazatok megszámolása. A helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás vonatkozásában a Nemzeti Választási Iroda – a szavazólapok feldolgozottságának függvényében – várhatóan este 20 órától kezdi meg az eredmények közlését. Az európai parlamenti választás esetében a választási eljárásról szóló törvény értelmében este 23 óra után kezdődhet meg a hivatalos eredmények közlése, mivel Olaszországban eddig tart a szavazás – derül ki a valasztas.hu-ról.

Hogyan állnak a pártok-jelölőszervezetek Kecskeméten szavazatszámlálókkal?

Civil Összefogás Városunkért Egyesület: 25 fő 25 szavazókörbe
Fidesz-KDNP: 187 fő 98 szavazókörbe
Hetényegyházi Városrész Szépítő Egyesület: 1 fő 1 szavazókörbe
Mi Hazánk: 23 fő 23 szavazókörbe
Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 15 fő 9 szavazókörbe
Szövetség a Hírös Városért Egyesület-DK-LMP-Zöldek-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK: 68 fő 66 szavazókörbe
Tisza Párt: 59 fő 59 szavazókörbe

(a Helyi Választási Iroda tájékoztatása alapján)

Hogyan történik a szavazatszámlálás?

Célegyenesbe fordul a választás, érdemes kitérni arra, miként számolják össze a szavazatokat a bizottságok tagjai.

„A delegált és a választott bizottsági tagok egyaránt számolják a szavazatokat. Elsőként a polgármester választás szavazólapjait, majd az egyéni választókerületi képviselők választása szavazólapjait és végül az EP képviselők szavazólapjait számlálják a bizottságok. Külön-külön csoportba rendezik 

  • a bélyegzőlenyomat nélküli,
  • a lebélyegzett, de érvénytelen (nem tartalmaz szavazatot, egy darabnál több szavazatot tartalmaz, ceruzával adták le a szavazatot) szavazólapokat,
  • illetve jelöltenként/listánként az érvényes szavazatokat.
    Minden egyes csoportot legalább kétszer kell megszámolni, illetve addig kell folytatni a számlálást, amíg két számlálás számadata megegyezik”részletezte a minap portálunknak Temesvári Péter, a Helyi Választási Iroda vezetője.

Solymos Tibor független polgármester-jelölt visszalépett Ágasegyházán Nagy Tibor javára

Május végén számoltunk be részletesen a KecsUP-on arról a maroknyi tüntetőről, akik Solymos Tibor és Nagy Tibor független polgármester-jelöltek hívására vonultak fel Ágasegyházán a 2010 óta polgármester Füredi János ellen. A jelöltek az ellen tiltakoztak, hogy a polgármester előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit és melléképületeit.

A Bács-Kiskun vármegyei község lakói évek óta tartó rémtörténetekről meséltek a KecsUP-nak: rejtélyes feljelentésekről, s érthetetlen szabálysértési bírságokról, tönkretett pizzázóról, és a polgármester állítólagos besúgójáról, akinek az információkért cserébe a nemrégen felújított halottasház régi cserepeiből is jutott.

  • Öt polgármester-jelölt mérkőzik meg ma: Nagy Tibor, Csernák Ferenc, Farkas Balázs, Kotlár Anna és a jelenlegi polgármester, Füredi János.
  • Ágasegyházán a választópolgárok összesített száma: 1548. 15 óráig megjelent a szavazók 44,9 százaléka, 695 fő. (Falusi Norbert)
Fotó: Hraskó István

Hogyan lesz a szavazatokból mandátum az önkormányzati választáson?

A polgármestert és az egyéni képviselőket is közvetlenül választjuk. Kecskeméten összesen hat polgármester-jelölt indult, közülük az lesz a polgármester, akire a legtöbben szavaznak. A vesztes polgármester-jelöltekre leadott voksok elvesznek.

