fbpx
8.3 C
Kecskemét
2024. szeptember 17., kedd

FRISS HÍREK

Kolbászos piknikkel, filmekkel és színes programokkal vár a Svájci Napok Kecskeméten

- Advertisement -

Kecskemét idén szeptemberben különleges eseménysorozatnak ad otthont, hiszen megrendezésre kerülnek a Svájci Napok, amelyek a városban erős gazdasági jelenléttel bíró svájci cégek és a Svájci Nagykövetség közreműködésével valósulnak meg. A programok nemcsak a svájci vállalkozások és a város lakói közötti kapcsolatokat erősítik, hanem betekintést nyújtanak Svájc kultúrájába, innovációiba és gazdasági életébe is.

Gazdasági és oktatási kapcsolatok

Szeptember 11-én a Neumann János Egyetemen rendezett Svájci-Magyar Üzleti Fórum különleges lehetőséget kínál a helyi vállalkozásoknak, hogy megismerkedjenek a svájci innovációs potenciállal, a messzeföldön híres svájci fenntarthatósági megoldásokkal és szakképzési lehetőségekkel. A rendezvény szervezői a Swisscham és a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. A két szervezet célja a kétoldalú üzleti kapcsolatok mélyítése és új kapcsolatok létrehozása.

A Neumann János Egyetem a Svájci Napok nyitó eseményének is helyet ad szeptember 9-én, ahol Jean-Francois Paroz svájci nagykövet és Opardija Jasmina, Svájc oktatási és kutatási tanácsadója tart előadást „Svájc titkairól”. Az egyetem diákjai a hét során számos helyszínen találkozhatnak majd svájci innovációkkal, hiszen az aulában egy három napon át egy svájci pavilon is helyet kap.

A diákok számára is megmutatja szebbik arcát Svájc

Nem csak az egyetemisták, de a középiskolások és a technikumi diákok számára is tartogat érdekességeket a programsorozat.

A nagykövet több iskolában is tart előadást, és a diákok számára szervezett céglátogatások keretében lehetőség nyílik a helyi svájci cégek, például a HILTI, a Phoenix Mecano és a CabTech működésének megismerésére.

A Kodály Zoltán Zenei Iskola tanulói egy különleges interaktív workshopon is részt vehetnek, ahol az alpesi kürt rejtelmeivel ismerkedhetnek meg. A svájci kultúra szimbolikus hangszere ezen a héten többször is felcsendül majd a város különböző pontjain pop-up koncertek keretében, így érdemes figyelni a parkokat és köztereket.

Hasonló cikkünk:  Napszámosként dolgoztatta nevelőapja a kisfiút, aki anyjára sem számíthatott

Közös pontok a kultúrában 

A Svájci Napok nemcsak gazdasági és oktatási, hanem kulturális élményeket is kínál.

A Hírös Agóra és az Otthon Mozi együttműködésével szeptember 10-én és 13-án két svájci filmet is vetítenek eredeti nyelven, magyar felirattal. Az ingyenes vetítések során olyan témákkal ismerkedhetnek meg a nézők, mint a nők választójogáért folytatott harc Svájcban, valamint egy ortodox zsidó ifjú függetlenségi küzdelmei.

Egészség mindenek előtt

A program során a szociális szempontok is kiemelt szerepet kapnak. Szeptember 14-én kerül megrendezésre a Magyar Vöröskereszt 52. Országos Elsősegélynyújtó Versenye, amelyen Jean-Francois Paroz nagykövet is felszólal. Beszédében kiemeli majd Henry Dunant, a Vöröskereszt alapítójának szerepét, valamint megemlékezik a Genfi Konvenciók 75. évfordulójáról. Hiszen a legnagyobb nemzetközi egészségügyi szervezet Svájcból indult útjára. 

A hét fénypontja a svájci piknik

A Svájci Napok programsorozatának csúcspontja kétségtelenül a szeptember 14-én megrendezett svájci piknik lesz, amely a Phoenix Mecano parkolójában várja az érdeklődőket.

A résztvevők különleges svájci ételeket, például raclette sajtot és sült kolbászt kóstolhatnak, miközben élvezhetik az alpesi kürtösök zenéjét.

Gyerekprogramok, kvízek és sok más érdekesség is színesíti majd a napot, így kicsiknek és nagyoknak is tartogat majd meglepetéseket.

A Svájci Napok kiváló alkalmat kínál arra, hogy a kecskeméti lakosok mélyebben megismerjék Svájc kulturális, gazdasági és innovációs értékeit. A programsorozat színes és változatos programjai minden korosztály számára izgalmas élményeket ígérnek, legyen szó üzleti fórumokról, alpesi kürtös koncertekről vagy interaktív workshopokról.

A részletes program és további információk a Svájci Napok hivatalos oldalán találhatóak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem a júliusi volt az első öngyilkossági kísérlete a kecskeméti gondozóházban elhunyt idős asszonynak

A Blikk számolt be elsőként arról a napokban, hogy még július végén egy idős nő önkezével vetett véget életének...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...