fbpx

FRISS HÍREK

A munkáltatók kisebb emelést terveznek idén, szerintük irreálisak a munkavállalók fizetési igényei

- Advertisement -

A Hays Hungary több mint 2600 munkáltató és munkavállaló megkérdezése alapján készített felmérést, amiből az derült ki, hogy bár a válaszadók közel negyede szerint több álláskereső van most a piacon, mint a korábbi években, a nehézséget a képzettség hiánya és a bérigények okozzák – írja a Portfolio.

Ahogy a kutatásban írják, a megkérdezett munkáltatók közel fele szerint kevés a képzett jelölt a piacon, akik közül válogathatnak, ráadásul a fizetési igények irreálisak. Általános szakemberhiány tekintetében is tovább romlott a helyzet egy év alatt, és a munkáltatók kénytelenek változatlanul kiélezett versenyben megküzdeni a tehetségekért.

A toborzások problémája a még mindig fokozódó és hosszú ideje fennálló szakemberhiány. A kutatás szerint legnehezebb betölteni a szakember, specialista, szenior, illetve menedzser pozíciókat. Az is következik ebből, hogy bár még mindig elsősorban állandó munkakörbe toboroznak új alkalmazottakat a vállalatok, a kölcsönzés már jóval nagyobb szeletet hasít ki a foglalkoztatási formák köréből, mint korábban.

Hasonló cikkünk:  Egy törvényjavaslat szerint tilos lesz energiaitalt árusítani 18 év alattiaknak

A tavalyihoz képest kisebb béremelést terveznek a cégek, tízből négy vállalat idén 5% és 10% közötti emelést tervez, azonban csaknem 30%-uk 10% és 15% között növelné a fizetéseket. A munkavállalók mindössze 6%-a számíthat 15%-nál nagyobb béremelésre idén.

A tavalyi 10-15%-os béremelés még az inflációt sem kompenzálta – így csökkentek a reálbérek –, addig az idei évre tervezett 5-10%-os növekedés már elérheti az inflációt. Mindenesetre nagyon valószínű, hogy sok dolgozó nem elégszik meg 5-10%-os emeléssel a tavalyi reálbércsökkenés után, így a munkaerőpiacon érdemi aktivitás várható azok körében, akiknek nem nő érdemben a reálbérük – jegyezték meg a cikkben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...