fbpx

FRISS HÍREK

Hallgat a minisztérium, lesz-e idén repülőnap

- Advertisement -

Terjed a szóbeszéd Kecskeméten, hogy nem rendezik meg idén a kecskeméti repülőnapot, noha egyértelműen be volt tervezve 2023-ra. Több forrásunk megerősítette mindezt, köztük a repülőbázison szolgáló katonák, pilóták is. Hivatalos információ nincs, a Honvédelmi Minisztérium nem válaszolt megkeresésünkre. Pedig sokaknak ez releváns információ lenne, hogyan tervezzék a nyarat, lemondják-e a korábban már lefoglalt kecskeméti szállást.

2013 után nyolc évet kellett várni a következő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra. 2021-ben aztán ismét megrendezték, a két nap alatt 120 ezer látogató érkezett Kecskemétre. Itt mutatkoztak be szélesebb közönségnek elsőként a Magyar Honvédség Airbus H145M helikopterei és a Leopard 2A4 harckocsik, és nagy sikert arattak a külföldi kötelékek, a török Turkish Stars és a szaúdi Királyi Légierő Saudi Hawks csapata.

Még 2022 decemberében jelent meg Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter utasítása a 2023. évi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató megszervezésével és végrehajtásával összefüggő feladatokról”. Ebben többek között az szerepel, hogy az előkészítésre munkacsoportot kell létrehozni, ennek vezetője a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese. 2023. január 31-ig kellett összehívnia az utasítás szerint a munkacsoport alakuló ülését, és legalább kéthavonta, indokolt esetben gyakrabban jelentést kell felterjesztenie a miniszternek az előkészítés helyzetéről.
A repülési igazgatónak kellett kezdeményezni a külföldi légi katonai szervezetek megkeresését ezév január 20-ig, február végéig pedig összeállítani egy összesítő jelentést azokról, akik visszaigazolták részvételüket.
A miniszteri utasítás részletezte a rendezvényszervezésért felelős igazgató és a bemutatókért felelős igazgató feladatait is. Előbbi többek között felterjeszti az erőforrás- és a költségtervet és javaslatot tesz a szükségessé váló beszerzési eljárásokra, utóbbi pedig irányítja és szervezi a szárazföldi dinamikus és statikus bemutatók összeállítását, légierő bemutatókkal való összehangolását. A külföldi fegyveres erők képviselőinek meghívására az MH parancsnoka jogosult.

Konkrét dátum nélkül

Érdekesség, hogy az utasításban sem a rendezvény konkrét dátuma nem szerepel (de a címben egyértelműen a 2023-as év van rögzítve), sem a helyszín, amely eddig a kecskeméti repülőtér volt (szintén tavaly év végén változtatta meg a nevét a miniszter MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárra). Az utasítás annyit ír: „A rendezvény végrehajtásába bevont honvédelmi szervezet a rendezvénnyel összefüggésben részére meghatározott feladatait a 2023. évi kiképzési és munkatervébe betervezi” – persze azért elég nyilvánvaló, hogy a kecskeméti dandárról lehet szó, hiszen más helyszín nem alkalmas egy ilyen volumenű nemzetközi légibemutatóra. Februárban Ugrik Csaba dandártábornok, a bázis korábbi parancsnoka az évértékelő és feladatszabó értekezleten a honvedelem.hu szerint el is mondta, hogy „idén ismét az alakulat ad otthont” a repülőnapnak. Ugrik Csabát egyébként már előtte felmentették az év elején elindult parancsnokleváltási hullámban, és érdekesség, hogy a februári értekezleten résztvevő dr. Ruszin-Szendi Romulusz sem a Honvéd Vezérkar főnöke immár.

Fotó: kecsup.hu

A repülőnapról azóta nem sok hírt hallani. A honvédelmi minisztérium utasítására hivatkozva a baon.hu és a hiros.hu is megírta év végén-év elején, hogy „már szervezik a 2023-as Nemzetközi Repülőnapot”, de más hírekkel nem találkoztunk Beszédes, hogy sem a „katonai sajtó”, a honvedelem.hu nem közölt a szervezésről cikket, sem a Honvédelmi Minisztérium oldalán, a Hírek rovatban nem találtunk híradást a repülőnapról az elmúlt fél évre visszamenőleg.

