fbpx

FRISS HÍREK

Magyarország az egyik legkorruptabb ország az EU-ban

- Advertisement -

Súlyosnak látják a magyarok hazájukban a korrupciót és az igazságszolgáltatásban sem bíznak nagyon – derül ki az Eurostat SDG&me kiadványából, amelyet a Bumm ismertet.

Korrupció, korrupció mindenütt

A Transparency International korrupcióérzékelési indexe (CPI) a közszférában a korrupció érzékelt mértéke alapján rangsorolja az országokat. A skálán a nulla azt jelenti, hogy az adott országban nagyon erőteljesen érzékelik a korrupciót, a 100 a pedig azt, hogy egyáltalán nincs jelen.

(Kép: Bumm.sk, Adatok forrása: Transparency International)

Magyarországon 44 pontjával a 43 pontos Bulgária után Romániával osztott második helyen.

Az Európai Unióban az északi országok lakosai érzékelik a legkevésbé a korrupciót: Dánia (87 pont), Finnország (86 pont) és Svédország (85 pont) végzett az élvonalban. Ezzel szemben a sereghajtók között kapott helyet Szlovákia (50 pont) mögött Horvátország (47 pont) és Görögország (48 pont) is.

Hasonló cikkünk:  Az utóbbi években jelentősen visszaesett az új befektetők száma Magyarországon

(Forrás: SDG&Me, Europa.eu)

Magyarország 2012–2019 egyre korruptabbá vált: a mutató 55 pontról 44-re romlott. Ezzel szemben Szlovákiában  a vizsgált időszakban a lakosok szerint némileg javult a helyzet (46-ról  50 pontra).

Alacsony a bizalom az igazságszolgáltatásban

(Grafikon: Bumm.sk, Az adatok forrása: Eurostat / DG Communication

Közép-Európában Csehországban 51%, Magyarországon 43%, Lengyelországban 39%, Szlovákiában 28, Horvátországban 18% bízott az igazságszolgáltatás függetlenségében. Ugyanez Ausztriában 83% volt.

Az Európai Parlament megbízhatóbb

(Grafikon: Bumm.sk, Adatok forrása: Eurostat / DG Communication)

Magyarországon az emberek 67%-a bízott az EP-ben, Lengyelországban 55% volt ez az arány. Szlovákiában 49%, Csehországban 45%. Az Európai Unió egészében 54%-os volt a mutató.

Az EU-ban leginkább a magyarok nézik el a korrupciót

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...