A választópolgárok az egyéni választókerületi jelöltekre közvetlenül szavaznak – pártlistára nem. Az a jelölt lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Összesen 14 egyéni képviselőt választunk Kecskeméten, azonban itt a vesztes egyéni kerületi jelöltekre leadott voksok nem vesznek el. Ez úgy történik, hogy ezek a „vesztes” szavazatok egy matematikai formula segítségével beszámításra kerülnek azon jelölőszervezetek számára, amelyek a 14 körzet közül minimum tízben jelöltet állítottak. Ilyen pártlistából hat is van Kecskeméten:

a Civil Összefogás Városunkért Egyesület, a Mi Hazánk, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Válasszon Jövőt!. Továbbá a két pártból álló Fidesz-KDNP és az öt szervezetből összeálló Szövetség a Hírös Városért Egyesület – DK – LMP – Zöldek – MSZP – Párbeszéd- ZÖLDEK – ezeknek lesz jelentőségük a mandátumkiosztásnál.

Hogy működik?

Először is az adott pártlistának el kell érnie a bejutási küszöböt, ami 5 százalék, de ha az két pártból áll, akkor a 10 százalékot, ha háromból, akkor már a 15-öt – ha négy vagy annál is több szervezet áll össze, akkor is elég a 15 százalék. Tehát, ha a jelölt, aki nem nyert, de a ráadott voksok beszámíthatók a pártlistába (ez a töredékszavazat), a Sainte-Laguë-módszer segítségével még kaphat mandátumot, ha a pártja feltette őt a kompenzációs listájára. Kecskeméten összesen hat mandátum osztható ki listáról, ezen is versenyeznek a különböző szervezetek.

A módszer a következő: egy táblázat fejlécére felírjuk azokat a listákat, amelyek mandátumszerzésre jogosultak, majd a függőleges tengelyre csak a páratlan számokat kell felírni, és ennek megfelelően elvégezni a pozitív páratlan számokkal az osztásokat (1, 3, 5, 7,…). Ez a módszer inkább a kisebb (de nem jelentéktelen) támogatottságú formációknak kedvez, hiszen így nagyobb eséllyel nyerhetnek mandátumot, míg a nagyobb támogatottságú formációk kisebb eséllyel lesznek felülreprezentáltak. (Falusi Norbert)

Példa a mandátumkiosztásra a Sainte-Laguë-módszerrel, ha a kiosztható mandátumok száma: 6

Rákóczifalván ebédszünetben elesett egy szavazatszámláló

Újabb rendkívüli események történtek (Kecskeméten nem). Jászapátiban a mozgóurna véletlenül leborult a padról és emiatt a plomba elszakadt. A helyi választási irodával egyeztetve újat tettek az urnára. Zalaszántón szólt az egyik szavazó, hogy rosszak a látási viszonyok a szavazófülkében, ezért hosszabbítók segítségével lámpákat üzemeltek be. Rákóczifalván az egyik szavazókörben egy bizottsági tag ebédszünetben az udvaron elesett, fejjén duzzanat keletkezett, szédült, járása kicsit bizonytalan volt, ezért mentőt hívtak hozzá, de a szavazás zavartalanul folytatódott – tudatta a Nemzeti Választási Iroda.

Részvételi adat – 15:00

Kecskeméten 15 órakor 40,12 százalékos volt a részvételi adat, ami 34 573 szavazót jelent.

Bács-Kiskunban délután 3-ig 38,91 százalékos, míg országosan 42,04 százalékos.

Forrás: valasztas.hu

Kecskeméten a a Református Újkollégiumban lévő 47. számú szavazókör van kijelölve szavazásra a máshonnan átjelentkezett választóknak.

Fontos tudnivaló, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a választópolgár csak a tartózkodási helyére jelentkezhetett át, és csak akkor, ha a tartózkodási helyet a választás kitűzése előtt 30 nappal létesítette, a mostani voksolás esetében február 11-ig.

Az önkormányzati választáson az átjelentkezéssel szavazás további feltétele volt, hogy a tartózkodási helyet a szavazás napjáig ne szüntesse meg a választópolgár, érvényessége legalább a választás napjáig tartson.

