fbpx
10.4 C
Kecskemét
2024. szeptember 21., szombat

FRISS HÍREK

SZÉK egyesület: nem tagja a pedofíliával gyanúsított kecskeméti pap a szervezetnek, nem vett részt a programjaiban 

- Advertisement -

A pedofíliával gyanúsított H. Róbert kecskeméti plébános – akit néhány hete felfüggesztett a katolikus egyház, miután kiderült, hogy évekkel korábban súlyos szexuális visszaéléseket követhetett el kiskorúak ellen – semmilyen formában nem kötődik a Szentcsalád Plébániára bejelentett Kecskemét – Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesülethez, annak nem tagja és felkérést sem kapott a programjaikban – így foglalható össze az egyesület elnökségének kérdéseinkre adott válasza. „Nem is vett részt benne, nem tagja az egyesületnek. Ahogy a mindenkori plébános, így ő is csak a székhelyhasználatot engedélyezte, és a bérleti szerződést a bérbeadó képviselőjeként írta alá” – írták levelükben.

A Kecskemét – Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesületet (SZÉK) sokan elsősorban a Családi Életre Nevelés (CSÉN) programom keresztül ismerik, amelynek része a szexuáledukációs felvilágosítás, amivel gyakorlatilag az egyesület 1997-es megalakulása óta foglalkozik. Ezek a felvilágosító- és ismeretterjesztő foglalkozások régóta országos szintűvé nőtték ki magukat, olyannyira, hogy 2012-től az egyesület a CSÉN Országos Módszertani Központja lett. A SZÉK szakmai stábja iskolákkal, számos egyesülettel, az illetékes minisztériummal és önkormányzatokkal dolgozik együtt – a kecskeméti önkormányzattal 2019-ben együttműködési megállapodást is kötöttek család-órák megtartására.

Nincs közük egymáshoz

Az egyesület vezetőit azért kerestük, mert portálunknak többen is jelezték, a szeptember 10-én megjelent Népszava cikk a megvádolt katolikus papot tévesen összemosta a plébániára bejegyzett SZÉK-kel. És azt a fals vélekedést erősítheti, hogy a Fideszhez több szálon kötődő H. Róbert miatt kaphatott az egyesület 2023-ban a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól 75 millió forintot szexuáledukációs felvilágosító képzésre, és emellett 4,5 millió forint támogatást a kecskeméti önkormányzattól.

Ráadásul a már így is rendkívül kényes ügyet a polgármester telex.hu-nak adott nyilatkozata még tovább is bonyolította. Megfogalmazása szerint könnyen azt gondolhatják az olvasók, hogy az egyesület egy ellenzéki szervezet, holott erről szó sincs. Mint azt a KecsUP megtudta, az egyesület tagjai között a kezdetek óta kormánypárti és ellenzéki kötődésű személyek egyszerre vannak jelen, de a szervezet sosem nyilvánult meg politikai kérdésekben. „Az egyesületnek jelenleg is elnökségi tagja – korábban alelnöke volt – dr. Brúszel László egykori MSZMP-tag, később szocialista országgyűlési képviselő, aki jelenleg a városi közgyűlésben ellenzékben lévő Szövetség a Hírös Városért Egyesület elnöke” – mondta Szemereyné Pataki Klaudia. Hangsúlyozta azonban azt, hogy: „Az egyesület a plébániára van bejegyezve, de semmi köze a plébánoshoz. Az egyesület 1997-ben jött létre, a székhelye jóval később, a plébánia megépülése után került át”.

A polgármester azelőtt nyilatkozott a telex.hu-nak, mielőtt a közgyűlés visszavonta a pedofíliával gyanúsított Róbert atya Ifjúság a Közösségért Díját, amellyel a városvezetés még 2017-ben tüntette ki katolikus papot.

Ezután kerestük meg kérdéseinkkel a Kecskemét-Széchenyiváros Közösségépítő Egyesületet, a válaszukat változtatás nélkül közöljük.

A Kecskemét – Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesületről röviden: mikor alakult, milyen céllal, mióta és miért a plébánia a székhelye?

