fbpx
23.1 C
Kecskemét
2024. május 1., szerda

FRISS HÍREK

A szlovénok nemet mondtak a közmédia állami befolyásolására

- Advertisement -

Népszavazás volt Szlovéniában november végén arról, hogy engedélyezzék-e a parlamentnek, hogy kinevezhesse a közszolgálati televíziós műsorszolgáltató és hírszolgáltató szervezetek programigazgatósági tagjainak többségét. 62 százalék válaszolt nemmel a kérdésre.

Orbán Viktor szövetségesének számító Janez Janša, illetve pártja, a Szlovén Demokrata Párt idején a sajtószabadságot súlyos mértékben korlátozó lépéseket vezettek be a kétezer főt foglalkoztató köztévénél (RTV SLO). Több vezetőt is kirúgatott, hogy aztán a saját bizalmasait, sőt, rokonait ültesse a megüresedett székekbe, valamint megszüntettek közéleti műsorokat, kirúgtak szerkesztőket, nyomást gyakoroltak az újságírókra.

Új kormány került hatalomra áprilisban, amely úgy látta, hogy az előd gyakorlata nem követendő példa. Depolitizálni kell és a civil szférából érkező szakemberekre kell bízni a köztévét. Mivel az RTV vezetőségében még az általa beültetett tagok foglalnak helyet, Janša népszavazás részeként próbálta elgáncsolni a törvényt, azonban nem járt sikerrel, a referendumon a szlovénok 62 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem helyes átpolitizálni a közmédiát a parlamenti kinevezésekkel.

Hasonló cikkünk:  Egy kormányhatározat szerint tízmilliárdokat ad Magyarország Ukrajna fegyverutánpótlására

A reform sorsa még nem dőlt el teljesen, a jelenlegi – még Janša által kinevezett – vezetés bejelentette, hogy alkotmánybíróságon készül megtámadni az eredményt.

via G7

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...