A református iskola tornatermébe délután fél 3-kor érkeztünk, akkor elég üresen kongott – bár egy ekkora térben könnyebben elveszik két-három szavazó, mint egy osztályteremben. Egy idős hölgy az unokájával és kutyájával, Spurival érkezett.

Fotó: Hraskó István

13 órára majdnem minden harmadik kecskeméti választópolgár szavazott

13 órára 32 százalék fölé lépett a részvétel Kecskeméten, a délután 1 órási adat szerint 27626-an voltak szavazni a városban.

Forrás: valasztas.hu

A 9-est, a 12-est és a 13-ast leszámítva minden körzetben már 30 százalék fölött volt a részvétel 13 órakor. A legalacsonyabb, 22,42 százalékos a 12-es körzetben volt (ebbe beletartozik például Kisfái és Matkó).

Az egyes választókerületek 13 órási részvételi adatai:

Újabb rosszullétek, de ezúttal sem Kecskeméten

Komádiban a szavazatszámláló bizottság elnöke a szavazókör folyosóján elesett és kifordult a bal könyöke kifordult. Budapest VIII. kerületének egy szavazókörében a szavazólapokat érvényesítő bélyegző párnája szétesett, így a szavazás nem folytatódhatott. Három választópolgár a szavazóhelyiségben várta meg, amíg a bélyegző párnát kicserélték. Budapest IX. kerületében valaki a szavazófülkében megszédült és elesett, mentőt nem kért, felültették, vizet adtak neki és hamarosan saját lábán távozott. Hernádon is rosszul lett egy szavazó, mentőt hívtak hozzá.

Hetvenkilenc

Kecskeméten 20 képviselő kerülhet be a testületbe. Mondhatnánk, hogy a túljelentkezés közel négyszeres, mert összesen 79 képviselőjelölt van a 14 egyéni választókerületben. Viszont ez így kicsit megtévesztő, mert 6 képviselő kompenzációs listáról juthat be, bár erre reális esélye a listák 1-3. helyezettjeinek van (az egyes jelölőszervezetek listái cikkünk legalján találhatók).

Nyolc

Ennyi jelölt indult el a polgármesteri tisztségért Kalocsán. Név szerint: Bagó Zoltán (Kalo Lokálpatrióta Egyesület), Filvig Géza (Fidesz-KDNP), Török Ferenc (független), Illés Attila Ádám (független), Bolvári Ferdinánd (Békés Kalocsáért Egyesület), Magóné Tóth Gyöngyi Mária (DK – Veled Velünk Egyesület), Kőszegi Mihály (független), Szabó Patrik (Mi Hazánk).

Ilyen plombákkal zárják le az urnákat

Van, ahol már majdnem minden második választópolgár szavazott

Bács-Kiskun megye egyik (ha nem a legkisebb) településén, Újsolton 44,85 százalékos volt a részvételi arány 11 órakor. Mivel egy körülbelül 180-190 fős községről beszélünk (136-an vannak az egyetlen szavazókör névjegyzékében), ez azt jelenti, hogy 61 újsolti már szavazott, 75 még nem.

Ahhoz képest, milyen kis falu, öt jelölt szállt versenybe a polgármesteri címért és nyolc jelölt a négy képviselői tisztségért. Egyébként mindenki független, ahogy az a kistelepüléseken általános.

Kecskeméten a 3-as választókerület a legaktívabb

A 3-as választókerületben 11 óráig a szavazók 27,99 százaléka voksolt, ez a legmagasabb részvételi arány a városban, összesen 1703-an szavaztak a körzetben. Csak emlékeztetőül, itt a jelöltek (a szavazólapon lévő sorrendben): Vágsélei László – Mi Hazánk, Orbán Róbert – Civil Összefogás Városunkért Egyesület, Nemcsik Mátyás – Fidesz-KDNP, Árvai Zoltán – Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

Ebben a választókerületben lépett vissza a kampány alatt Vancsura István, a Szövetség képviselőjelöltje.

