fbpx

FRISS HÍREK

Magyarellenes tüntetők zavarták a Kölcsey-szobor avatását a romániai Nagykárolyban

- Advertisement -

Feszült hangulatban avatta fel Kölcsey Ferenc ülőalakos szobrát Novák Katalin Nagykárolyban. Az eseményre tiltakozást szervezett a Calea Neamului (Nemzet Útja) és vezetője, Mihai Tîrnoveanu. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke is beszédet mondott a rendezvényen.

Román nacionalista tüntetők vonultak fel a nagykárolyi polgármesteri hivatal előtt, a tiltakozók egy hatalmas nemzeti zászlót feszítettek ki és hazafias, valamint magyarellenes skandálással várták az esemény kezdetét. A nacionalista hangulatkeltők a magyar köztársasági elnök látogatását tartották a leginkább provokálónak. Molinóikon azt üzenték, hogy Erdély román föld és a románoké. A trikolórt lengetők kifütyülték Novákot, és azt skandálták: „Ez itt Románia, ez a mi országunk”, „Egyvalami örök: Erdély román föld!” feliratokkal.

A rendezvényt rengeteg rendőrrel és csendőrrel biztosították, a szobor környékét pedig már három órával a rendezvény előtt lezárták. Az ünnepségen jelen volt még Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, egyházi méltóságok és Szatmár megye RMDSZ-es tanácselnöke, Pataki Csaba.

Kovács Jenő helyi polgármester azt mondta beszédében, hogy Kölcsey szobrának igenis helye van a városban, mert ezer szállal kötődik a környékhez. Kölcsey a térség (az egykori Szatmár vármegye) országgyűlési képviselője volt, valamint megyei főjegyzőként is tevékenykedett Nagykárolyban. Kölcsey visszatért, emelte ki a polgármester, és üdvözölte, hogy Novák Katalin elvállalta a fővédnökséget.

Hasonló cikkünk:  Európai és régiós összevetésben sem remekel a magyar átlagnyugdíj

Az RMDSZ elnöke nacionalista skandálás közepette lépett a mikrofonhoz. Válaszul az avatóra összegyűlt hivatalosságok ütemes tapsba kezdtek. Kelemen Hunor az egykori nagykárolyi Kölcsey-szobor sorsát elevenítette fel, melyet súlyosan megrongáltak, levágták a fejét, a többi részét pedig végül beolvasztották. Az RMDSZ elnökének magyar nyelvű beszédét végig hurrogás kísérte, a román nyelvű beszéd elkezdésekor elcsendesedett valamennyire a zajongás.

Novák Katalin keleti, illetve nyugatról leskelődő, „liberálisnak mondott” veszélyekről beszélt – „Farkasok közt” él a magyarság a határain belül, de nem enged a veszélyes ideológiáknak, fejtegette.

„Ki kell állnunk a közös múltunkért és a közös jövőnkért, mert nemcsak a közös jövőnk, de a közös múltunk is a tét. Éljünk bárhol is, mi magyarok egymásra mindig számíthatunk” – mondta. A köztársasági elnök beszéde alatt is folytatódott a nacionalista skandálás és a kolompolás.

Az esemény zárásakor Novák Katalin leleplezte a szobrot, utána ahhoz a kordonrészhez vonult, amely mögött a magyar résztvevők álltak és kezet fogott velük, majd szelfit is készített.

via Transtelex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...