fbpx
14.3 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Komoly drágulás a magyar boltokban – itt a lista

- Advertisement -

A zöldségek abszolút vezető helyen szerepelnek azon termékek között, amelyek a legtöbbet drágultak az egyes termékek Magyarországon az elmúlt 4 évben. – írja az infostart.hu.

A legnagyobb áremelkedés minden kétséget kizáróan a zöldségeknél volt: a káposzta több mint duplájára, a vöröshagyma másfélszeresére drágult 2015 és 2019 között

– írta a Pénzcentrum. A portál a KSH adatsorait használta 2015. januártól idén áprilisig. Mint ismert, a KSH 93 termék, illetve szolgáltatás éves fogyasztói átlagárát is számon tartja – ez messze nem egyenlő azzal a kosárral, ami alapján a fogyasztói árindexet kalkulálják.

A burgonyának 136 százalékkal növekedett az ára a boltokban mindössze 4 év leforgása alatt, a paradicsom csaknem negyedével drágult. Érdekesség az élelmiszerek kapcsán, hogy mialatt a ponty kilója 1080 forintról 2170-re emelkedett, ami 101 százalékos drágulás addig a legtöbb hústermék minimálisan (10 százalék alatt) drágult, vagy olcsóbb is lett a vizsgált időszakban.

Hasonló cikkünk:  A Fidesz nem sajnálja a pénzt Facebook hirdetésekre, nagyságrendekkel többet költ, mint az ellenzéki pártok

Az olasz felvágott például 2019. áprilisában 22,8 százalékkal kerül többe, mint 2015. januárjában, a párizsi pedig négy év alatt 19,4 százalékkal drágul.

A baromfihús viszont például olcsóbb lett az évek során, ahogyan a karaj kivételével a vizsgált sertéshúsok is. A csirkecombot majdnem 23 százalékkal adják olcsóbban, mint négy éve, a bontott csirke és a szárny kilója pedig több mint 15 százalékkal lett olcsóbb.

A pulyka- és a csirkemell 4 illetve 4 százalékkal lerül kevesebbe most, mint négy évvel ezelőtt, a sertéscomb ára pedig 7,6 százalékot csökkent ez idő alatt. A tejek között a 2,8%-os ESL 2,45 százalékkal lett olcsóbb, a másfél százalékosé pedig 4,78-cal csökkent.

infostart.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...