Fotó: Hraskó István

Kadafalván voltak arányaiban a legkevesebben voksolni 11 óráig

A 13-as választókerületben 11 óráig 19,34 százalékos volt a részvételi arány (ez a legalacsonyabb Kecskeméten), összesen 1337-en szavaztak. Itt a jelöltek: Mészáros Edit – Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Leviczky Cirill – Fidesz-KDNP, Jászfalvi József – független, Nagy Sándor – Mi Hazánk, Rézsó Vince – Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület, Jaksa Judit – Civil Összefogás Városunkért Egyesület.

Több szavazó rosszul lett, volt, aki elájult

Déli 12 óráig továbbra sem történt semmi rendkívüli esemény sem Bács-Kiskunban, sem Kecskeméten, legalábbis a valasztas.hu-n nem láttunk ilyet.

Az országban összesen 14 rendkívüli eset volt. A legfrissebbek: Kisherenden a szavazatszámláló bizottság tagja rosszullétre hivatkozva hazament, Ásotthalmon elájult egy szavazó, mentőt hívtak hozzá. Tokodaltárón is rosszul lett egy hölgy szavazó, őt is mentők vitték el. Csányon egy idős szavazó elesett, és esés közben magával rántotta a szavazófülkét. De aztán jelezte, hogy rendben van, ellátást nem kért és hazament. Ráckevén egy szavazókörben elromlott a szavazatszámláló bizottság bélyegzője, ezért a szavazást 10 percre fel kellett függeszteni, Vámosgyörkön pedig egy szavazókörben elment az áram.

Forrás: valasztas.hu

Részvételi adat – 11:00

Országosan délelőtt 11 óráig a szavazók 22,89 százaléka voksolt – 1 802 332 fő.

Bács-Kiskun megyében a részvétel magasabb volt az országos átlagnál, 23,39 százalékos, 96 083 fő.

Kecskeméten a 11 órási adat szerint a részvételi arány szinte megegyezett a megyeivel, és magasabb az országosnál: 23,34 százalék, ami azt jelenti, hogy 20 111 fő szavazott a városban.

Rendszeresen felmerülő kérdés, hogy ikszelhetünk-e saját tollal? A válasz az NVI tájékoztatója szerint: a szavazat leadásához a választópolgár használhatja a szavazófülkében elhelyezett tollat vagy a saját tollát is, és bármilyen színű tollal szavazhat.

További fontos szavazási tudnivalókról és „slágertémákról” ebben a cikkünkben írtunk.

Rendkívül esemény eddig (10:25-ig) sem Kecskeméten, sem a megyében nem volt.

Országosan összesen nyolc. Például Budapesten a III. kerületben egy idős hölgy elvesztette az egyensúlyát, arca és a szája is megsérült, Szentendrén egy szavazó ruhája véletlen beleakadt a plombába és letépte, Gödön egy szavazókörben a központilag kinevezett jegyzőkönyvvezető rosszul lett, így új jegyzőkönyvvezető viszi a szavazást, Erdőtarcsán egy szavazóhelyiségben áramszünet volt, Felsőpakonyban egy választópolgár a szavazófülkében elesett, a fülke elborult, a szavazó segítséggel felállt és távozott. Szatymazon pedig valaki bejelentette, hogy ő érkezett először a szavazóhelyiséghez, nyitáskor a jegyzőkönyvvezető arról tájékoztatta, hogy a már szintén várakozó másik szavazó lesz az első, „az állampolgár ezt sérelmezte”.

Részvételi adat – 9:00

9 órakor Kecskeméten 10,51 százalékos volt a részvétel, 9059-en mentek el szavazni. A legaktívabbak a 3. számú egyéni választókerületben voltak a szavazók, itt 12,77 százalékos volt a részvétel a választás első három órája alatt (míg a legalacsonyabb a 13-as körzetben, 8,45 százalék).

