fbpx
17.6 C
Kecskemét
2024. szeptember 19., csütörtök

FRISS HÍREK

A legfontosabb kézi kerti szerszámok listája

- Advertisement -

Jó minőségű szerszámokkal feleannyi idő és energia a kert rendben tartása, mint elavult, silány eszközökkel. Nem kétség az sem, hogy egy minőségi szerszámmal kényelmesen és hatékonyan lehet dolgozni. 

Persze felmerülhet a kérdés, hogy a műhelyben használt változatokkal ellentétben a kertben mire lesz szükségünk. A tudatos kertrendezés elengedhetetlen, ha növénygondozásra adjuk a fejünket.

Ezekre a kerti szerszámokra mindenkinek szüksége van

A kertépítés minden esetben a talaj előkészítésével kezdődik. A takaritogep.hu kerti szerszámai között bőven akad olyan darab, amivel a növényeknek jó minőségű és tápanyagban gazdag földet tudunk biztosítani. A talajjal kapcsolatos munkálatokhoz tehát mindenképpen kelleni fog például egy ásó, hiszen a zöldségek és fák ültetése, a homokozó feltöltése másképpen nem valósulhat meg.

Két típus létezik, az egyik a csúcsos verzió, amely a tömör, kötött talajok esetében lehet hasznos választás. A másik az egyenes élű, amivel a lazább, homokos földet munkálhatjuk meg. A kiválasztás során fontos szempontnak kell lennie az ergonomikusan kialakított nyél, hiszen ez megkönnyítheti még az órákon át tartó nehéz fizikai munkát, kevésbé terheli a hátat és a derekat.

Mi kellhet még?

Az ásó mellett nem árt, ha van egy jó kerti villánk. A köves vagy agyagos talaj esetében elkerülhetetlen, hogy enélkül megoldjuk a talaj megfelelő előkészítését. Ezzel ugyanis feláshatjuk a földet, átforgathatjuk azt, levegőztethetjük a talajt, nem beszélve arról, hogy alkalmas lehet az avar összeszedésére, valamint a komposztálási munkálatokra.

Hasonló cikkünk:  Visszavonják Róbert atya díját - döntött zárt ülésen a közgyűlés

A másik fontos eszköz a kapa, ami szintén nem maradhat le erről a listáról. Amikor a talaj lazításáról van szó, esetleg a gyomnövények eltüntetéséről, akkor a kapa mindig előkerül. A csúcsos, valamint az egyenes élű modellek más-más célt szolgálnak, hiszen előbbi az agyagosabb, keményebb föld esetében lehet hasznos, utóbbi pedig inkább a homokos talajnál. A talaj tömörsége határozza meg tehát azt, hogy milyen kertészeti eszközre lesz szükség az adott területen.

Mi legyen a gereblyével és a talajlazítással?

A gereblye és a lombseprű főleg az őszi levélhullás esetén kerül elő, de gyakran használjuk őket a lenyírt fű összehúzásához, a korábban felásott talaj elsimításához. Amikor gereblyét veszünk, akkor nem elvetendő szempont a súly, hiszen egy könnyebb szerszámmal sokkal hatékonyabb és kevésbé megterhelő a munka.

A fej szélessége minden esetben meghatározó tényező, hiszen az egyenletes részeken sokkal gyorsabban végezhetünk egy szélesebb gereblyével, míg a másik esetben sokkal inkább a keskenyebb verzió lesz a jó megoldás.

Végül, de nem utolsósorban a kertészkedés során kelleni fog egy talajlazító eszköz, ami lehet akár a kézi változat is. Ezzel ugyanis pár apró mozdulattal fellazíthatjuk az ágyásokat átszellőztethetjük azt, így a növények könnyebben fejlődhetnek. A markolat kialakítására azonban itt is kiemelt figyelmet kell szentelni. A legjobb, ha kézbe veszünk párat és kipróbáljuk őket, hogy mennyire áll kézre az adott darab.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...