fbpx
21.1 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Nem csak árusítani, használni sem lehet a tűzijátékot szilveszterkor

- Advertisement -

Amint arról korábban beszámoltunk, idén szilveszterkor betiltották a tűzijátékok kereskedelmét. Azonban eddig volt rá lehetőség, hogy a kijárási tilalommal nem érintett időszakban vagy a saját kertből a tavalyról maradt vagy a külföldről behozott tűzijátékokat fellőjék.

Egy 2020. december 16-án megjelent új kormányrendelet azonban már a pirotechnikai eszközök használatát is megtiltja, vagyis a saját kertből sem szabad tűzijátékot indítani.

A szabályszegők 150 ezer forintos bírságot kaphatnak.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet kimondja, hogy tűzijátékozásra új engedély nem adható ki, a régi engedélyek pedig nem érvényesek. A veszélyes petárdázás  már évek óta be van tiltva.

Tilos, tilos, tilos

A tűzijátékokat négy csoportba sorolják.

Az első osztályba olyan apróságok is beletartoznak, mint a robbanó borsó, illetve a kis hanghatást keltő termékek, amiket kisgyerekek szoktak a földre dobálni, de fontos, hogy most ilyet sem lehet majd használni.

A második osztályba az elhatárolt területen való használatra szánt termékek vannak, mint  például a római gyertya, a röppentyű, a tűzforgó, a vezető-pálcás rakéta, a szikraszökőkút, a vulkán.

Hasonló cikkünk:  A leggazdagabb magyarok 675 milliárd forintot mozgattak át vagyonkezelő alapítványokba

A nagyobb, közepes kockázattal járó, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánt termékek tartoznak a 3. osztályba mint például a magas ható-anyag-tartalmú rakéták.

A 4. osztályba tartozó profi eszközöket csak képzett pirotechnikusok alkalmazhatják.

Be lehet-e majd tartatni a rendeletet?

A kutyák gazdái valószínűleg örömmel fogadják az intézkedést. Sok kutya rémül meg szilveszterkor a tűzijátékok hang- és fényhatásától; gyakran annyira megijednek, hogy megszöknek és kóbor kutyaként végzik a jobb sorsra érdemes állatok.

Már csak az a kérdés, hogy ki fogja a rendeletet betartatni. Talán január elsején éjfél után rendőrautók tucatjai száguldanak Kecskeméten az illegális pukkantások nyomában? Drónról figyelik a rend éber őrei a villanásokat? Vagy – hiszen Magyarországon vagyunk – a rossz szomszédi feljelentések nyomán fognak utólag vizsgálódni?

Meglátjuk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...