Hasonló cikkünk:  Visszalépett a főpolgármester-jelöltségtől Szentkirályi Alexandra

Az országos részvételi adat 9,98 százalék, míg a megyei 11,48 százalék volt 9 órakor.

Nagy sajtóérdeklődés övezte, ahogy Szemereyné Pataki Klaudia polgármester negyed 9 körül leadta szavazatát (mivel kaptunk egy fülest, mi is meg tudtuk örökíteni az eseményt). A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje férjével és két lányával érkezett a Bányai Júlia Gimnáziumban lévő 16. számú szavazókörbe. Nagyobbik lánya első szavazó volt. Mint a szavazatszámláló bizottságtól megtudtuk, a polgármester az 55. szavazó volt aznap.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szavaz / Fotó: Hraskó István
Fotó: Hraskó István

Részvételi adat – 7:00

Reggel 7 órakor Kecskeméten 2 százalékos volt a részvétel: a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok összesített száma 86 180 volt, és az első egy órában 1721-en voksoltak.

Az országos adat 1,88 százalék volt, Bács-Kiskunban pedig 2,2 százalékos volt a részvétel reggel 7 óráig.

Király József, a Szövetség polgármesterjelöltje és önkormányzati képviselőjelöltje (a 8. számú választókerületben) a Hunyadi János Általános Iskolában szavazott 8 órakor.

Király József / Fotó: KecsUP
Fotó: Hraskó István

Az első alkalommal szavazó fiatalok ilyen bevásárlókocsinál használható zsetont kapnak ajándékba / Fotó: Hraskó IstvánJúnius 9-ei adatok szerint a választásra jogosultak száma Kecskeméten 85 979, ebből 417 a tartózkodási helyükre átjelentkezettek száma.

Magyar állampolgárok magyarországi lakcímmel 84 794-en vannak, 971 fő valamely más EU tagállam állampolgára, 214-en pedig huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkezők, menekültek.

„Állampolgári kötelességem szavazni”

A 3-as egyéni választókerülethez tartozó 14. szavazókörben, a Béke Általános Iskolában Polyák Mónika volt az első szavazó. Már reggel 6 óra előtt pár perccel megérkezett az iskolához, majd ő ellenőrizte le, hogy üresek-e az urnák, melyeket ezután zártak le a szavazatszámláló bizottság tagjai címkékkel (a mozgóurnát) illetve plombákkal (a helyben maradó műanyag urnákat).

„Természetes, hogy eljöttem szavazni, állampolgári kötelességem” – jelentette ki Polyák Mónika, akitől azt is megtudtuk, programja lesz a mai napon, azért kelt korán, és sietett szavazni már nyitásra.

Az első szavazó a Béke Általános Iskolában / Fotó: Hraskó István

„Remélem, hogy lesz valamilyen változás. Városban is és országosan is” – mondta, majd azt is elmondta még – és ennek nagyon örültünk -, hogy a kampány során végig figyelemmel kísérte a helyi történéseket és a KecsUP választással kapcsolatos cikkeit, híreit olvasta, azokból tájékozódott.

A Google is megemlékezik az EP-választásról

Várhatóan este 8-tól kezdi közölni az eredményeket az NVI

A 2024. június 9-i európai parlamenti, helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választáson a választópolgárok reggel 6 és este 19 óra között adhatják le szavazatukat Magyarország 10 119 szavazókörének valamelyikében. A választópolgároknak a szavazás előtt igazolniuk kell személyazonosságukat, valamint lakcímüket vagy személyi azonosítójukat, melyet a lakcímkártya tartalmaz. Szavazni kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet. A személyazonosság igazolására alkalmas továbbá az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány is.

A szavazás lezárultát követően, este 19 óra után kezdődik meg a leadott szavazatok megszámolása. A helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás vonatkozásában a Nemzeti Választási Iroda – a szavazólapok feldolgozottságának függvényében – várhatóan este 20 órától kezdi meg az eredmények közlését. Az európai parlamenti választás esetében a választási eljárásról szóló törvény értelmében este 23 óra után kezdődhet meg a hivatalos eredmények közlése, mivel Olaszországban eddig tart a szavazás – derül ki a valasztas.hu-ról.

