fbpx
16.9 C
Kecskemét
2024. május 4., szombat

FRISS HÍREK

Február 1-től emelkedik a szippantás díja Kecskeméten

- Advertisement -

A kecskeméti közgyűlés decemberi döntése értelmében, 2023. február 1-től a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése, közismerten szippantás, 1392 Ft/m3-ről 2008 Ft/m3-re emelkedik.

Lejer Zoltán (Szövetség), a Környezetvédelmi Bizottság elnöke hozzászólásában azt kifogásolta, hogy az előterjesztés nem került a szakbizottság elé, holott a szippantás környezetvédelmi ügy is. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy a közszolgáltatást végző Bácsvíz hány szállítást végez évente. Ugyanis – mutat rá – a vízbekötéssel rendelkező (24.576 darab) és a szennyvízbekötéssel rendelkező ingatlanok (17.400) állományának különbsége jelentős eltérést mutat. A csatornával ellátatlan ingatlanok száma Kecskeméten meghaladja a 7 ezret. A bizottság elnöke azt kérte, készüljön kimutatás, valóban elszállításra kerül-e minden esetben a szennyvíz, illetve azt megfelelően tárolják. Ha emelkedik a díj, az alternatív ürítések száma is növekedhet – tette hozzá.

Falu György (Fidesz) alpolgármester válaszolt Lejer kérdésére, miszerint azért ekkora az eltérés, mert a vizet könnyebb bekötni, mint szennyvízcsatornát építeni. „A tengelyen történő szállítás nem olcsó mulatság” – ismerte el, ezzel szemben gyorsan megtérül az egyedi szennyvízkezelő rendszer beüzemelése, amit az önkormányzat is támogat. Falu szerint ezért sem jó megoldás a tengelyen szállítás, a mostani emelés is inkább a deficitet próbálja kezelni.

Hasonló cikkünk:  Ellopták a gyerekek adatait: elnapolta a bíróság a kézilabdás költségvetési csalás büntetőperét

Sztachó-Pekáry István (Fidesz) alpolgármester elmondta, az áremelkedés nem a lakosságra, hanem a vállalkozói szférára vonatkozik; ha nem emel díjat a Bácsvíz a saját tőkéjét fogja felélni.

Ez félreértésre adhat okot – tesszük mi hozzá – ugyanis a közgyűlés elé került előterjesztés világosan fogalmaz: az ingatlantulajdonosnak az alapdíjból (54 Ft/hónap/ingatlan) és ürítési díjból (2008 Ft/m3) álló közszolgáltatási díjat kell fizetni.

Király József (Szövetség) visszautalt korábbi javaslatára, miszerint alközpontok kiépítésére van szükség, hogy a közszolgáltatások eljussonak az ingatlanokba, csökkentve ezzel a rendszer egészének terheltségét.

A közgyűlés a díjemelést 12 kormánypárti igennel és 8 ellenzéki tartózkodással elfogadta.

Egységesítették a házasságkötés és a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésével kapcsolatos szabályokat

Emelkedik valamelyest a díj, cserében a párok a felújításra került Városháza Dísztermében mondhatják ki a boldogító igent 30.000 forint szolgáltatási díj ellenében. Ha nem fizetnének a városházi ceremóniáért, akkor hivatali munkaidőben ingyen is egybekelhetnek; az ugyanis továbbra is díjmentes – döntött egyhangúan a kecskeméti közgyűlés.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...