fbpx

FRISS HÍREK

Ott voltunk a 15. Ördögkatlan fesztiválon

- Advertisement -

Augusztus első hetében tartották meg a 15. Ördögkatlant, a Villányi borvidék fesztiválját. Idén is Villánykövesd, Nagyharsány és Beremend falvak vonzáskörében szervezték, ahol a katlanozók 5 napra elmerültek a kultúrában és a borospincékben. A KecsUp! munkatársának beszámolóját olvashatják.

Ha valaki csak a nyomasztó valóság elől keresett menedéket az Ördögkatlanon, valószínűleg csalódott. Ez a fesztivál többet kínált az egyszerű eszképizmusnál. Baranya megye összművészeti fesztiválján a magyar színház és a hazai underground zenészek is a minket érő társadalmi problémákra reflektáltak, mind a maga nyelvén. Minden lehetőséget megadtak ahhoz, hogy feldolgozzuk a magunkkal hozott félelmeket és vágyakat.

Villódzó fényekkel buborékokat szór és a legendás Soho Party dalt játsza az egyik nagyharsányi szállásadó bódéja.

Az Ördögkatlan nem az a fesztivál, ahol kizárhatjuk a külvilágot. A helyszínt biztosító falvakban nem áll meg az élet a kultúrára vágyó közönség miatt. Sok falubeli évek óta szállást biztosít a látogatóknak, ami nekik komoly bevételt jelent, a szabadságukat töltő fesztiválozóknak pedig állandó emlékeztetőt, hogy még mindig Magyarországon – azon belül is egy szegényebb megyében – járnak.

Ha máshol nem is, a közértnél általában érezhető volt a kontraszt az itt élők és a katlanozók között. A legtöbb lakos magáról a fesztiválról sem tudott addig, amíg el nem sodorták őket a világító fémbúrákat viselő mexikói táncosok és a produkciót követő tömeg. Azt is nehezen szokták meg, hogy a színi előadások miatt már este letáboroztunk az információs pult előtt. Korlátozott ülőhely volt a színdarabokra, ezért minden éjszaka hálózsákok végtelen sora pihent a betonon, várva a reggeli sorszámosztást.

Bármikor feltűnhetett egy hadseregnyi kerti törpe szabadtéri bútorokkal vagy kínai bolti papucsokkal a házi kiárusításokon.

A sorbanállás és a faluról falura stoppolás hamisítatlanul az Ördögkatlan része. Ilyenkor látszik, mennyi különböző korosztályt szólít meg a program. A gyermekes családok és az idős házaspárok is visszatérő vendégei a sokoldalú fesztiválnak. Stoppoláskor a rutinos katlanozók vesznek fel, akik a kulturális életről mesélnek. Az egyik utamon egy kaposvári rendező mutatta be a tinédzser monológokat feldolgozó drámáját, egy másik autót pedig egy zenész vezetett, aki Emigráns Blues címmel írt könyvet a vendégmunkásként töltött éveiről.

A nagy koncertélmények és az együtt átélt, megismételhetetlen színházi programok egy közösséggé formálták a fesztiválozókat. Hallgattunk Európa Kiadót és Tudósokat, és fájdalmas búcsút vettünk a k2 Színháztól. Az igazán emlékezetes pillanatok persze ritkán szerepeltek a programfüzetben. Például senki sem számított rá, hogy Peer Krisztián, Baumgarten-díjas költő megjelenik az Újzenekar koncertjén. 

Hasonló cikkünk:  Direkt36: Kiszivárogtak az MCC luxusköltései

Peer Krisztián elmondja, hogyan kell szakszerűen megnyúzni a nyulat

Többek között azért sem, mert Peernek nem volt jegye az Ördögkatlanra. Sem a saját nevén, sem Áder János álnéven nem engedték be, amíg egy fesztiválozó neki nem ajándékozott egy plusz bérletet. A 80-as évek underground világát idéző Újzenekar nagyharsányi fellépésén, a teljes megőrülés közepette felhívták a költőt a színpadra. Peer ahelyett, hogy szavalt volna, elmesélte, hogyan nyúzott meg gyermekként egy elütött terhes nyulat az apja felszólítására. A váratlan történet után folytatódott a koncert, és tovább tombolt a közönség.

A szórakozott művészek, lázongó fiatalok, és táncoló bölcsészek tették különlegessé a fesztivált. Azok, akik Both Miklós Ukrán udvarát a pult zárásakor sem hagyták el, hanem békében együtt gitároztak és énekeltek a nagydarab biztonsági őrrel, kukákon ütve a ritmust. Azok, akik a telefonjukba jegyzetelték a messiási szerepben tetszelgő őrült (Lestyán Attila) szavait a Nizsinszkij el című FreeSzfe előadásán. Akik az égősor köré telepedtek az Újzenekar ráadás koncertje után, és a 70-es évek magyar ifjúsági filmjeit idézték meg az Offlájn Rezervátumban. Akik krétával pingálták az aszfaltot éjszaka, és a falubeli suhancokat is erre buzdították. Akik golfütőkkel hódították meg a Szársomlyót vasárnap hajnalban, a fesztivált búcsúztatva.

Sorbanállás az Ukrán udvar pultjánál

Azoknak, akik nem voltak ott fesztiválon, két színdarabot ajánlok a rengetegből. A Budapest Bábszínház műsorán most is szerepel Janne Teller: Semmi ifjúsági regényének adaptációja. A provokatív bábelőadást 8-12. osztályosoknak és felnőtteknek ajánlják. A Ciróka Bábszínház George Orwell Állatfarmját dolgozta fel. Az erkölcsi határokat feszegető, 14 éven felülieknek szánt darabot sajnos ritkán játszák Kecskeméten, de érdemes vadászni az alkalomra.

Természetesen a következő Ördögkatlant is ajánlom, amikor ismét életigenlő és borgőzös levegőt viszünk a kis magyar falvakba. Ott leszünk a fesztiválon, ahol egymást érik a borospincék és a vad színházi programok, és ahol mindenki szerelmes a szépen mosolygó pultos lányba.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...