– A Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület (SZÉK Egyesület) 1997-ben alakult meg. Nagyon széles, megalakulásakor is példátlan civil közösségi összefogással, melyben szinte minden akkori helyi politikai alakulat képviselője jelen volt. Az Egyesületünk székhelye az alakulás óta a Szentcsalád Plébánián van (ez korábban egy, a lakótelepen lévő családi ház volt), hiszen a fizikai és közösségi építkezés kapcsolódó gyökerei tagadhatatlanok és vállalandók ma is. A nagy társadalmi összefogással elkészült épületben – ami templom és közösségi ház – bérlünk irodát, raktárt, itt tartjuk időnként programjainkat, rendezvényeinket.

H. Róbertnek van-e bármilyen köze az egyesülethez? Részt vett-e annak működésében?

– Nincs, és nem is vett részt benne, nem tagja az egyesületnek. Ahogy a mindenkori plébános, így ő is csak a székhelyhasználatot engedélyezte, és a bérleti szerződést a bérbeadó képviselőjeként írta alá.

Mióta foglalkozik az egyesület szexuáledukációs felvilágosítással?

– Családi Életre Neveléssel (CSÉN), melynek része a szexuáledukációs felvilágosítás is, gyakorlatilag az Egyesület a megalakulása óta foglalkozik, hiszen már az Alapító okirat is tartalmazza. A Családi Életre Nevelés egy több, mint harminc éve működő, rendkívül keresett és népszerű program, amelyet egyházi, magán és állami fenntartók is igénybe vesznek. Az évtizedek során több tízezer tanuló és családjai javára tudtunk szolgáltatni, többnyire közösségi és a fenntartók általi finanszírozásból. Ez utóbbiak között több olyan is van (egyik sem a székhelyünk szerinti vármegyében), akik rendszeres megrendelőink, egyesek már közel egy évtizede. 2006-ban adaptáltuk a Németországban kidolgozott MFM-Ciklus-show® programot, az akkori Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM) jelentős pénzügyi támogatásával.

Milyen szakembereket és szakmai csoportokat vonnak be?

– Mivel jogvédett programról van szó, csak és kizárólag olyan foglalkozásvezetők vehetnek benne részt, akik elvégezték a képzést, majd ezt követően sikeres vizsgát is tettek belőle. Jelenleg közel 110 foglalkozásvezetőnk van (ebből 94 Magyarországon, 14 Erdélyben).

Csak Kecskeméten, vagy országosan is részt vesznek a szexuális nevelésben?

Hasonló cikkünk:  Sipos László: Ezekért a fizetésekért nehéz szakembereket találni a kecskeméti városüzemeltetésre

– Nem csak Kecskeméten, hanem országosan is, sőt határon túl is. Foglalkozásvezetőink az elmúlt 17 év alatt 2023 végéig több mint 300 településen tartottak foglalkozásokat. Az elmúlt év végéig megtartott több mint 3.100 foglalkozáson közel 40 ezer fiatal, a szülői bemutatókon pedig több, mint 22,5 ezer felnőtt vett részt. Ezen kívül a Családi Életre Nevelés programunkban kezdetektől benne szerepel a természetes fogamzásszabályozás, a felvilágosítás.

A 2021. évi LXXIX. törvény a témában csak a nyilvántartásban szereplő civil szervezeteknek engedi előadások megtartását az iskolákban. A Kecskemét – Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület hol és milyen formában tartja az előadásait?

– A hivatkozott törvény szerinti nyilvántartás a mai napig nem létezik, így a törvény életbelépése óta Magyarországon csak azok a foglalkozásvezetőink tartanak az iskolákban ilyen jellegű foglalkozásokat, akik a törvény szerint tarthatnak. A többi foglalkozásvezető külsős helyszíneken – közösségi terekben, faluházakban, stb. – tartják a foglalkozásokat.

Tevékenységüket az állam és az önkormányzat is támogatja hosszú idő óta. A Népszava cikke szerint a KIM 2023-ban 75 millió forinttal, a kecskeméti önkormányzat pedig 4,5 millióval támogatta az egyesületet szexuáledukációs felvilágosító képzések megtartása céljával. Mit tartalmaz ez a támogatás, mennyire időre szól?

– A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) jelenlegi, 75 millió Ft-os támogatása a Kiskamasz felvilágosító foglalkozások tartására szól, és 2024. év végéig tart. A támogatást a foglalkozások dologi és személyi kiadásaira fordítjuk. A program megvalósításának további részleteiről – a támogatási szerződésnek is megfelelve – annak befejezését követően tudunk tájékoztatást adni.