Kecskeméten 98 szavazókörben várják a választókat, ezek listája itt tekinthető meg.

A legfontosabb tudnivalók Kecskemétről

Polgármesterjelöltek

Hódi Zsuzsanna – Mi Hazánk
Bodrogi Tamás – Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület
Dr. Kara László – független
Dr. Klinger Ádám András – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
Szemereyné Pataki Klaudia – Fidesz-KDNP
Király József – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek

2019-ben Szemereyné Pataki Klaudia 16 279 szavazattal nyerte a polgármesteri választást (50,21 százalék). Lejer Zoltán (Szövetség) lett a második 12 015 szavazattal (37,05 százalék), dr. Hegedűs Gábor (független) 2755 szavazattal harmadik (8,5 százalék).

1. számú egyéni választókerület – jelöltek

Orbán Dominik – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
Siklódi Levente – Fidesz-KDNP
Dr. Siposné Bodrozsán Alexandra – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
Paksi Mária – Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP)
Koskár István – Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület
Gödöllei Lászlóné – Mi Hazánk

2019-ben Bodrozsán Alexandra (Szövetség) nyert, 1271 szavazatot kapott (46,4 százalék).
Második Kovácsné Bozóky Rita (Fidesz-KDNP) lett 1237 szavazattal (45,16 százalék).

2. számú egyéni választókerület – jelöltek

Hódi Zsuzsanna – Mi Hazánk
Dr. Papp Zoltán – Fidesz-KDNP
Hajba Balázs – Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP)
Süli Csontos Ottó – Hetényegyházi Városrész Szépítő Egyesület
Princz László – Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület
Gondi Etelka – Civil Összefogás Városunkért Egyesület emblémája
Guti István – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek

2019-ben dr. Papp Zoltán (Fidesz-KDNP) nyert, 1068 szavazat, 45,74 százalék.
Süli Csontos Ottó (független) lett a második, 890 szavazat, 38,12 százalék.

3. számú egyéni választókerület – jelöltek

Vágsélei László – Mi Hazánk
Orbán Róbert – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
Nemcsik Mátyás – FIDESZ-KDNP
Árvai Zoltán – Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP)

Visszalépett a kampány alatt: dr. Vancsura István – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek

2019-ben Nemcsik Mátyás nyert, 1292 szavazat, 48,12 százalék. Második lett Vancsura István (Szövetség), 1219 szavazat, 45,4 százalék.

4. számú egyéni választókerület – jelöltek

Papp Dávid – Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP)
Kopping Rita – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
Gál Zsombor – Fidesz-KDNP
Retkes Tamás Imre – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
Suhajda Attila – Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület
Szántó Józsefné – Mi Hazánk

2019-ben Kopping Rita (Szövetség) nyert, 1079 szavazat, 52,51 százalék.
Második Bogasov István (Fidesz-KDNP) lett, 976 szavazat, 47,49 százalék.

5. számú egyéni választókerület – jelöltek

Várkonyi Zoltán – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
Kovács Tibor – Mi Hazánk
Józsa Bálint – Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület
Szamler László – Fidesz-KDNP
Matócsi Illés – Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP)

2019-ben Józsa Bálint (Szövetség) lett a győztes, 1054 szavazat, 52,83 százalék.
Második B. Tóth Katalin (Fidesz-KDNP) lett, 941 szavazat, 47,17 százalék.

6. számú egyéni választókerület – jelöltek

Dobos József – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
Kéri Szilvia – Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP)
Nógrády Miklós – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
Laczkó-Zsámboki Angéla – Fidesz-KDNP
Szabó Katalin – Mi Hazánk

2019-ben Dobos József (Szövetség) nyert, 1201 szavazat, 55,52 százalék.
Második Szamler László (Fidesz-KDNP) lett, 962 szavazat, 44,48 százalék.

