fbpx
14.4 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Nem késő letenni: ma van a Dohányzásmentes Világnap

- Advertisement -

Soha nem késő felhagyni ezzel a káros szenvedéllyel – ez a világnap üzenete.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta május 31. Dohányzásmentes Világnap.

A WHO célja ezzel a nappal és a programsorozatokkal az, hogy felhívják a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatására, és évről évre más téma kerül terítékre ennek apropóján. Idén a dohányzás és a tüdő egészségének összefüggéseiről esik szó. Akit érdekel a téma, bővebben olvashat erről a világszervezet honlapján.

A KSH statisztikái szerint Magyarországon a 18. életévüket betöltöttek 28 százaléka dohányzik, ami több mint 2 millió főt jelent. Évente pedig 28-30 ezer ember hal meg hazánkban a dohányzás miatt kialakult szív- és érrendszeri betegségben, mint amilyen a szívinfarktus, stroke, koszorúér-betegség, szívelégtelenség. Ezen betegségek megelőzésénél a legfontosabb a prevenció: a dohányzásról való leszokás, az elhízás elkerülése, az egészséges étrend kialakítása és a rendszeres testmozgás.

Az égő cigarettában közel 4000 vegyület keletkezik. A legismertebb a szénmonoxid, ami csökkenti az egyes szövetek oxigénellátottságát, így növelve az érelváltozások, a vérrögképződés, a szívinfarktus és stroke kockázatát. A dohányzás 43 rákkeltő anyagot tartalmaz, vagyis minden elszívott szállal nagymértékben növeljük a rákos sejtek megjelenésének veszélyét

– mondta el Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász főorvos a Tüdőközpontnak.

Hasonló cikkünk:  Orbán már nagyon várja, hogy újra Donald Trump legyen az amerikai elnök

A nikotin függőséget kiváltó hatása erősebb, mint a kokainé, vagy a heroiné, így a leszokás eredményesebb lehet, ha szakorvosi felügyelet mellett, nem egyedül, hanem csoportban kezdünk hozzá, így a felmerülő nehézségeket is könnyebben kezelhetjük. Egy japán cég már okostelefonra letölthető applikációt is létrehozott a leszokás támogatására, ami figyeli az alkalmazó egészségi állapotát, és folyamatosan segíti a leszokásban.

A dohányzás világszerte évente mintegy 6 millió ember halálát okozza, közülük mintegy 600 ezren a passzív dohányzás áldozatai. 

Jó hír, hogy miután letettük a cigarettát, elszívtuk az utolsó slukkot, 20 percen belül normál állapotba áll vissza a vérnyomásunk, 12 órán belül helyreáll vérünk szénmonoxid-szintje, 10 héten belül javul a légzésfunkció, egy évvel a leszokás után pedig a felére csökken a koszorúér-betegségek kialakulásának a kockázata is.

A Központi Statisztikai Hivatal tavalyi adatai némi javulást tükröznek, ugyanis a magas dohányárak és egyéb korlátozó intézkedések miatt az elmúlt években egyre többen próbálják letenni a cigarettát, és egyre népszerűbbé válnak hazánkban is a füst helyett gőzpárát kibocsátó elektromos cigaretták.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...