fbpx
13.3 C
Kecskemét
2024. október 4., péntek

FRISS HÍREK

100 forintért árulják a friss levegőt Kecskeméten, de alapvetőnek vesszük (vélemény)

- Advertisement -

Évek óta 100 forintot kell fizetnünk azért Kecskeméten, a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban, hogy a természetben sportoljunk, sétáljunk, vagy akár csak egy rövid ideig kiszabaduljunk a mókuskerékből. Természetesen nem az összeg mértéke felháborító, hanem a sétáló, kocogó belépőjegy elve.

A szabadidőközpont mesterséges dombját, a Benkó-dombot 1986-ban fejezték be Benkó Zoltán irányításában és szervezésében. A 49 méter magas domb tetejéről kétségtelenül Kecskemét egyik legszebb panorámája tárul a szemünk elé. Az üzemeltető Hírös Sport Nonprofit Kft. – az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság – mégis alkalmanként 100 forintot kér azoktól a 14 év felettiektől, akik a város leggyönyörűbb környezetében szeretnének sétálni, sportolni, kikapcsolódni.

A hivatalos honlapjuk szerint van lehetőség egy 1000 forintos bérlet megvásárlására is, azonban az nem derül ki, hogy ez milyen időtartamra (nap, hónap, év, évtized?) jogosítja fel a vásárlót arra, hogy „elszívja az összes friss levegőt a városból”.

A Benkó Zoltán Szabadidőközpont a sétálójegy nélkül is számos forráshoz jut: horgászjegyeket, bérleteket értékesítenek, sportpályákat és büfét adnak bérbe, mostanra pedig kávézó is nyílt a bejárat mellett. Külön érdekesség, hogy a Café Plázsban való fogyasztás után sem lehet sétálni egyet a természetben – a kávézó főbejáratán kell távozni, majd ki kell fizetni a szabadidőközpont bejáratában a 100 forintos díjat. A parkolódíjra és a Domb Beach pályázat körülményeire most ki sem térnék bővebben.

A sétálójegy elvével még akkor is meg tudnék barátkozni, ha egyfajta közösségi finanszírozási alapja lenne, és jól láthatóan feltüntetnék, hogy mire fordították a belépőkre költött összeget – ez a mai Magyarországon azonban sajnos csak fikció. Cserébe megmutatom, hogy hova (nem) lehet jó pár éve leülni a százforintosainkból.

Hasonlóan néz ki szinte minden pad a park eldugottabb részein. Fotó: KecsUP

Félreértés ne essék, célom nem a szabadidőpark lejáratása – sokkal inkább arra törekszem, hogy induljon el egy polgári diskurzus: ne kelljen fizetnünk városunk egyik legszebb természeti élményéért! A budapesti Városliget ékes példája annak, hogy hová fejlődhet egy urbanizált városban egy hasonló struktúrájú park. Hogy nézne ki, ha kerítéssel vennék körbe és belépési díjat szednének a látogatóktól?

Hasonló cikkünk:  Magyarország sokkal jobban látszik közvetlen közelről – vidéki független médiaszemle

A Kecskemét Kártya részben megoldást jelenthetne – ez ugyanis kedvezményre jogosít fel többek között a szintén Hírös Sport Nonprofit Kft. által üzemeltetett Kecskeméti Fürdőben is. Ezen kívül több mint 200 elfogadóhely van a városban, a Benkó Zoltán Szabadidőközpont azonban nincs köztük.

A szabadidőpark a fentebbieken kívül azért is nagyon fontos központja Kecskemétnek, mert csupán egy karnyújtásnyira van a széchenyivárosi panelrengetegtől. A parkban gyönyörűen felújított játszótér is található, közvetlenül mellette pedig büfé is üzemel – itt minden bizonnyal a gyermekekkel kilátogató anyukák és apukák egyébként is gyakran költenek.

Tényleg fizetnünk kell a városunkban azért, hogy elvihessük a gyermekeinket a játszótérre?

Fotó: KecsUP

A parkot ezen kívül kihagyott lehetőségnek gondolom. Alapvetőnek tartjuk, mert megszoktuk, de ráadásként felteszem a kérdést: miért van a park magas kerítéssel elhatárolva az emberektől? Miért zárják el tőlünk a természetet? Miért tartjuk ezt evidensnek? Ha nem lenne kerítés, akkor

  • könnyedén át lehetne sétálni, kerékpározni például a Petőfivárosból a Széchenyivárosba – kevesebbszer kéne autóba ülni,
  • nem kellene utazni csak azért, hogy a széchenyivárosi főbejáratnál kifizessük a belépőt,  akárhonnan be lehetne menni, ami vélhetően több látogatót (és fogyasztót, tisztelt vadkapitalizmus) eredményezne,
  • a környező ingatlanok szinte tópartiak lennének.

A kerítés jelenleg szinte csak azért áll, hogy a Petőfiváros felőli őzeket és szarvasokat biztonságban tudja, de erre egészen biztosan lehet találni megoldást. Indítsuk el a diskurzust – egy még jobb Kecskemétért.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...