fbpx

FRISS HÍREK

Várni kell még rá, de a szellemházat kisajátíthatja idővel a kecskeméti önkormányzat 

- Advertisement -

A Mária körút és Csaba utca sarkán álló szellemház csaknem 20 éve szégyenfoltként áll Kecskemét belvárosában. 2004-ben a 27 lakásos társasház építése félbeszakadt. Több tulajdonosváltáson átesett a telek, jelenleg két cég a tulajdonosa, a nagyobb felszámolás alatt áll. A 650 m2 nagyságú ingatlant jelzálog is terheli. A közgyűlés decemberi döntése értelmében, ha a tulajdonos nem tesz eleget kötelezettségének, az önkormányzat kisajátíthatja a telket; erre azonban nem holnap után fog sor kerülni.

Most valami elindulhat

Az önkormányzat a településrendezési kötelezés lehetőségét látja megoldásnak, vagyis amennyiben az ingatlan tulajdonosa a beépítési kötelezettségét nem tudja teljesíteni, úgy az ingatlant ki kell sajátítani egy későbbi időpontban – döntött egyhangúlag a közgyűlés a decemberi ülésen.

A szellemház állapota mára életveszélyessé vált, volt időszak, amikor hajléktalanok és drogosok lakták. Tűzeset többször is történt, a tető helyenként be is szakadt. Az épület esztétikai megjelenése aggasztó, az utcaképet jelentős mértékben lefedő, és elcsúnyító látványa különösen zavaró.

  • 2016-ban az önkormányzat felkérte a tulajdonos céget, hogy készítse el az épület átalakítása terveit, de konkrét javaslat hiányában a szabályozási terv módosítására nem kerülhetett sor.
  • Öveges László, Kecskemét főépítésze még 2017-ben azt mondta, megoldást egy megfelelő befektető jelenthetne, aki az érvényes szabályoknak megfelelő módon befejezné az építkezést.
  • 2020 őszén Vancsura István (Szövetség) önkormányzati képviselő konkrét javaslattal állt elő. Sajátítsák ki az ingatlant egészségügyi intézmény kialakítása céljából – indítványozta a képviselő, amit a kormánypárti többség elvetett.
Hasonló cikkünk:  Sok sofőr nem foglalkozik a stoptáblával Kecskeméten

Ha a tulajdonos semmit nem lép, 2025 tavaszán jöhet az önkormányzat

A testület decemberben egyhangúlag arról döntött, hogy a Mária körút és Csaba utca sarkán álló telket, tehát a szellemház területét, beépítési kötelezettség alá vonják, aminek határideje 2025. március 31. Ez azt jelenti, ha a tulajdonos nem tudja teljesíteni a kötelezettségét, a kisajátítás és az épület bontásának költségeit az önkormányzat költségvetésébe be lehet illeszteni. Vagyis 2025 tavaszáig a jelenlegi tulajdonosnál pattog a labda, hogy mit kezd a lerobbant ingatlannal. Ha semmit sem, akkor 2025 tavaszán a szellemház ügye újból a közgyűlés elé kerül.

Beépítetlen foghíjak tucatjai

Nem ez az egyetlen telek a belvárosban, amivel kezdeni kellene valamit. A közgyűlés 2019 júniusi ülésén tárgyalta a nagykörúton belüli és a villanegyedben található beépítetlen foghíjakról szóló tájékoztatót; e szerint 77 ilyen telket számoltak össze. Király József belvárosi önkormányzati képviselő 2020-ban azt javasolta, hogy ezeket a területeket a tulajdonos közterületi parkként alakítsa át, amennyiben ezt nem tudja vállalni, akkor kerítsék körbe kapuval ellátott zárt kerítéssel.

A foghíjtelkekkel kapcsolatban a közgyűlés arról döntött, hogy a beépítetlen telkekre vonatkozóan beépítési kötelezettség elrendelésének lehetőségét szem előtt kell tartani a Településrendezési Terv (TrT) kidolgozása során.

A jogszabályi akadály tehát elhárulni látszik, a foghíjak azonban ezzel még máról holnapra nem fognak eltűnni. És a szellemház ügyében is türelemmel kell még lenni.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...