fbpx

FRISS HÍREK

Magyarország az egyik legkorruptabb ország az EU-ban

- Advertisement -

Súlyosnak látják a magyarok hazájukban a korrupciót és az igazságszolgáltatásban sem bíznak nagyon – derül ki az Eurostat SDG&me kiadványából, amelyet a Bumm ismertet.

Korrupció, korrupció mindenütt

A Transparency International korrupcióérzékelési indexe (CPI) a közszférában a korrupció érzékelt mértéke alapján rangsorolja az országokat. A skálán a nulla azt jelenti, hogy az adott országban nagyon erőteljesen érzékelik a korrupciót, a 100 a pedig azt, hogy egyáltalán nincs jelen.

(Kép: Bumm.sk, Adatok forrása: Transparency International)

Magyarországon 44 pontjával a 43 pontos Bulgária után Romániával osztott második helyen.

Az Európai Unióban az északi országok lakosai érzékelik a legkevésbé a korrupciót: Dánia (87 pont), Finnország (86 pont) és Svédország (85 pont) végzett az élvonalban. Ezzel szemben a sereghajtók között kapott helyet Szlovákia (50 pont) mögött Horvátország (47 pont) és Görögország (48 pont) is.

Hasonló cikkünk:  Tud-e majd sikeres lenni a magyar EU soros elnökség?

(Forrás: SDG&Me, Europa.eu)

Magyarország 2012–2019 egyre korruptabbá vált: a mutató 55 pontról 44-re romlott. Ezzel szemben Szlovákiában  a vizsgált időszakban a lakosok szerint némileg javult a helyzet (46-ról  50 pontra).

Alacsony a bizalom az igazságszolgáltatásban

(Grafikon: Bumm.sk, Az adatok forrása: Eurostat / DG Communication

Közép-Európában Csehországban 51%, Magyarországon 43%, Lengyelországban 39%, Szlovákiában 28, Horvátországban 18% bízott az igazságszolgáltatás függetlenségében. Ugyanez Ausztriában 83% volt.

Az Európai Parlament megbízhatóbb

(Grafikon: Bumm.sk, Adatok forrása: Eurostat / DG Communication)

Magyarországon az emberek 67%-a bízott az EP-ben, Lengyelországban 55% volt ez az arány. Szlovákiában 49%, Csehországban 45%. Az Európai Unió egészében 54%-os volt a mutató.

Az EU-ban leginkább a magyarok nézik el a korrupciót

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...