7. számú egyéni választókerület – jelöltek

Karikó Ágnes – Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP)
Dr. Tóth Szilárd – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
Tóth Attila – Fidesz-KDNP
Dr. Fapál László – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
Tormási György – Mi Hazánk

2019-ben Tóth Szilárd (Szövetség) nyert, 1226 szavazat, 49,02 százalék.
Második Bus András Gábor (Fidesz-KDNP) lett, 1112 szavazat, 44,46 százalék.

8. számú egyéni választókerület – jelöltek

Dávid Dolli – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
Szappanos Benedek – Fidesz-KDNP
Király József – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
Tóth Imre – Mi Hazánk
Kordik Szabolcs – Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP)

2019-ben Király József (Szövetség) nyert, 1254 szavazat, 49,2 százalék.
Második Hörcsök Imre (Fidesz-KDNP) lett, 1081 szavazat, 42,41 százalék.

9. számú egyéni választókerület – jelöltek

Ralf Róbert – Esély Központ
Magyar Tibor Csaba – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
Vörös Mária Terézia – Mi Hazánk
Kisházi Antónia – Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület
Jánosi István – Fidesz-KDNP
Somogyi Tímea Anna – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek

2019-ben dr. Szeberényi Gyula Tamás (Fidesz-KDNP) nyert, 1092 szavazat, 54,52 százalék. Második Gulyás Zoltán (Szövetség) lett, 808 szavazat, 40,34 százalék.

10. számú egyéni választókerület – jelöltek

Hahn-Tapodi Zsuzsanna – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
Pászti András – Fidesz-KDNP
Gödöllei László – Mi Hazánk
Kalló Julianna – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
Rakitovszky Tamás Lajos – Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület

2019-ben Pászti András (Fidesz-KDNP) nyert, 1687 szavazat, 63,78 százalék.
Második Szabó Zoltán (Szövetség) lett, 958 szavazat, 36,22 százalék.

11. számú egyéni választókerület – jelöltek

Bodrogi Tamás – Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület
Tancsa János – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
Tóth István – Mi Hazánk
Lévai Jánosné – Fidesz-KDNP

2019-ben Lévai Jánosné (Fidesz-KDNP) nyert, 1222 szavazat, 51 százalék.
Második Tancsa János (Szövetség) lett, 990 szavazat, 41,32 százalék.

12. számú egyéni választókerület – jelöltek

Gyuris Dávid – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
Tóth-Kósa Anikó Izabella – Mi Hazánk
Nagy Szilveszter – Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület
Sipos László – Fidesz-KDNP

2019-ben Sipos László nyert 1111 szavazattal, 55,91 százalék.
Második lett Nagy Szilveszter (akkor még a Szövetség színeiben), 876 szavazat, 44,09 százalék.

13. számú egyéni választókerület – jelöltek

Mészáros Edit – Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP)
Leviczky Cirill – Fidesz-KDNP
Jászfalvi József – független
Nagy Sándor – Mi Hazánk
Rézsó Vince – Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület
Jaksa Judit – Civil Összefogás Városunkért Egyesület

2019-ben Leviczky Cirill (Fidesz-KDNP) nyert, 997 szavazat, 46,61 százalék.
Második Koskár István (Szövetség), 702 szavazat, 32,82 százalék, harmadik Jászfalvi József (független), 440 szavazat, 20,57 százalék.

14. számú egyéni választókerület – jelöltek

Birki János – Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület
Dr. Fekete Gábor – Fidesz-KDNP
Dirner Judit – Civil Összefogás Városunkért Egyesület
Budai-Varga Liliána – Mi Hazánk
Paksi Zoltán – Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP)
Szentgyörgyi Tibor Viktor – Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek

2019-ben dr. Fekete Gábor (Fidesz-KDNP) nyert, 966 szavazat, 52,41 százalék.
Második Kohajda László (Szövetség), 877 szavazat, 47,59 százalék.

Hogy áll össze a képviselőtestület?

