fbpx
14.4 C
Kecskemét
2024. május 2., csütörtök

FRISS HÍREK

Nyílnak az orchideák a Kiskunságban is

- Advertisement -

Aki Apaj és Kunszentmiklós között autózik a napokban, érdemes egy pillantást vetnie a színekben pompázó pusztára. A fehér kamillamezők mellett tömegesen nyíló lila színű agár sisakoskosbor látványos, többezres állományai messziről látszódnak, sárgán virít a farkas kutyatej, közöttük pedig pókbangók bújnak meg idén meglepően nagy számban.

Az országban sokfelé találkozhatunk a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánkkal, az agár sisakoskosborral (Anacamptis morio/Orchis morio). A Duna-Tisza közén elsősorban homoki sztyeppréteken, illetve a szikesekbe ékelődő löszös magaslatokon láthatjuk április közepétől május végéig. Szinte a teljes Kiskunságban előfordul, bár csak szórványosan.

Magassága virágzáskor 6-20(-35)cm, tőlevelei sötétebb fűzöldek, a virág általában bíborlila, a külső lepellevelek zölden csíkozottak. Az egyes virágok mérete 0,5-0,7cm, a füzér hossza kb. 5-8cm, általában 8-20 virág alkotja. A nagyobb állományokban gyakoriak a halvány virágú, akár krémszínű példányok és a különböző színárnyalatok is. Az agár sisakoskosbor védett faj, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Hasonló cikkünk:  Egy kormányhatározat szerint tízmilliárdokat ad Magyarország Ukrajna fegyverutánpótlására

Az orchideákon belül érdekes nemzetség a bangók, amik között a a legkorábban nyíló a pókbangó (Ophrys sphegodes). Viszonylag gyakori, de az elmúlt évtizedekben több élőhelyén visszaszorult. Mocsárréteken, lápréteken, szikes gyepeken, löszgyepeken és homoki gyepeken egyaránt előfordul.

Fotó: Kiss Mónika/KMNP

Magassága 5-20(-30)cm között mozog, erősen függ a csapadék mennyiségétől, és a növénynek otthont adó gyep fűmagasságától is. A külső lepellevelei zöldek, ritkán fehérek, vagy rózsaszínesek; a belsők zöldek, sárgászöldek, olykor vöröses szegéllyel, vagy akár teljesen pirosas-zöldek is lehetnek. Fokozottan védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

via KMNP

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...