fbpx
12.1 C
Kecskemét
2024. október 5., szombat

FRISS HÍREK

GKI: tévút gyári munkára alapozni a magyar gazdaságot

- Advertisement -

Húsz év múlva, ha addig nem emelkedik a nyugdíjkorhatár, akkor a foglalkoztattak száma 530 ezer fővel csökken Magyarországon – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből.

A nyugdíjrendszer fenntarthatósága égető kérdés, hiszen romlik hazánkban a demográfiai helyzet, nem mindegy, hogy a következő évtizedek mit hoznak a munkaerőpiacon, hogy alakul a munkaerőhiány, és hogy a problémáknak a vendégmunkások behozatala-e a megfelelő megoldása.

A kutatóintézet szerint több módon is lehetne ellensúlyozni a munkaerő kiesését, így a nagyrészt magasan képzett külföldön élők hazavonzásával, a nagy mennyiségű fizikai munkát igénylő ágazatok visszaszorításával, valamint a munkaerőtartalék további bevonásával.

Az utóbbiból viszont le kell vonni az egészségi vagy fizikai akadályok miatt munkaképteleneket, a már foglalkoztatott, de feketén dolgozókat, így pedig már csak egy szűk és nehezen elérhető réteg vonható be. Ettől függetlenül a kormányzat elkötelezettnek tűnik ebben a kérdésben, a tervek szerint 2030-ig 460 milliárd forint uniós forrást költenek majd a foglalkoztatás növelésére.

A GKI szerint a 2023-as keresetek és az elmúlt 20 év reálbérnövekedés üteme alapján a keresettömeg nőni fog, mivel a pályakezdőknek és a nyugdíjba vonulóknak nem azonos a fizetésük. A következő 20 évben a munkaerőpiacra belépők és az azt elhagyók jövedelmének különbsége a 2024-es –227 milliárdról 2043-ra –1425 milliárdra nő reáláron. A foglalkoztatottak keresettömege az idei közel 33 ezer milliárd forintról 63 ezer milliárd forintra nő 2043-ra. Ez azt jelenti, hogy a foglalkoztatottak számának 530 ezer fővel (11,5 százalék) való csökkenése ellenére majdnem megduplázódik.

Hasonló cikkünk:  Nagy ígérettel áll elő a Tisza Párt elnöke

Az elemzés szerint az ez irányú keresettömeg-változás a reálkereset bővülésének, és az iskolázottság növekedésének tudható be. A legfeljebb alapfokú végzettségűek aránya 2003 és 2023 között 26 százalékról 13 százalékra csökkent, amíg a felsőfokúaké 15 százalékról 29,8 százalékra nőtt. A magasabb iskolázottság magasabb bérszintet is jelent, ez a trend pedig fennmarad a következő időszakban is.

A GKI elemzése szerint 2043-ig a foglalkoztatottak között egyre kevesebb lesz a fizikai munkát végző, miközben a kormány a versenyképességi programja alapján nem erre készül, sokkal inkább a további iparosításban látja a jövőt.

A kutatóintézet megállapítása szerint a változó struktúrájú, magasabb béreket eredményező, magasabb hozzáadott értéket teremtő munkahelyeket kellene preferálni, amit a jelenlegi, gazdaságfejlesztést célzó támogatások nem tükröznek.

Főleg alacsony képzettséget igénylő munkahelyeket igényelnek az ipari összeszerelő üzemek és az akkumulátorgyárak, a szellemi és vezetői feladatkörök jelentős részét pedig a külföldi anyacég munkatársai töltik be.

„Annak érdekében, hogy az elkerülhetetlen demográfiai folyamatokhoz alkalmazkodó gazdasága legyen Magyarországnak, komolyabb paradigmaváltásra van szükség” – írja a GKI.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...