Az Önkormányzat (ami már 2007 óta évente, folyamatosan támogatja a szervezetünket) 4,5 millió Ft összegű támogatását NEM erre a célra, hanem működési támogatásként kapta az Egyesület, mivel más egyéb, helyi jelentőségű közhasznú tevékenységet is ellátunk.

Bármilyen formában részt vett ebben a programban H. Róbert?

– Nem.

Brúszel László és Kerényi György egyesületi tagok is megerősítették, hogy az egyesület tagjai között ugyan vannak politikai oldalakhoz kötődő személyek, de az egyesület mindig politikamentesen működött. Hogyan tudták ezt az egyensúlyt ennyi időn keresztül fenntartani?

– Az Egyesület megalakulása óta politikamentesen működik. Ezt az elvet mindenki elfogadta, és csak a célokat, illetve azok megvalósítását tartotta mindenki szem előtt ez alatt a 27 év alatt. A mai napig élmény és érték számunkra, hogy párthovatartozástól függetlenül mindenki fontosnak tartja az Egyesület által végzett szakmai és egyéb, sokoldalú civil közösségi munkát. Ezt bizonyítja például, hogy amikor az Önkormányzatnál a határozatlan idejű szerződésünk került a Képviselőtestület elé, egyhangúlag fogadták el azt.

Mit gondolnak, most mégis miért keverték bele a politikai csatározásba az egyesületet?

– Ezt nem tudjuk.

A hamis vádak elkerülése okán

A tisztánlátás céljával írt bejegyzést Kerényi György, a SZÉK egyik alapítója és elnökségi tagja a KecsUP közösségi oldalára, amit engedélyével teljes egészében közlünk.

– Csak óvatosan, a tárgyilagosság és hamis vádak elkerülése okán szeretném megjegyezni, hogy egy nagyon széles, akkoriban is elég példátlan civil közösségi összefogással – benne minden akkori helyi politikai alakulat képviselője is! – 1997-ben úgy alakítottuk meg a Széchenyi-városi Közösségépítő Egyesületet, hogy talán még az alapozása sem kezdődött el a mostani templom és közösségi háznak. Mint egyik alapító és azóta is elnökségi tag, felelősséggel szeretném jelezni: ugyan az egyesületünk székhelye ma valóban ott van, hiszen a fizikai és közösségi építkezés kapcsolódó gyökerei tagadhatatlanok és vállalandók ma is, de a jelenlegi plébánossal semmilyen közvetlen kapcsolatunk nincs, az eseményeinken, üléseinken sincs soha jelen.

Magyarul: az ő bármilyen politikai és személyes, vagy egyéb kapcsolatai soha nem játszottak szerepet abban, hogy ez – a nem egyházi – egyesület hol, mikor, kinél pályázott és milyen eredménnyel! (1997-ben és 2002 után sem a mostani kormányzat volt és ugyanúgy voltak akkor is nyertes állami pályázati támogatásaink!) Ebben az értelemben az az országosan széleskörű szakmai elismerésnek örvendő Családi Életre Nevelés hiánypótló programja, amit az Egyesület és munkatársai kidolgoztak és végeznek országosan és határon túl is, az semmilyen értelemben nem köthetőek össze a meggyanúsított volt plébánossal és korábbi tevékenysége valóban tragikus árnyékával!

Brúszel László is hasonlóan nyilatkozott portálunknak, az egyesület alapításakor a tagok között ugyan voltak különböző politikai pártokhoz kötődő személyek, volt aki később alpolgármester lett, de a szervezet sosem fejtett ki politikai tevékenységet és politikai viták tárgyát sem képezte. Mindenkor a szakmai munkát támogatták, így épülhetett ki a máig tartó felvilágosító- és ismeretterjesztő program – mondta az egykori képviselő. Kiemelte: a SZÉK működéséhez a kezdetek óta nyújt támogatást a kecskeméti önkormányzat, amelynek a működésében a megvádolt plébános nem vett részt – ezért is sajnálja, hogy tévesen belekeverték az ügybe az egyesületet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Szemereyné: nem tudja villamos árammal kiszolgálni az MVM a déli iparterületre betelepülő cégeket

Úgy építkeznek a déli iparterületen az idetelepülő beszállítók, hogy gázolajgenerátorokkal állítják elő a villamos energiát – mondta Szemereyné Pataki...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...