fbpx
21.1 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Szabályozás helyett Orbán dönt az állami vezetők fizetéséről

- Advertisement -

Elfogadta a parlament – 133 igen szavazattal, 51 ellenében – azt a salátatörvényt, amely a miniszterelnök hatáskörébe vonta a politikai vezetők, vagyis a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, miniszterelnöki megbízottak illetményét. Így ezentúl nem a köztisztviselői alapilletményhez vagy illetménytáblához kötődik a havi díjazásuk, hanem Orbán Viktor döntéséhez, ők ugyanis „a miniszterelnök által meghatározott mértékű illetményre jogosultak” az elfogadott szabályok szerint – írja a 24.hu.

Ráadásul eltörölték a rájuk vonatkozó fizetési plafont is. Eddig az illetményük nem haladhatta meg az előző évi bruttó átlagkereset (438 800 forint) tízszeresét, mostantól ez a korlátozás csak a miniszteri biztosokra és a kormányzati hivatalvezetőkre marad csak fent. A plafon eltörlése elméletileg lehetővé teszi a bruttó 4 millió 339 ezer forintnál nagyobb havi illetményeket is, ami alól csak a korábbi tárca nélküli miniszterek kaptak felmentést. Az előző kormány tagjai közül ugyanis Süli János Paks 2-ért felelős tárca nélküli miniszter és Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter ugyanis bruttó 5 millió forintot kereshetett.

Hasonló cikkünk:  A román bérek beelőzték a magyarokét

Jelenleg az államtitkárok, kormánybiztosok és miniszterelnöki megbízottak bruttó 1 millió 750 ezer forint (a képviselői mandátummal rendelkező államtitkárok 1,3 millió forint) fizetést kapnak. A miniszteri illetmény bruttó 1 millió 296 ezer forint, azonban az összes miniszter ettől eltérő személyi illetményt, bruttó 1 millió 979 ezer forintot, kap. A minisztereknél ugyanis már négy évvel ezelőtt lehetővé tették, hogy a törvényben megállapított fizetésük helyett a kormányfő más összeget állapíthasson meg.

Akkor ez náluk 62 százalékos emelést jelentett, mert 1,1 millió forintról 1 millió 782 ezerre emelkedett a legtöbb miniszter fizetése.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...