fbpx

FRISS HÍREK

Már Magyarországon is elérhető Elon Musk műholdas internete

- Advertisement -

A hang.hu olvasója évekkel ezelőtt feliratkozott Elon Musk egyik cége, vagyis a SpaceX által biztosított műholdas internetszolgáltatásnak, a Starlinknek a hírlevelére, és kedd este kapott egy emailt a következő szöveggel: „a Starlink már azonnal elérhető Magyarország egész területén! A felhasználók alacsony késleltetésre és akár 250 Mb/s letöltési sebességre számíthatnak.” Küldtek egy linket is, ahol meg lehet rendelni a szolgáltatást.

A műholdas internet vételéhez alkalmas antennát (vagy ahogy a cég hívja, a terminált) 260 000 forintért rendelhetjük meg (plusz 23 ezer forint postaköltség), és a szolgáltatás havi díja 35 500 forint.

A rendszer egyébként úgy működik, hogy miután a berendezést bekapcsoltuk, az automatikusan kapcsolódik a legközelebbi Starlink-műholdhoz (ezekből már több mint kétezer darab kering fölöttünk, és a számuk folyamatosan emelkedik), már amennyiben van szabad rálátása az égre. A műhold ezután kommunikál a legközelebbi földi állomással vagy átjáróval, amely az internetet szolgáltatja (ezek az átjárók a világ különböző pontjain helyezkednek el, de nem lehetnek túl messze attól a helytől, ahol az internetkapcsolatot kapjuk). Ekkor elindul a forgalom az átjárótól a műholdon, majd a vevőegységen keresztül a terminálig – a felhasználók egyszerűen csatlakoztatják a routerüket a terminálhoz, a többiről pedig a technika gondoskodik, indulhat a szörfözés.

Hasonló cikkünk:  A kormány nagylelkűen adományoz a református egyháznak

A rendszerre itthon elsősorban ott lehet szükség, ahol nehéz vagy drága kiépíteni a földi internetkapcsolatot – menedékházakban, a meglévő infrastruktúrától távoli kutatóállomásokon vagy ipari telepeken.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...