A kecskeméti közgyűlés 21 fős: helyet kap benne a polgármester, a 14 egyéni választókerületben megválasztott képviselő, míg 6 képviselő kompenzációs listáról jut be, a az egyes jelölőszervezetekre jutó töredékszavazatok alapján.

Listát az a szervezet állíthatott, amelyik a 14 körzetben minimum 10 egyéni választókerületi jelöltet állított. A listák 1-5. helyezettje a következő (a jelölőszervezetek a sorsoláskor kialakult sorrendben, ahogy a szavazólapon is szerepelnek):

Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület
1. Bodrogi Tamás
2. Józsa Bálint
3. Koskár István
4. Suhajda Attila
5. Nagy Szilveszter

Szövetség a Hírös Városért Egyesület, DK, LMP – Zöldek, MSZP, Párbeszéd – Zöldek
1. Kopping Rita
2. Dr. Siposné Bodrozsán Alexandra
3. Gyuris Dávid
4. Dr. Tóth Szilárd
5. Várkonyi Zoltán

Civil Összefogás Városunkért Egyesület
1. Dobos József
2. Kalló Julianna
3. Gondi Etelka
4. Dr. Fapál László
5. Dávid Dolli

Fidesz-KDNP
1. Szemereyné Pataki Klaudia
2. Dr. Fekete Gábor
3. Engert Jakabné
4. Siklódi Levente
5. Laczkó-Zsámboki Angéla

Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP)
1. Kordik Szabolcs
2. Paksi Zoltán
3. Papp Dávid
4. Paksi Mária
5. Árvai Zoltán

Mi Hazánk
1. Hódi Zsuzsanna
2. Vörös Mária Terézia
3. Gödöllei Lászlóné
4. Végsélei László
5. Gödöllei László

  • 2019-ben a polgármestert a Fidesz-KDNP adta: Szemereyné Pataki Klaudia
  • A 20 képviselői helyből 11-et szerzett meg a Fidesz-KDNP. Nyolcan egyéni választókerületben jutottak mandátumhoz: dr. Papp Zoltán, Nemcsik Mátyás, dr. Szeberényi Gyula Tamás, Pászti András, Lévai Jánosné, Sipos László, Leviczky Cirill, dr. Fekete Gábor. Szeberényi Gyula Tamás kivételével most mindannyian újra indulnak. Szeberényi 2022-ben országgyűlési képviselő lett, az emiatt kiírt időközi választáson Jánosi István nyert, most ebben a körzetben ő indul – tehát minden jelenlegi kormánypárti körzetben a jelenlegi képviselő. Hárman kompenzációs listáról kerültek be a testületbe a Fidesz-KDNP-ből: Engert Jakabné, Kósa József, dr. Sztachó-Pekáry István. Utóbbi kettő a kompenzációs listán sincs most rajta, így biztos nem is lesz benne az új képviselő-testületben.
  • 2019-ben a 20 képviselői helyből 9-et szerzett meg a Szövetség. Hatan egyéni választókerületben jutottak mandátumhoz: Bodrozsán Alexandra, Szőkéné Kopping Rita, Józsa Bálint, Dobos József, dr. Tóth Szilárd, Király József. Józsa Bálint és Dobos József most már nem a Szövetség színeiben indul, a többiek igen. Hárman kompenzációs listáról kerültek be a testületbe a Szövetségből: Gulyás Zoltán (ő 2020 őszén elhunyt, helyette Török Józsefné lett képviselő, de ő nem lett jelölt), Lejer Zoltán (ő most egyáltalán nem indul a választáson) és dr. Vancsura István (ő sem indul, visszalépett).
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Alá kellett dúcolni a mentőfeljárót és a rendelőintézet gyalogos feljáróját a kecskeméti kórházban

A mentőfeljárót fémoszlopokkal, míg a rendelőintézethez felvezető gyalogos feljárót egyelőre fagerendákkal támasztották alá. Elég nagy foltokban kilátszik a vasbetonszerkezet. Olvasónk...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...