fbpx
13.3 C
Kecskemét
2024. október 4., péntek

FRISS HÍREK

A Kolon-tavi Madárvártánál is lehet lesni a madarakat az Európai Madármegfigyelő Napokon

- Advertisement -

Minden év októberének első hétvégéjén – idén tehát 5-6-án – tartják az Európai Madármegfigyelő Napokat. A fő cél egy egész kontinensre kiterjedő információgyűjtés az őszi madárvonulásról, és ebben bárki részt vehet. Bács-Kiskunban is várják az érdeklődő kisgyerekes családokat, időseket, baráti társaságokat, óvodákat, iskolákat a szervezett madármegfigyelő kirándulásokra, egyes helyszíneken bemutató madárgyűrűzésre is. De az is elég, ha kiülünk a kertbe vagy a parkba. Távcsövet, teleszkópot, madárhatározót érdemes magunkkal vinni!

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.

Forrás: MME honlapja

„A madarászat különös varázsát az adja, hogy egyszerre élvezhetjük a táj, a friss levegő, a természeti környezet és a madarak élményét a gyerekek és felnőttek nyújtotta közösség élménnyel. Miközben madarakat figyelünk meg, kirándulunk is, miközben lehetőség van elmélyült beszélgetésre, játékra és játékos tanulásra is. Olyan ismereteket sajátíthatunk el egymástól és az állatoktól, amit az egyetemek padjaiban ülve sem lehet megszerezni – egyszerűen azért, mert ezeket sehol nem tanítják” – írja kedvcsinálónak honlapján az MME.

Az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Szürkegémek / Fotó: Hraskó István

Az EMN során begyűjtött megfigyelési adatokat 2017 óta egy online, okostelefonon is használható felületen várják október 6-án 16 óráig, egész pontosan itt – kérik, ezt az űrlapot használja mindenki adatok beküldésére.

Hasonló cikkünk:  Montenegróba indul az Aurin Leánykar a Nemzetközi Kórusfesztiválra

Mit kell feljegyezni?

– megfigyelés helyszíne;
– résztvevők száma;
– megfigyelt madarak összlétszáma;
– a három leggyakoribb megfigyelt madárfaj megnevezése és számuk (ha valaki nem ismeri a fajokat, akkor csak a számuk);
– ritka vagy érdekes madarak felbukkanása.

A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat október 6. vasárnap 16-17 óra között összesítik, majd 17 órakor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba, amelynek évről-évre más ország ad otthont.

Akkor is részt lehet venni a madármegfigyelésben, ha valaki nem kíván szervezett túrához csatlakozni. Elég az is, ha megszámoljuk a kertben vagy a közeli parkban a madarakat, miközben sétálunk a családdal, barátokkal, majd feltöltjük az észlelési adatokat.

Tengelic / Fotó: Hraskó István

Országosan több mint 60 helyszínen lesznek szervezett programok, de ez még bővülhet (lista itt) Bács-Kiskunban itt csatlakozhatunk madármegfigyelésekhez:

Érsekcsanád, Harábó
Október 5. szombat, 9.00 óra
Program: madárgyűrűzés, madármegfigyelés
További információ: Kalocsa Béla, +36 30 349 5497

Dávod, Földvári-tó
Október 5. szombat, 7.30 óra
Program: madárgyűrűzés, madármegfigyelés
További információ: Mórocz Attila, 30/377-3423

Izsák, Kolon-tavi Madárvárta
Október 5. szombat, 8.00 óra
Program: madárgyűrűzés, madármegfigyelés
További információ: Németh Ákos +36 70 326 4728

Bácsborsód, víztározó
Október 6. vasárnap, 9.00 óra
Program: madárgyűrűzés, madármegfigyelés
Találkozó: helyszínen a sorompónál
További információ: Tamás Ádám, +36 30 450 9227

Baja, Türr-kilátó
Október 6. vasárnap, 14.00 óra
Program: madárgyűrűzés, madármegfigyelés
További információ: Tamás Ádám, +36 30 450 9227

Madármegfigyelés / Fotó: Hraskó István

Szajkó / Fotó: Hraskó István

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...