fbpx

FRISS HÍREK

Kihalt a sportpálya Szabadszálláson, a szállási gyermekek Akasztón edzenek

- Advertisement -

Szabadszálláson 2004-ben megszűnt a katonai helyőrség, ami miatt akkor mintegy 3000 ember került közvetlenül vagy közvetve egzisztenciális veszélybe. A térségben a honvédség a legnagyobb munkáltató volt. A terület hasznosítására ugyan voltak tervek, de megnyugtatóan jó megoldás azóta sem született, amivel a kecsup-on is foglalkoztunk korábban. Miután a laktanyát bezárták a honvédségi sportpályát azzal a céllal adta át a Magyar Honvédség, hogy az továbbra is sportolóknak adjon otthont. Elsősorban Szabadszállás sportolóinak, főleg a focistáknak, mert a foci mindig is sokat jelentett az itt élőknek. Legalábbis egykoron.

Ma a pálya kihalt, rajta már nem edzenek. Se csapat, se utánpótlás nincs. Az öltözők üresek, a szertár kipakolva, az ajtók zárva. Pedig valamikor a Szabadszállási Sportegyesület jó labdarúgókat nevelt és adott az országnak. Már az 1920-as években is működött labdarúgócsapat Szabadszálláson. Sok-sok év és átalakulás után az utóbbi 30 év munkájáról ejtünk most szót riportunkban.

Tehetségeket nevelt ki az egyesület

Sok szabadszállási gyereknek jelentett kitörési pontot a sport. Különösen a roma származású gyermekek esetében volt igaz ez. Szinte egyetlen esély kikerülni, abból a közegből, ahol a mélyszegénység a jellemző.

Kiváló példa erre Antal István pályafutása, aki szintén focistaként kezdett el játszani Szabadszálláson, majd a Pécsi Tudományegyetem szociálpolitika szakon végzett és szociológiából készül doktorálni. Jelenleg pedig a Kopp Mária Intézet A Népesedésért és Családokért Társadalmi Csoportok Kutatóközpont vezetője. Egy olyan életút, amely ebben a városban és a Szabadszállási Sportegyesületben kezdődött.

Rendbehozott sportsátor / Fotó: kecsup.hu

A kiváló utánpótlást nevelő munkát mi sem fémjelzi jobban, mint együttműködési szerződések sora: a Ferencvárossal, a Kispesttel, a Grosics, Puskás és Mercedes Akadémiával. Néhány név a kiemelkedő teljesítményt nyújtó focisták közül: Kovács Péter, Földes Loránd, Hegedűs Edvin, Závogyi Csaba, Radics Zoltán, Bajusz Patrik, Halász László, Bányai Róbert, Dézsi Tamás, Pintyi Roland, Pandúr Dávid, Lovas Zoltán, Árva István, Kapus Patrik.

A felsorolt neveken kívül sok-sok év alatt több száz focista-palánta nevelkedett itt. Sok roma származású gyermek tudott kiemelkedni a foci segítségével. Pintyi Roland is ilyen körülmények közül érkezett. Szabadszálláson született, ötgyerekes családban. Hatévesen először birkózni kezdett, 2-3 év után jött a foci, egy darabig csinálta mindkettőt, de végül az utóbbit választotta. Eredményei azt mutatják, hogy sok szempontból is fontos volt a Szabadszállási Sportegyesület. Roland volt 4 éven keresztül az év játékosa Felcsúton, játszott a Fradiban és U17-es utánpótlás válogatottként Európa-bajnoki selejtezőn.

Hasonló cikkünk:  Hallgatással reagál a Magyar Péter ügyre a helyi kormánypárti média

Harmadosztályban sincs már csapata Szabadszállásnak

Tavaly nyáron a megyei első osztályú szállási csapat, amit Pandur László neve fémjelzett és 2017-től 2021-ig nagyon jó eredményeket hozott, megszűnt. A sportegyesület sokat fejlesztett a sportpálya érdekében. Az elmúlt években helyreállították a sátrat, lelátó épült. Az öltöző, szertár is megszépült. A pálya rendezett és gondozott volt sok ember sok munkája, felajánlása és a pályázatok nyomán.

A Szabadszállási SE 75. éves fennállására / Fotó: kecsup.hu

Szomorú történet ez, nem lenne jó, ha így érne véget.

A Grosics Akadémiára készülő szabadszállási gyermekek Akasztón edzenek

Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára tavaly nyáron adományozta a Családokért díját a Grosics Akadémiára készülő szabadszállási, roma származású gyerekeknek. Személyesen is megnézte a gyerekek játékát, és részt is vett fociban, amiről fotót is posztolt a politikus.

Ezért is ellentmondásos az, hogy a szabadszállási pályán nem edzhetnek azok a fiatal focisták, akik a Grosics Akadémiára készülnek, amiért pedig őket, Akasztóra hozza és viszi edzőjük, Búzási Balázs. Ebben segítséget egy akasztói támogató nyújt, aki megtéríti számára az útiköltséget, amellyel ő is segíti a 3 ifjú focistát. Információink szerint fél éve történt szerződés bontás. Azóta nincsenek meg a feltételek a csapatok edzésére.

Kapu elbontva. Öltöző elzárva.

Az üggyel kapcsolatban nagyon sok kérdés felmerül. Megkerestük Darabos József polgármestert, hogy igaz-e az a hír, hogy az önkormányzat szerződést bontott a Szabadszállási SE-vel? Hogy a városban már tavaly óta tevékenykedő TRD Sportegyesülettel kívánnak szerződést kötni a TAO pénzek lehívása érdekében? A térség fideszes képviselőjétől, Salacz Lászlótól pedig megkérdeztük, hogy tudta-e, hogy annak idején a sporttelep kifejezetten a szabadszállási sport érdekében került a városhoz? Hogy van-e tudomása arról, hogy a Grosics Akadémiára készülő szabadszállási, roma származású gyerekek más településre kénytelenek járni edzésre, mert zárva a sporttelep. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...