fbpx
22 C
Kecskemét
2024. szeptember 8., vasárnap

FRISS HÍREK

A hőség és a vízhiány miatt törpe őszibarack terem a Homokhátságon

- Advertisement -

A Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetségének elnöke aggasztó jeleket tapasztal a Szatymaz melletti családi gazdaságában – a talajvíz szintje évtizedek óta csökken, ezért egyre inkább mélyíteni kell az öntözéshez fúrt kutakat. A víz már az aranynál is nagyobb kincs – írja a Telex.

Szatymaz és más, részben zöldség és gyümölcs termesztéséből élő falu a Homokhátsághon fekszik, amit ma már a félsivatagos területek közé sorolnak, mert a térségben egyre súlyosabb gondokat okoz az aszály és a talajvíz hiánya. Máshonnan nincs vízpótlás, pedig évtizedek óta beszélnek például egy Duna–Tisza csatornáról.

A Szeged melletti Domaszék gazdálkodói is észrevették már a korábbi években azt, hogy a nyár közepére egyszer csak elfogyott a víz a kutakból, nem hoztak fel többet a szivattyúk. Ez már Szatymaz környékére is egyre inkább jellemző.

„A víz hiánya komoly probléma. Hogy ez hogy lesz megoldva? Hát nem tudom” – mondta Gyuris Mihály, aki a saját földjén árkokba vezetve egy tározóba gyűjtötte össze a belvizet, hogy később abból öntözzön, de mostanában már nem gyűlik össze annyi, amennyi kellene.

Hasonló cikkünk:  Erdőtüzek: a Kecskemét–Hortobágy–Békéscsaba–Szeged négyszög van a leginkább veszélyben

Hozzátette, hogy nagyon kellene egy csatornahálózat, amiből vizet lehetne nyerni, de az a gazdák egyéni szintjén megoldhatatlan. Megfigyelései szerint a mostani hőségben a fák egy részénél megállt a gyümölcsök fejlődése, a nagy meleg hatására a növények lelassították a saját életfolyamataikat. Az őszibarack ugyan nem sült meg a fán, de nem lehetett akkor leszedni, mint a korábbi években.

Darabszámra ugyan hozta idén az elvárást a gazdálkodó legnagyobb tömegben termelt fajátja, de méretben csak harmadakkora lett minden gyümölcs, mint korábban. Ennek következtében a szatymaziak súlyra nem tudták azt a mennyiséget leszedni, amire előre leszerződtek a felvásárlóval.

Gyuris Mihály szerint néhány éven belül a szatymazi homokon árnyékot adó hálókat kell felszerelni a fák fölé, hogy megvédjék a növényeket a túl forró nyári napsütéstől.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Egy kecskeméti atyát is felfüggesztettek kiskorú szexuális bántalmazása miatt

A kecskeméti Róbert atya és a kiskunfélegyházi R. Gábor plébános ellen is kiskorúak terhére elkövetett szexuális bántalmazás kapcsán indult...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...