fbpx

FRISS HÍREK

Vége lehet a drágulásnak az építőanyagoknál

- Advertisement -

Brutális drágulás ment végbe az építőanyagoknál is az elmúlt pár hónapban. De most úgy tűnik, némi enyhülés jön.

Újabban átlagosan 10-15 százalékkal olcsóbban juthatnak a legtöbb építési termék előállításához szükséges fához, műanyaghoz és acélhoz az építőanyag-gyártók, ami máris, de legkésőbb néhány hét múlva megmutatkozhat a végtermékek fogyasztói árának csökkenésében is – mondta a Világgazdaságnak Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke, aki a Masterplast Nyrt. elnökeként belülről is rálát a piaci folyamatokra.

Ha továbbra is lesz elég áru, akkor a gyártók az alapanyagárak csökkenését érvényre fogják juttatni a piacon, és a kereskedők szándéka is az, hogy ahol lehet korrigálni az árakat, ott induljon el az árcsökkenés – magyarázta.

Hasonló cikkünk:  Az Európai Bizottságnak megvan az a luxusa, hogy a tényeket nézze

Azt is állította a tagozati elnök, hogy a kormány beavatkozásának, a kivitel némi nehezítésének volt hatása, több áru maradt belföldön, megágyazva az árak mérséklődésének.

„Egyértelműen érezhető, hogy megszűnt a szektorban az általános áruhiány, lecsengett a tartós és drasztikus áremelkedések időszaka. A kőzetgyapot kivételével nincs olyan termékkör, amelyhez ne lehetne biztonságosan hozzájutni, bár több termék szállítási határideje hosszabb, mint korábban volt. Az árak korrekciója egyelőre kismértékű, hiszen csak az alapanyagok ára mérséklődött” – olvasható a lapban.

És hogy mikor érezhetik a lakosok az alapanyagoknál elkezdődött árcsökkenést és mennyit? Legkésőbb három-négy hét múlva megmutatkozik a végtermékek fogyasztói árában is az acél és a műanyag alapanyagok árának átlagosan 10, valamint a fa árának 15 százalékos esése, jósolja a szakember.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...