fbpx

FRISS HÍREK

Kihalt a sportpálya Szabadszálláson, a szállási gyermekek Akasztón edzenek

- Advertisement -

Szabadszálláson 2004-ben megszűnt a katonai helyőrség, ami miatt akkor mintegy 3000 ember került közvetlenül vagy közvetve egzisztenciális veszélybe. A térségben a honvédség a legnagyobb munkáltató volt. A terület hasznosítására ugyan voltak tervek, de megnyugtatóan jó megoldás azóta sem született, amivel a kecsup-on is foglalkoztunk korábban. Miután a laktanyát bezárták a honvédségi sportpályát azzal a céllal adta át a Magyar Honvédség, hogy az továbbra is sportolóknak adjon otthont. Elsősorban Szabadszállás sportolóinak, főleg a focistáknak, mert a foci mindig is sokat jelentett az itt élőknek. Legalábbis egykoron.

Ma a pálya kihalt, rajta már nem edzenek. Se csapat, se utánpótlás nincs. Az öltözők üresek, a szertár kipakolva, az ajtók zárva. Pedig valamikor a Szabadszállási Sportegyesület jó labdarúgókat nevelt és adott az országnak. Már az 1920-as években is működött labdarúgócsapat Szabadszálláson. Sok-sok év és átalakulás után az utóbbi 30 év munkájáról ejtünk most szót riportunkban.

Tehetségeket nevelt ki az egyesület

Sok szabadszállási gyereknek jelentett kitörési pontot a sport. Különösen a roma származású gyermekek esetében volt igaz ez. Szinte egyetlen esély kikerülni, abból a közegből, ahol a mélyszegénység a jellemző.

Kiváló példa erre Antal István pályafutása, aki szintén focistaként kezdett el játszani Szabadszálláson, majd a Pécsi Tudományegyetem szociálpolitika szakon végzett és szociológiából készül doktorálni. Jelenleg pedig a Kopp Mária Intézet A Népesedésért és Családokért Társadalmi Csoportok Kutatóközpont vezetője. Egy olyan életút, amely ebben a városban és a Szabadszállási Sportegyesületben kezdődött.

Rendbehozott sportsátor / Fotó: kecsup.hu

A kiváló utánpótlást nevelő munkát mi sem fémjelzi jobban, mint együttműködési szerződések sora: a Ferencvárossal, a Kispesttel, a Grosics, Puskás és Mercedes Akadémiával. Néhány név a kiemelkedő teljesítményt nyújtó focisták közül: Kovács Péter, Földes Loránd, Hegedűs Edvin, Závogyi Csaba, Radics Zoltán, Bajusz Patrik, Halász László, Bányai Róbert, Dézsi Tamás, Pintyi Roland, Pandúr Dávid, Lovas Zoltán, Árva István, Kapus Patrik.

A felsorolt neveken kívül sok-sok év alatt több száz focista-palánta nevelkedett itt. Sok roma származású gyermek tudott kiemelkedni a foci segítségével. Pintyi Roland is ilyen körülmények közül érkezett. Szabadszálláson született, ötgyerekes családban. Hatévesen először birkózni kezdett, 2-3 év után jött a foci, egy darabig csinálta mindkettőt, de végül az utóbbit választotta. Eredményei azt mutatják, hogy sok szempontból is fontos volt a Szabadszállási Sportegyesület. Roland volt 4 éven keresztül az év játékosa Felcsúton, játszott a Fradiban és U17-es utánpótlás válogatottként Európa-bajnoki selejtezőn.

Hasonló cikkünk:  Már hat körzetben nincs felnőtt háziorvos Kecskeméten

Harmadosztályban sincs már csapata Szabadszállásnak

Tavaly nyáron a megyei első osztályú szállási csapat, amit Pandur László neve fémjelzett és 2017-től 2021-ig nagyon jó eredményeket hozott, megszűnt. A sportegyesület sokat fejlesztett a sportpálya érdekében. Az elmúlt években helyreállították a sátrat, lelátó épült. Az öltöző, szertár is megszépült. A pálya rendezett és gondozott volt sok ember sok munkája, felajánlása és a pályázatok nyomán.

A Szabadszállási SE 75. éves fennállására / Fotó: kecsup.hu

Szomorú történet ez, nem lenne jó, ha így érne véget.

A Grosics Akadémiára készülő szabadszállási gyermekek Akasztón edzenek

Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára tavaly nyáron adományozta a Családokért díját a Grosics Akadémiára készülő szabadszállási, roma származású gyerekeknek. Személyesen is megnézte a gyerekek játékát, és részt is vett fociban, amiről fotót is posztolt a politikus.

Ezért is ellentmondásos az, hogy a szabadszállási pályán nem edzhetnek azok a fiatal focisták, akik a Grosics Akadémiára készülnek, amiért pedig őket, Akasztóra hozza és viszi edzőjük, Búzási Balázs. Ebben segítséget egy akasztói támogató nyújt, aki megtéríti számára az útiköltséget, amellyel ő is segíti a 3 ifjú focistát. Információink szerint fél éve történt szerződés bontás. Azóta nincsenek meg a feltételek a csapatok edzésére.

Kapu elbontva. Öltöző elzárva.

Az üggyel kapcsolatban nagyon sok kérdés felmerül. Megkerestük Darabos József polgármestert, hogy igaz-e az a hír, hogy az önkormányzat szerződést bontott a Szabadszállási SE-vel? Hogy a városban már tavaly óta tevékenykedő TRD Sportegyesülettel kívánnak szerződést kötni a TAO pénzek lehívása érdekében? A térség fideszes képviselőjétől, Salacz Lászlótól pedig megkérdeztük, hogy tudta-e, hogy annak idején a sporttelep kifejezetten a szabadszállási sport érdekében került a városhoz? Hogy van-e tudomása arról, hogy a Grosics Akadémiára készülő szabadszállási, roma származású gyerekek más településre kénytelenek járni edzésre, mert zárva a sporttelep. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...