A google a kecskeméti repülőnapra rákeresve az első találatok között dobja ki az airshowinfo.hu oldalát. Itt egy márciusi cikk viszont kész tényként közli, hogy „Augusztus utolsó hétvégéjén rendezik meg a 2023-as Kecskeméti Repülőnapot”, azaz augusztus 26-27-én. Azt is leírják, hogy az idei eseményen első alkalommal mutatkozhatnak be a magyar közönségnek a légierő első Airbus Helicopters H-225M helikopterei. A cikk szerint a hivatalosan visszaigazolt nemzetközi résztvevők sorát a Belga Légierő nyitotta meg, amely az A-109 Solo Display Team-et küldi Kecskemétre. Végül azt is megjegyzik, hogy mivel ezen a hétvégén rendezik meg Közép-Európa másik két jelentősebb repülőnapját is a lengyelországi Radomban és romániai Bukarestben, „így sajnos több megszokott bemutató csapat és légierő távollétére is lehet emiatt számítani”.

Az airshowinfo.hu-n még egy cikk van az idei repülőnapról, ez március 27-ei keltezésű, és eszerint Spanyolország ismét az amerikai gyártású EF-18M Hornet vadászbombázójával vesz részt a kecskeméti repülőnapon. „Jelenleg a dél-európai ország a második biztosan visszaigazolt ország Belgium mellett, de hamarosan várhatóan további bejelentésekre is sor kerülhet” – zárul a cikk, amely tehát már több mint két hónapos, és nem követte újabb a szervezésről.
Mivel jólértesültnek tűnnek, írtunk az airshowinfo.hu impresszumában feltüntetett címekre, a főszerkesztőnek is, megkérdezve, ők honnan szereztek tudomást az augusztus 26-27-ei dátumról, és érdeklődtünk, tudomásuk szerint megrendezik-e a repülőnapot. Választ eddig nem kaptunk.

Hasonló cikkünk:  A szegedi lézerközpont segítségével lehetnek gyorsabbak a mikroszámítógépek

Frissítés: Iványi Péter, az Airshowinfo.hu főszerkesztője válaszában megírta: az idei repülőnappal kapcsolatosan ők is a nemzetközi visszaigazolt résztvevőktől tudták meg, hogy van (vagy nagy eséllyel csak volt) a kijelölt augusztus végi időpont. A spanyolok és belgák mellett a németek is visszajeleztek, illetve az említett miniszteri utasítás alapján volt róla információ, hogy idén tervezik a repülőnapot. Megerősítette, hogy honlapjuk nem a rendezvény hivatalos oldala, hanem egy esemény gyűjtő oldal, ami az évek alatt elsősorban a repülőnappal foglalkozott.
Arra is felhívta a figyelmünket, hogy a Spanyol Légierő hivatalos honlapján máig megtalálható (a naptárban) a bejegyzés, hogy augusztusban Kecskeméten lesz jelenésük vadászbombázóiknak. Kijelentette, az biztos, hogy a repülőnap még szervezés alatt volt abban az időszakban, amikor cikkeik megszülettek (azaz márciusban).

A repulonap2023.hu „nem él”

Bár sokan a rendezvény hivatalos oldalának gondolhatják, az airshowinfo.hu valószínűleg nem az. A 2021-es rendezvény hivatalos oldala a repulonap2021.hu volt. Ezen analógia után megnéztük, létezik-e a repulonap2023.hu? Egyelőre nem, vagyis egy WordPress-es belépőfelület fogadja a látogatót. Mint kiderítettük, a domain tulajdonosa a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs cége, a már említett HM Zrínyi Nonprofit Kft., amely még tavaly szeptemberben regisztrálta ezt a domaint, de tartalommal – legalábbis egyelőre – nem töltötte fel az oldalt.

Tízezreket érdekelne, lesz-e, sokan úgy tudják, elmarad

A több mint 28 ezer tagot számláló, kecskeméti tematikájú Kecskeméten Hallottam Facebook-csoportban napok óta beszédtéma, hogy meg lesz-e tartva a rendezvény. Sokakat már csak azért is érdekel, mert már régóta szállást foglaltak a rendezvényre, nem ártana tudniuk, érdemes-e fenntartaniuk vagy visszamondják. A csoportban jónéhányan jelezték, hogy tudomásuk szerint elmarad a repülőnap.
Mi is megkérdeztünk jópár katonát, akik a kecskeméti repülőbázison teljesítenek szolgálatot, ők hogyan tudják: megtartják a repülőnapot? Kivétel nélkül a „nem” választ kaptuk, köztük pilótáktól is, akik azért etéren biztosan jobban értesültek az átlagnál. Volt, aki azt mondta, úgy tudja, 2024-re tették át.
Természetesen írtunk a legilletékesebbnek, a Honvédelmi Minisztériumnak, hogy tisztázzuk: lesz vagy sem idén repülőnap, és ha elmarad, mit lehet tudni ennek okáról? Két napja elküldött levelünkre azonban nem kaptunk választ.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...