fbpx
13.7 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Az IMF szerint tartósan velünk marad az infláció

- Advertisement -

Kedden jelent meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentése, amiből kiderül, hogy idén a vártnál erősebb lehet a magyar gazdaság növekedése, 2023-ban viszont ez jelentősen lelassulhat. Magasabban tetőző és tartósan fennmaradó inflációra és jelentős folyó fizetési mérleg hiányra számítanak a szakemberek.

Jövőre csak 1,8%-os növekedésre számít az IMF az idei 5,7%-os gazdasági növekedés után, így jelentősen lassulhat az aktivitás. Az MNB nemrég közölt inflációs jelentésében szereplő számok alacsonyabbak, mint a friss World Economic Outlook (WEO) kiadvány előrejelzései. A valutalap prognózisa meglehetősen optimista a jegybankhoz képest, idén 3-4%-os, 2023-ban pedig 0,5-1,5%-os gazdasági növekedésre számít.

Az IMF szerint a folyó fizetési mérleg hiánya is komoly probléma lehet a magas infláció, és a lassuló növekedés mellett. A deficit idén a GDP 6,7 százaléka lehet, pedig sok szakember már a 10 százalékos értéket sem tartja irreálisnak a megemelkedett energiaszámla miatt. A Valutaalap szerint még jövőre is a nemzeti összetermék 3 százaléka lehet a folyó fizetési mérleg hiánya, ezeket az előrejelzéseket jelentősen rontották tavaszhoz képest.

Hasonló cikkünk:  Különben dühbe jövünk - ultimátum az üzemanyag-forgalmazóknak és kereskedőknek

Optimistábbak lettek viszont a magyar munkaerőpiaccal kapcsolatban. A korábbi 4% feletti munkanélküliségi ráta helyett idén 3,4%-os, jövőre pedig 3,8%-os aránnyal számolnak.

via Portfolio

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...